Poľsko: „Nemôžeme povedať, že potrat je zabitie“

2,045
Kultúra smrti

Rozhodnutie súdu zo 16. októbra ohľadom dvoch pro-life aktivistov v Poľsku šokovalo celý národ. Sudkyňa Magdalena Kocójová nariadila aktivistom, aby sa ospravedlnili za demonštráciu pred nemocnicou, ktorá vykonáva potraty a povedala, že viac nemôžu hovoriť, že nemocnica „zabíja“ deti.

Špecializovaná nemocnica Pro-Familia v Rzeszówe dala dvoch aktivistov, Jaceka Kotulu (48) a Przemysław Sycza (35) na súd. Obidvaja sú členmi slávnej nádácie Právo na život, ktorej pouličné demonštrácie zobrazujú grafické vyobrazenia potratov. Aktivisti rozšírili informácie o potratoch vykonávaných v nemocnici Pro-Familia a zorganizovali protesty pred klinikou, v meste a na športových podujatich. Kotula a Sycz takisto publikovali svoje aktivity na Facebooku.

Nemocnica Pro-Famila odpovedala podaním jednej žaloby na občiansky a druhej na trestný súd. Obvinila ich, že muži utŕhali na cti nemocnici. Urážka na cti je v Poľsku považovaná za zločin a môže byť potrestaná pokutou a odňatím slobody až do výšky jedneho roka.

Konflikt sa začal v januári, keď senátor Kazimierz Jaworski zvolal tlačovú konferenciu, kde Agata Rejmanová, sestrička v nemocnici, prehovorila o potratoch, ktoré sa tam vykonávajú. Jej dojemné svedectvo bolo široko pokryté poľskými médiami.

Nemocnica Pro-Familia odmietla tolerovať túto publicitu.

Čoskoro po verejnom vystúpení dostala Rejmanová od nemocnice list, ktorý jej hrozil právnym postihom, ak neodvolá svoje „falošné vyjadrenia,“ najmä ohľadom „zabíjania detí.“ Nemocnica žiadala, aby zaplatila 50 tisíc złotych (zhruba 12 tisíc Eur) na detský hospic. Rejmanová v nemocnici už viac nepracuje.

Teraz sa nemocnica pokúša umlčať Kotulu a Sycza.

Muži zorganizovali 18 pochodov na obranu nenarodených, a teraz sa musia sami brániť.

Prípady sú postavené na obvineniach, že aktivisti rozširujú falošné informácie, keď prirovnávajú potraty k zabitiu. Podľa žalobcu „ukončenie tehotenstva“ nemôže byť nazvané zabitie nenarodených detí. Nemocnica tvrdí, že takýmito vyjadreniami obžalovaní vytvorili v médiách negatívnu publicitu a poškodili obchodné záujmy nemocnice.

Sudkyňa občianského súdu sa zhodla s nemocnicou. Po utajenom sedení 16. októbra sudkyňa Magdalena Kocójová rozhodla, že Kotula nemôže povedať, že nemocnica zabíja deti. Ďalej rozhodla, že sa má ospravedlniť nemocnici prostredníctvom médií. Dokonca pre neho aj vybrala slová a nariadila mu povedať doslovne toto: „Organizovaním demonštrácií a manifestácií na obranu nenarodených detí som rozširoval falošné informácie o práci nemocnice Pro-Familia v Rzeszowe. Konkrétne som rozširoval informácie, že deti v tejto nemocnici sú zabíjané.“ Nakoniec sudkyňa nariadila pro-liferom zaplatiť všetky súdne trovy.

Sudkyňa Kocójová odmietla vypočuť akýchkoľvek svedkov a zdôvodnenie rozsudku podriadila utajeniu. Médiá ju nafilmovali, ale ona sa dožadovala, aby jej tvár nebola ukázaná.

Verdikt šokoval mnoho Poliakov. „Nemôžeme povedať, že potrat je zabitie?“ pýta sa senátor Jaworski na svojej webstránke. „To je šokujúce samo o sebe. Ba čo viac, nie je nám dovolené ani vedieť ‚prečo?‘ Toto nedokážem pochopiť.“ Jaworski napísal na vyšší súd a žiadal o vysvetlenie.

Podobne zmätený je aj Tomasz Terlikowski, popredný pro-life komentátor privátnej televíznej stanice Republika TV. Napísal v denníku Rzeczpospolita, že tento prípad znamená, že sloboda slova je v Poľsku garantovaná selektívne. Dodal, že rozhodnutie súdu ukazuje na počet ľudí v sudcovstve, ktorí sú v službách lži. Dokonca aj silne pro-potratový denník Gazeta Wyborcza publikoval článok, ktorý kritizoval rozsudok proti pro-life stránke.

Poľský zákon jasne definuje, že dieťa je osobou od chvíle počatia. Mnoho lekárskych učebníc používa termín „plod“ a „dieťa“ vzájomne zameniteľne. Väčšina hlavných poľských encyklopédií uvádza, že zabitie znamená zobratie života. A takzvané ukončenie tehotenstva, alebo potrat, zjavne berie život.

Dokonca aj keby mal súd výhrady k týmto faktom, Kotulové práva boli porušené, pretože poľská ústava garantuje slobodu slova. Naviac je sloboda vyjadrovania chránená Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Ludwik Skurzak, Kotulov a Syczov advokát sa plánuje proti rozhodnutiu odvolať.

Aj keď je prípad v štádiu odvolania, nižší súd zakázal obžalovaným používať výraz „zabíjať deti“ v súvislosti s nemocnicou Pro-Familia, v médiách aj počas demonštrácií. Toto nariadenie bude platiť po dobu jedného roka.

Napriek negatívnemu výsledku Kotula nie je zlomený. „Cenzúra je späť v ‚slobodnom‘ Poľsku,“ hovorí a sľubuje, že demonštrácie neprestanú.