Plán BBC proti "kresťanským predsudkom" bude zahŕňať moslimské modlitby

737
Matej Trančo
Kultúra smrti

BBC sa rozhodlo pokračovať v plánoch rozšíriť svoje náboženské vysielanie na viac typov vierovyznaní a dokonca vysielať Moslimskú výzvu na piatkové modlitby, a to vďaka obavám v rámci spoločnosti, že ich náboženské vysielanie je príliš založené na Kresťanstve.

Lord Hall z Birkenhead, generálny riaditeľ spoločnosti, sa chystá pozvať náboženských vodcov aby sa zúčastnili diskusií na tému zvyšovania viac-náboženského vysielania po zverejnení správy BBC, v ktorej sa tvrdilo, že v súčasnosti existuje neúmerné množstvo kresťanského obsahu vysielania v porovnaní s ostatnými náboženstvami.

Lord Hall je taktiež pripravený vymenovať vedúceho pracovníka do správnej rady, ktorý bude poverený vypracovávaním nových programových nápadov, ktoré by doplnili už existujúce kresťanské časti programu, oznamuje denník The Times. Jeden z členov BBC povedal, že Lord Hall je rozhodnutý urobiť viac pre väčšiu reprezentáciu iných.

“Viera je pozoruhodne dôležitá. BBC môže a musí robiť viac pre zabezpečenie toho, že dôležitá rola, ktorú predstavuje viera bude uznaná a odrazená v našom programe," hovorí zdroj.

Po celé roky bolo BBC pod paľbou kritiky za to, že sú zaujatí proti kresťanom a voči členom iných náboženstiev, hlavne Islamu.

Správa z roku 2012 od New Culture Forum s titulkom "Otázka postoju - BBC a Zaujatie spravodajstva" hovorí o tom, že zatiaľ čo kresťania boli vyobrazení programovými tvorcami BBC prinajlepšom ako smiešni, prinajhoršom ako násilnícki extrémisti, spoločnosť zmenila svoj štýl pri vyobrazení Moslimov, vrátane moslimských extrémistov, a vyobrazila ich v miernom svetle. 

V jednom citovanom príklade BBC zobrazilo mierumilovného Moslima ako mu bola sťatá hlava kresťanskými extrémistami.

Správa uvádza: “Občas to vypadá akoby niekto z BBC poslal kolujúcu poznámku nariaďujúcu programovým tvorcom kompenzovať negatívnu publicitu, ktorá nevyhnutne nasleduje snímky teroristických sprisahaní s účelom zavraždiť čo najviac ľudí, tým, že budú publiku nasilu tlačiť vybielený alebo pozitívny obraz Islamu."

“Aj keď nie je pochýb o tom, že je to dobre mienené a vykonávané za účelom podpory súdržnosti spoločnosti, tento prístup ale nepomôže umierneným Moslimom, ktorí sa musia vysporiadať s extrémistami a rizikami podporujúcimi podozrenia z inštitucionálnej zaujatosti."

Skupina náboženských vodcov, ktorá bude pozvaná do diskusií BBC zahŕňa Arcibiskupa z Canterbury Justina Welby-ho, Arcibiskupa z Westminsteru kardinála Vincenta Nichols-a a Vrchného rabína Ephraima Mirvisa.

Harun Khan, vedúci Moslimskej rady Británie (MCB), by sa mal taktiež zúčastniť rovnako ako hinduistickí a Sikh-skí vodcovia.

Ibrahim Mogra, člen MCB, navrhol, že BBC by mohlo vysielať Piatkové modlitby z mešity, pokryť sviatok Eid, ktorý značí koniec Ramadánu alebo zobraziť deti navštevujúce lekcie Koránu.

Tento krok prichádza mesiace po tom, čo Aaqil Ahmed, bývalý vedúci oddelenia pre vieru a etiku v BBC, povedal výboru že pripravil správu pre Lorda Halla ohľadom náboženského vysielania BBC prostredníctvom TV a rádia, v ktorej uviedol, že toto vysielanie bolo zamerané na Kresťanstvo.

“Kresťanstvo ostáva základným kameňom našej produkcie a je mu venovaných oveľa viac hodín ako ostatným náboženstvám," povedal.

V reakcii na to Kresťanská skupina Hlas pre spravodlivosť začala petíciu volajúcu po tom, nech Aaqil Ahmed "je odvolaný z funkcie na základe islamskej predpojatosti a jasnej neúcty voči Kresťanskej viere."

Text petície odôvodňuje: "Pravidelne schvaľoval dokumentárne filmy zobrazujúce jasné pro-islamistické zaujatie, zatiaľ čo spochybňovali základné princípy a učenie Kresťanstva a to takým spôsobom, že bagatelizovali a podkopávali Kresťanskú vieru."

“Spojené Kráľovstvo je kresťnskou krajinou […] naša spoločnosť [je] založená na kresťanských hodnotách.

“Je to úplne správne že Kresťanstvu je udelené oveľa väčšie množstvo vysielacieho času než iným vieram menšinových skupín a že by malo s ním byť zaobchádzané s rešpektom. No obzvlášť Islam by nemal byť uprednostnený vďaka nejakému osobitnému záujmu a prezentovaný ako implicitne nadradený Kresťanstvu. 

“Preto vyzývame Lorda Halla ako Generálneho riaditeľa BBC aby odmietol tento zavádzajúci a jasne proti-kresťanský návrh, a žiadame okamžité odvolanie Aaqila Ahmeda z funkcie."

Do dnes bola petícia podpísaná viac než 13 000 ľuďmi.