Podpíšte petíciu - Umožnite obciam regulovať hazard

1,340
Kultúra života

Podpíš petíciu TU!

 

Milí priatelia,
 

pred 2 mesiacmi viac ako 5000 z Vás podpísalo Hromadnú pripomienku k Zákonu č. č. 171/2005 Z. z. o hazardných hrách, ktorú pripravila Slovenská spoločnosť pre rodinu (SSR) a ďalšie organizácie. Zástupcovia verejnosti boli v nadväznosti na to pozvaní na pracovné stretnutie na Ministerstvo financií.

 

Žiaľ, okrem malého ústupku (nahlasovanie patologických hráčov do registra bude v kompetencii lekára, nie príbuzného), ktorý však tiež vojde do platnosti až v roku 2019, nám Ministerstvo neakceptovalo žiadnu pripomienku. A o najdôležitejšom bode - zrušenie povinnej petície 30 % obyvateľov, bez ktorej obec nemôže rozhodnúť o regulácii hazardu - rezort financií nechcel ani počuť.
 

O to väčšie bolo naše rozhorčenie, keď sme zistili, že návrh zákona, ktorý teraz v parlamente prichádza do 1. čítania, nieže nevyhovel vôli občanov, ale v úplnom rozpore s ich deklarovanými záujmami prišiel so zmenou, ktorá reguláciu hazardu v obci ešte viac sťaží. Chce totiž zaviesť podmienku, aby okrem spomínanej petície obec spolu s políciou dokazovala, že sa opakovane a preukázateľne narúša verejný poriadok v súvislosti s hraním hazardných hier.
 

Takáto vágna formulácia bude mať za následok množstvo súdnych sporov s prevádzkovateľmi hazardných hier, ktoré sa môžu ťahať roky… Nie je tiež jasné, čo sa stane s doterajšími petíciami, o ktorých ešte obecné zastupiteľstvá nerozhodli.
 

Nič však ešte nie je stratené, lebo zákon ešte nie je schválený. Je však potrebné adresovať poslancom NR SR žiadosť, aby zákon zmenili a prihliadli na záujmy občanov.
 

Žiadajme zrušenie petície ako zákonnej podmienky na prijatie všeobecného záväzného nariadenia o zákaze hazardu na území obce. Občania v mnohých mestách a obciach Slovenska už jasne deklarovali svoj postoj k hazardu. Navyše tu nejde o žiadnu novinku, pretože takto postupovali samosprávy aj pred štyrmi rokmi.

Zároveň by sa takto jednoducho a zákonne vyriešil problém so stratenými hárkami v Bratislave.

Prosím, apelujte spolu s nami na poslancov SR a dôrazne ich žiadajme, aby rešpektovali záujmy svojich voličov!

Pri každom stlačení tlačidla podpísať, odošleme vo Vašom mene poslancom SR email so žiadosťou o zrušenie absurdnej povinnosti predložiť petíciu 30 % obyvateľov, bez ktorej obecní poslanci, ktorých si legitímne zvolili, nemôžu rozhodovať o regulácii hazardu na ich území.

Otvorený list iniciovali:

  • Slovenská spoločnosť pre rodinu
  • Fórum kresťanských inštitúcií
  • Fórum pre verejné otázky
  • Združenie katolíckych škôl Slovenska