Po 500 rokoch otvorený nový priestor v Ježišovej hrobke

1,043
Jakub Betinský
Kultúra života

Fotka: Pohľad zhora na kresťanských pútnikov v bazilike Svätého hrobu počas ich návštevy hrobu Ježiša Krista na Veľkonočnú nedeľu 4. apríla 1999. Hrob, pod zrenovovanou rotundou, je miestom, kde bol Ježiš uložený po ukrižovaní. Kresťania a protestanti dnes oslavujú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, zatiaľ čo ortodoxné kresťanské sekty dnes oslavujú Kvetnú nedeľu.

Vedci údajne odhalili, po prvýkrát od 1555, starodávnu dosku vo vnútri jednej miestnosti baziliky Svätého hrobu v Jeruzaleme. Domnievajú sa, že na tejto doske bolo umiestnené Ježišovo telo.

The National Geographic informoval o tom, že táto doska bolo prikrytá mramorovým obkladom najmenej od 16. storočia. "Mramorová pokrývka tohto hrobu bola stiahnutá dole a boli sme prekvapení množstvom vyplňujúceho materiálu pod ňou," povedal archeológ Fredrik Hiebert, spolupracovník pri projekte rekonštrukcie Ježišovho hrobu. "Bude to dlhá vedecká analýza, ale konečne budeme schopní vidieť povrch pôvodného kameňa, na ktorom bolo podľa tradície položené Ježišovo telo."

Ježiš bol ukrižovaný Rimanmi niekedy okolo roku 30 nášho letopočtu, ako veria kresťania, a jeho telo bolo položené na vápencovú dosku v hrobe, pred tým ako bol vzkriesený z mŕtvych. Ženy, ktoré prišli pomazať jeho telo tri dni po jeho pohrebe, ho tam nenašli.

Bazilika Svätého hrobu je súčasne v procese masívneho projektu rekonštrukcie na čele s lídrami z troch náboženských denominácii, ktoré majú kontrolu nad týmto miestom - sú to: Grécko-pravoslávna cirkev, Katolícka cirkev a Arménske ortodoxné cirkvi. Podľa správ zo začiatku roku, tento projekt v hodnote 3,4 milióna dolárov zahŕňa odlúpenie vrstiev vonkajšej strany hrobu, ich čistenie a obnovu.

Pohrebná doska, na ktorej sa verí, že ležalo Ježišovo telo, je uzavretá v malej miestnosti, známej ako edikula, vo vnútri hrobu. MailOnline poukázal na to, že edikula stojí iba niekoľko yardov od miesta, o ktorom sa verí, že tam bol Ježiš ukrižovaný.

Výskumníci využívajú túto rekonštrukciu ako príležitosť na štúdium pôvodného povrchu hrobu a toho, ako sa z neho pre kresťanov stalo dôležité miesto ich uctievania.

"Sme v kritickom bode pre rehabilitáciu edikuly," povedal hlavný vedecký konzultant, profesor Antonia Moropoulou z National Technical University of Athens.

"Techniky, ktoré používame na zdokumentovanie tohto jedinečného monumentu umožnia svetu študovať naše výsledky ako kedy bol niekto iný sám v Ježišovej hrobke."

Hrobka potrebovala renováciu už mnoho rokov, keďže utrpela vážne poškodenie ako následok zemetrasenia v 1927. Posledné úsilie na obnovu tohto miesta bolo vyvinuté významnými darcami - vrátane Jordánskeho kráľa Abdullaha II, ktorý tomuto projektu daroval takmer 1,3 milióna dolárov.

Grécko-pravoslávny patriarcha Jeruzalemu, Theophilos III, chválil toto gesto ako znak toho, že kresťania a moslimovia spolu dokážu pracovať.

"Jeho veličenstvo stále opakuje, že jeruzalemské moslimské a kresťanské sväté miesta sú červenou čiarou, ktorú Jordánsko nedovolí prekročiť. Jordánsko tiež pokračuje v prevzatí svojej náboženskej a historickej zodpovednosti za celistvosť Al Haram Al Sharif s najväčším odhodlaním a vážnosťou," povedal Theophilos III.