Podpora liberálov z radov biskupov

1,224
Kultúra smrti

Neusporiadaná a izolovaná – a pravdepodobne aj najliberálnejšia – nemecká delegácia pre októbrovú Synodu o rodine je teraz podporovaná aj liberálnymi biskupmi, ktorí sú v očiach verejnosti menej poškodení.

Biskup António Marto z portugalskej diecézy Leiria–Fátima vyhlásil, že je stúpencom Kaspera.

Týmto tvrdením vstúpil koncom júla na stretnutí Konferencie biskupov Portugalska do polemiky s lisabonským patriarchom, kardinálom Manuelom Clemente. Podľa správ v tlači sa kardinálovi Clementemu podarilo presadiť svoju pozíciu. Napriek tomu s prekvapením poznamenali, ako veľmi je portugalské biskupstvo rozdelené v otázke týkajúcej sa rozvedených osôb, ktoré sa druhýkrát zosobášili.

Liberáli v Ríme zatiaľ pripravujú ďalšiu konferenciu, ktorá sa má uskutočniť 10.-12. septembra tohto roka a jej predmetom majú byť témy nastávajúcej Synody o rodine.

Tentokrát však stretnutie nie je organizované Nemeckom, Švajčiarskom a Francúzskom. Oni už podobnú konferenciu hosťovali, a to koncom mája tohto roka, ktorá vyvolala zjavné roztrpčenia. Niektorí to pokladali za „tieňovú synodu“ a „tajné zhromaždenie,“ ktorého zámerom malo byť naplánovanie liberálnej agendy nastávajúcej synody v Ríme. A slovo tam skutočne dostali najostrejší oponenti učenia katolíckej cirkvi týkajúce sa manželstva a rodiny.

Najvýznamnejšou osobnosťou Cirkvi na septembrovej konferencii bude kardinál Óscar Rodríguez Maradiaga z Tegucigalpy na Hondurase. Napriek svojmu latinsko-americkému pôvodu zastáva kardinál silný liberálny post.

Záhadné postoje kardinála Waltera Kaspera obraňuje početné množstvo rečníkov, ku ktorým patrí napríklad aj nemecký teológ Eberhard Schockenhoff. Konferenciu organizuje belgická „Medzinárodná akadémia pre spiritualitu manželstva“ – viditeľne liberálna inštitúcia.

Zámerom týchto nových iniciatív a vyjadrení je zrejme odstrániť Nemcov z popredia. Nemci svojimi útokmi proti učeniu katolíckej cirkvi a svojimi, do istej miery, arogantnými pokusmi podnietili medzinárodnú rezistenciu a odizolovali sa.