Pohoda nie je v pohode. Minaret je symbolom islamskej dominancie a nie tolerancie, tvrdí viceprezident centra pre štúdium politického islamu

1,436
Kultúra smrti

Viceprezident centra pre štúdium politického islamu, Milan Podlipný, sa domnieva, že  symbolický minaret na festivale Pohoda, nie je symbolom tolerancie, ako to prezentujú organizátori už spomínaného festivalu. Je symbolom nadvlády islamu nad okolitým svetom.

Milan Podlipný, ktorý napísal komentár pre Hospodárske noviny, článok tu, na začiatku svojej úvahy pochválil festival Pohoda ako “jeden z najlepších svojho druhu na svete” , tvrdí, že bol vždy symbolom slobody, umenia, radosti zo života a podobne. Chváli aj politický program festivalu, ktorý zas podľa iných ľudí je jednostranne pravicovo a pro-západne oriantovaný.

Milanovi  Podlipnému sa však nepozdáva koncept, ktorý organizátori už spomínaného festivalu vymysleli tento rok. Hovorí konkrétne o islamskom minarete, ktorý bol postavený v areáli festivalu Pohoda. Tvrdí, že organizátori svojim činom nepochopili význam minaretu v islame.

Podľa organizátorov islamský minaret má byť  “kreatívnym vyjadrením tolerancie a otvorenosti.”

Podlipný ďalej vysvetľuje, prečo sa organizátori mýlia :

“Tradične sa tieto vysoké veže používajú na zvolávanie k modlitbám päťkrát denne a sú spojené s mešitou. Islam však nie je len náboženskou, ale aj politickou ideológiou a rovnako aj minaret má svoju politickú funkciu. Vysoká veža dominuje okoliu a pripomína všetkým prítomnosť a nadvládu islamu na danom území. Dokonca ani v Západnej Európe nie sú minarety všade akceptované, v roku 2009 sa Švajčiari v referende rozhodli nepovoliť ich ďalšiu výstavbu.”

Podľa viceprezidenta pre štúdium politického islamu, sú práve kvôli tejto islamskej ideológii vo svete prenasledovaní a zabíjaní židia a kresťania :

“Každý deň  sú židia a kresťania po svete, v Egypte, Sýrii, Iraku, Sudáne, prenasledovaní, zabíjaní, mučení, zotročovaní, a to všetko pre politický islam a pravidlá šaríe. Táto nenávisť a násilie pretrvávajú už 1400 rokov, pretože sú priamo súčasťou politickej doktríny islamu.”

Organizátori Pohody paradoxne hlásajú toleranciu a rovnosť a pritom si neuvedomujú , že umiestnením minaretu dávajú najavo dominanciu a nadvládu islamu nad všetkými ostatnými. Milan Podlipný hovorí aj o nerovnosti voči ženám v islamskom svete: “Podľa základných svätých textov islamu je svedectvo ženy rovné polovici svedectva muža, ženy sú v inteligencii a náboženstve podradné voči mužom a za rovnocenné sú medzi sebou uznané ťavy, otroci a ženy. Korán explicitne povoľuje mužom biť ženy.”

O festivale Pohoda sa už dlhšiu dobu hovorí, že tam ide hlavne o “vymývanie mozgov mladým” neoliberálnou ideológiou, teraz však organizátori zašli do úplného extrému .

Samuel Gdovin