Podporu LGBT podnikateľov získal odmietnutím LGBT zákazky

1,036
Kultúra života

Kresťan a vlastník firmy, ktorá sa stala terčom útokov preto, že netlačila tričká „homosexuálneho pride pochodu“, získal podporu nečakaného spojenca - lesbických podnikateliek.

„Nikoho by sme nemali nútiť, aby robil niečo proti svojmu presvedčeniu. Keby nás oslovila nejaká organizácia ako Baptistická cirkev vo Westboro, veľmi pochybujem, že by sme sa s nimi púšťali do nejakého podnikania. A boli by sme veľmi nahnevaní, keby nás nútili tlačiť proti-homosexuálne tričká,“ povedala Diane DiGeloromová, jedna z dvoch lesbičiek, ktorá vlastní firmu BMP T-shirts. „To nie je otázka homosexuality alebo normálnosti. Je to otázka ľudskosti.“

Keď Becketova nadácia pre náboženskú slobodu (Becket Fund for Religious Liberty) zverejnila DiGeloromovej vyhlásenie, niečo podobné uviedla aj jej obchodná partnerka, Kathy Trautvetterová. „Človek dá do [svojej firmy] svoj pot a slzy“„je to veľmi osobné. ... Keď sa vžijem do situácie [pána Adamsona], dokážem sa na to pozerať z jeho strany,“ povedal Trautvetterová.

Trautvetterová a DiGeloromová takto bránili Blaina Adamsona, majiteľa spoločnosti Hands on Originals. Ten už od roku 2012 bojuje s organizáciou Gay and Lesbian Services Organization (Organizácia bojujúca za služby poskytované homosexuálom a lesbičkám, angl. skr. GLSO), ako aj s Lexington-Fayetteovou mestskou komisiou pre ľudské práva. Bojuje za svoje právo odmietnuť vytvárať posolstvá, s ktorými nesúhlasí.

Adamson odmieta robiť na tričká aj iné potlače. Nesúhlasí napríklad s takými, ktoré explicitne propagujú sexuálny obsah. Nesúhlasí tiež s propagáciou striptízových klubov či násilia. GLSO odkázal na ďalšie spoločnosti, ktoré by Pride Festivalu takéto tričká zabezpečili.

Napriek tomu, že táto skupina nakoniec svoje tričká získala zadarmo, Adamsona i tak zažalovala. A to napriek tomu, že robil zákazky aj pre členov LGBT komunity a niektorých dokonca zamestnával.

V rozhovore s Glennom Beckom tieto lesbické podnikateľky uviedli, že „aj keď zatiaľ nedostali odozvy z homosexuálnych komunít“, ich rozhodnutie postaviť sa za Adamsona bude mať „skoro na 99% pozitívnu odozvu“.

DiGeloromová a Trautvetterová bránili aj oregonských pekárov, ktorí sa stali terčom útokov po tom, čo odmietli upiecť tortu na „svadbu“ osôb rovnakého pohlavia.

Začiatkom tohto roka kentucký súd rozhodol v prospech Adamsona, Komisia sa však proti tomuto rozhodnutiu odvolala. Adamsonovho prípadu sa ujala Alianca na ochranu slobody (The Alliance Defending Freedom). Ak Adamson odvolanie prehrá, bude musieť tieto tričká vytlačiť a ísť na takzvaný „výcvik v prijímaní rozmanitosti“.