Polícia rozdáva(la) 6000 "Rape Alarmov" počas silvestrovských osláv po útokoch migrantov

880
Matej Trančo
Kultúra smrti

Rakúska polícia rozdá 6000 vreckových "rape alarmov" počas Silvestra v boji proti masovým sexuálnym útokom ako sú tie, ktoré boli spáchané migrantmi pred rokom v susednom Nemecku.

Ministerstvo vnútra sa v utorok vyjadrilo, že policajti budú distribuovať tieto zariadenia počas slávnostných osláv v hlavnom meste Viedni, hlási Welt.

“Je to národná kampaň zameraná predovšetkým na ženy počas Silvestra," povedal hovorca ministerstva Karl-Heinz Grundboeck pre AFP.

"Po aktivácii začne tento prístroj vydávať prenikavý zvuk, ktorého cieľom je odradiť potenciálnych útočníkov a privolať pomoc," vysvetlil p. Grundboeck.

Očakáva sa že stovky z nich sa zúčastnia silvestrovských osláv a ministerstvo už oznámilo zvýšenú bezpečnosť kvôli smrteľnému útoku na vianočných trhoch v Berlíne v pondelok večer.

V priebehu silvestrovských osláv 2015/16 v nemeckom Kolíne boli ohlásené stovky sexuálnych útokov (vrátane obchytkávania a najmenej piatich znásilnení).

Svedkovia opísali útočníkov ako "Severoafrického alebo arabského pôvodu". Neskôr sa ukázalo, že väčšina podozrivých pochádzala z Alžírska, Maroka alebo Iraku a že mnoho z nich vyžadovalo azyl v Nemecku a dokonca 70 percent bolo v krajine po dobu kratšiu ako rok.

Miestne médiá sa neskôr ospravedlnili za "zakrývanie" a počiatočnú neschopnosť podania reportáží o útokoch. Uniknuté dokumenty a e-maily ukázali, že polícia bola taktiež pod tlakom udržania mlčanlivosti o migrantských útokoch.

Minulý mesiac bolo oznámené, že mesto momentálne uvažuje o nasadení vrtuľníkov, registrácii všetkých novousadlíkov a zriadení "ženských útočísk" za účelom udržania žien pre tento rok v bezpečí.

“Konzistentný a komplexný počiatočný prieskum žiadateľov o azyl/utečencov je považovaný za záväzný pre oba preventívne orgány a to policajnú aj vyšetrovaciu inšpekciu," hovoria oficiálne odporúčania pre políciu.

Autori tejto správy taktiež povedali, že zriadenie "ženských útočísk/bezpečnostných bodov" by malo byť preskúmané a navrhuje ďalšie "policajné kone, vrtuľníky a zvýšené pozorovacie miesta" za účelom tohtoročnej kontroly davu.