Poľskí biskupi podporujú knihu, ktorá sa stavia proti návrhu kardinála Kaspera

1,668
Kultúra života

Poľskí katolícki biskupi srdečne podporili slávnu knihu piatich kardinálov.“ Jej autori obhajovali učenie Cirkvi o manželstve a rodine ešte pred Mimoriadnou synodou o rodine v roku 2014.

Kniha, ktorá sa v angličtine volá Remaining in the Truth of Christ: Marriage and Communion in the Catholic Church (Zostávajúc v Kristovej pravde: Manželstvo a prijímanie v Katolíckej cirkvi) vyšla v Poľsku „pod záštitou“ predsedu Poľskej biskupskej konferencie, Stanisława Gądeckeho, poznaňského arcibiskupa.

Podľa arcibiskupa Gądeckeho by navrhovanie zmeny cirkevnej praxe, bolo iba „falošným súcitom.“

„Preto sme dôrazne proti „milosrdnému“ návrhu riešenia otázky rozvodu, ktorý podporuje kardinál Kasper.“

Vo vyhlásení na webovej stránke diecézy poznaňský arcibiskup napísal: „Táto kniha je základnou pomôckou na pochopenie synody o manželstve a rodine. Najmä na pochopenie toho, prečo je vernosť pravde týkajúcej sa manželstva a rodiny nevyhnutným základom zhovievavosti Cirkvi voči civilne rozvedeným a nanovo zosobášeným ľuďom v nových civilných zväzkoch.“

Pred začatím Mimoriadnej synody o rodine predstavil kardinál Walter Kasper svoj pohľad na túto citlivú a dôležitú otázku. Veľká pozornosť bola venovaná i problematike eucharistického prijímania a toho, či môžu k Eucharistii pristupovať rozvedení ľudia žijúci v občianskych zväzkoch.“

Deväť esejí v tejto knihe dokazuje, že v tradičnej katolíckej doktríny založenej na učení Ježiša a v súčasnej pastoračnej praxi niet nedostatku skutočnej lásky a súcitu“.

Podpora knihy zo strany biskupov je ďalším signálom toho, že nepodporia akýkoľvek ťah tzv. „progresívnej“ frakcie – len preto, aby sa zmenila disciplína Cirkvi, ktorá odmieta sväté prijímanie osobám žijúcim v cudzoložných zväzkoch. V marci vydal poľský episkopát vyhlásenie, že nemôže nastať akákoľvek zmena ani v cirkevnej doktríne, ani v cirkevnej praxi.

Učenie a tradícia Cirkvi ukazujú, že ľudia žijúci v nesviatostnom zväzku sa tým pripravujú o možnosť pristupovať k svätému prijímaniu,“ povedali. Tým, ktorí žijú v takýchto zväzkoch, sa musí poskytnúť pastoračná starostlivosť, aby si dokázali udržať vieru a pokračovať v spoločenstve Cirkvi.“ Dodali, že poľský episkopát bude „brániť učenie [pápeža] Jána Pavla II.“.

Tlak na zmenu „pastoračnej praxe Cirkvi presadzovala na poslednej synode v októbri 2014 frakcia vedená nemeckým kardinálom Walterom Kasperom. Následne ju podporili viaceré medzinárodne významné osoby z krajnej ľavicovej cirkevnej hierarchie.

Konflikt sa zmenil na rozruch, pretože proti takémuto tlaku sa verejne postavila skupina ortodoxných biskupov a kardinálov. Lídri oboch strán hovorili počas konfliktu argumenty za svoj názor aj počas rozhovorov s médiami.

Nepotvrdené správy uvádzajú, že dodanie knihy čitateľom, ktorým bola určená - teda biskupom a kardinálom zhromaždeným vo Vatikáne - pozastavili organizátori synody.