Poľská premiérka podpuruje úplný zákaz interrupcie

1,158
Kultúra života

Navrhovaný zákon o možnom úplnom zákaze interrupcie v Poľsku získava čoraz väčšiu podporu. Katolícka cirkev a prominentní poľskí politici tento zákaz verejne podporili.

Poľskí biskupi v stredu zverejnili list, ktorý sa má čítať v kostoloch v nedeľu počas svätej omše. V liste žiadajú sprísnenie zákona o interrupcii, ktorý by úplne chránil nenarodené deti. Dôvod tohto verejného vyhlásenia je navrhovaný zákon, ktorý sa dostane do parlamentu, ak pro-life aktivisti nazbierajú 100 000 podpisov na jeho podporu.

Poľská premiérka Beata Szydłová taktiež avizovala jeho podporu a list biskupov označila za jasnú žiadosť o zmenu.

Myslím si, že každý poslanec bude hlasovať podľa vlastného svedomia, uviedla premiérka v rozhovore pre poľskú rozhlasovú stanicu. V tomto štádiu môžem len oznámiť, aké bude moje rozhodnutie, ale ešte nemôžem hovoriť o zákone, pretože zákon zatiaľ neexistuje. ...Čo sa týka môjho presvedčenia, presvedčenia Beaty Szydłovej, vyhlasujem, že podporujem túto iniciatívu.

Szydłová, tretia premiérka v histórií Poľska, je katolíčka a členka konzervatívnej strany Právo a Spravodlivosť.

Pro-life aktivisti môžu počítať s podporou ďalšej poprednej osobnosti v poľskej politike, Jarosławom Kaczyńskim, lídrom strany Právo a Spravodlivosť. Som katolík a moje stanovisko je v tejto záležitosti jasné,“ informoval Kaczyński internetový portál pch24.com. Aj keď súhlasil so Szydłovou, že každý poslanec bude hlasovať inak, v rozhovore dodáva: Ak mám predpovedať, aký bude výsledok, myslím si, že drvivá väčšina, ak nie všetci, budú hlasovať za.“

Mariusz Dzierżawski z nadácie Právo na Život, ktorá ako prvá navrhovala zmenu súčasného zákona, vyhlásil, že Kaczyńského vyhlásenie bolo správne.

Navrhovaný zákon, s ktorým prišla nadácia, vytvorila právna organizácia Inštitút Ordo Iuris. Dúfam, že politici zaujmú jednotné morálne stanovisko,“ povedal Jerzy Kwaśniewski, právnik z organizácie Ordo Iuris. „Ak chceme zmeniť systém, musíme začať od najpodstatnejšej veci - ochrany ľudského života.“ Pre LifeSiteNews uviedol, že poľská verejnosť si je veľmi dobre vedomá, čo znamená potrat. Vďačí tomu nadácii Právo na život, ktorá zaplavila ulice celého Poľska šokujúcimi obrázkami o potrate.

Podľa zákona z roku 1993 sa interrupcia umožňuje len v nasledovných troch prípadoch: keď tehotenstvo ohrozuje zdravie alebo život matky; keď je tehotenstvo dôsledkom zločinu a keď je lekársky potvrdené, že nenarodené dieťa je vážne choré alebo trpí nevyliečiteľným ochorením, ktoré by mohlo ohroziť jeho život.

Nový zákon zabezpečuje právnu ochranu pre všetky deti od momentu počatia, čo by znamenalo úplný zákaz interrupcie v Poľsku. V návrhu zákona je osobitne stanovené, že doktori, ktorí spôsobia smrť nenarodeného dieťaťa počas záchrany matkinho života, nebudú trestne stíhaní. Jeho cieľom nie je trestať ženy, ktoré podstúpia potrat; v skutočnosti sa toto rozhodnutie ponecháva na uvážení sudcov. Namiesto toho zavádzajú vyššie tresty pre zástancov potratov a ľudí, ktorí ubližujú tehotným ženám a nútia ich podstúpiť potrat. V navrhovanom zákone sa navyše zdôrazňuje, že štát musí zabezpečiť pomoc rodičom hendikepovaných detí alebo detí so špeciálnymi potrebami.