Polícia chránila pochod homosexuálov v Srbsku

941
Kultúra smrti

28. septembra usporiadali homosexuáli v Belehrade prvý gay pride za prítomnosti veľkého počtu členov poriadkovej polície s obrnenými vozidlami a vodnými delami; takéto podujatia boli totiž po občianskych nepokojoch, ktoré vypukli v roku 2010 pri násilných stretoch počas pokusu o sprievod, zakázané.

Početné správy európskych médií uvádzali, že niekoľko tisíc policajtov chránilo niekoľko stoviek homosexuálnych aktivistov, ktorí pochodovali opustenými Belehradskými ulicami, na ktorých boli zablokované cesty a zatvorené obchody. Bola presmerovaná i verejná doprava.

Spravodajcovia uviedli, že pochodu sa zúčastnilo niekoľko zahraničných diplomatov, vrátane vedúceho delegácie EÚ v Srbsku, Michaela Davenporta, amerického veľvyslanca Michaela Kirbyho a poslanca Európskeho parlamentu Terryho Reintkeho.

Hoci na ňom boli prítomní i niekoľkí srbskí ministri, vrátane podpredsedkyne vlády Kori Udovickej a ministra kultúry Ivana Tasovaca a belehradského starostu Sinisa Mali, predseda vlády Aleksandar Vucic sa odmietol zúčastniť so slovami, že má „na práci dôležitejšie záležitosti“.

Povolenie tohtoročného sprievodu - aj napriek enormným nákladom na prítomnosť polície – niektorí chápu ako vládny manéver pretláčajúci túto agendu kvôli prijatiu do EÚ.

Komisár pre rozšírenie Štefan Füle povedal, že toto belehradské homosexuálne podujatie je „míľnikom novodobej histórie demokratického Srbska“. Sprievod poukazuje na „výrazné zlepšenie smerom k efektívnemu praktizovaniu LGBTI práv,“ uvádza správa EUobserver.

Avšak hlava srbskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Irinej, odsúdil pochod ako nemorálny“ a uviedol, že udalosť bola „násilne presadená homosexuálnou lobby a ich mentormi zo [západnej] Európy“.

Vo vyhlásení, ktoré predchádzalo sprievod, patriarcha Irinej vyzval vládu, aby ospravedlnila miliónové“ výdavky „na úplne absurdný sprievod pochodujúci niekoľko stoviek metrov v centre Belehradu, ktorý chráni hŕstku občanov a ich hostí,“ keď je „štát na pokraji chudoby“.

Máte právo usporiadať sprievod, no len na svoje vlastné náklady a na úkor tých, ktorí vám dávajú inštrukcie bez ohľadu na to, ako ich voláte... nie však na úkor Srbska - bombardovaného, ​​zdevastovaného, morálneho a ekonomicky zničeného, ochudobneného, zaplaveného, verejne zahanbeného,“ povedal patriarcha Irinej.

Ste tak zaslepení žiadostivosťou a sebectvom, že vám nevadí, aké obrovské a neopodstatnené náklady sa vynaložia na organizovanie sprievodu?“ spýtal sa vodca cirkvi.

V rozhovore so spravodajským periodikom Nedeljnik nazval patriarcha Irinej homosexuálny pochod „špičkou ľadovca nemorálnosti a stretnutím všetkých zvrátenostií a nerestí“.

Mám súcit voči ľuďom, ktorí patria k tzv. homosexuálnej populácii. Je to porucha či úchylka ľudskej prirodzenosti... Nedokážem však pochopiť, prečo kladú tento problém na nás a otvorene nám to dávajú najavo,“ povedal.