Paraguaj - odmieta homosexuálnu výchovu

4,040
Kultúra života

PARAGUAJ, november 2010 - I napriek veľkému tlaku zo strany medzinárodných organizácií a národných médii poslanecká snemovňa v Paraguaji odmietla ratifikovať latinskoamerický dohovor o právach mládeže. Ide o dokument, ktorý poskytuje paletu kontroverzných "práv", komukoľvek vo veku od 15 do 24 rokov.

 Dohovor by zaviedol na všetkých úrovniach vzdelávania (článok 23) sexuálnu výchovu, ktorá by viedla k plnému prijatiu osobnosti a identity mládeže. Zakazuje diskrimináciu mladistvých z akéhokoľvek dôvodu, vrátane sexuálnej či názorovej orientácie alebo miesta pobytu. Diskriminácia je zakázaná aj na základe akéhokoľvek iného stavu - osobnej alebo sociálnej situácie mladého človeka.

 Dokument potenciálne znižuje vek pohlavnej dospelosti na 15 rokov. Podľa článku 20 „majú na základe rovnosti medzi sebou mladí právo slobodne si vybrať partnera k spoločnému životu a pre manželstvo“. Článok 17 a 21  zas dáva adolescentom vo veku 15 rokov právo vybrať si svoje vlastné náboženstvo a právo hlasovať.

 Medzi ďalšie kontroverzné a neobvyklé ustanovenia Dohovoru patria tvrdenia, že všetci mladí ľudia majú právo na individuálnu identitu, ktorá spočíva v budovaní vlastnej osobnosti. To zahŕňa charakteristiky pohlavia, príslušnosť a sexuálnu orientáciu. Zodpovednosť za dohľad nad dodržiavaním Dohovoru by mala získať nadnárodná „Latinskoamerická mládežnícka organizácia" (OIJ).

 Paraguajská poslanecká snemovňa dokument zamietla po tom, čo proti nemu vztiahla námietky Federácia združení pre život a rodinu (FEDAFIVA). Informovala o tom tlačová agentúra Ultima Hora.

 Avšak tlak na paraguajské média a výkonnú moc v prospech ratifikácie sa bude stupňovať.

 Dohovor už odsúhlasilo sedem krajín: Dominikánska republika, Ekvádor, Kostarika, Honduras, Španielsko, Uruguaj a Bolívia

 Podpísali, ale ešte neratifkovali ho tieto štáty: Kuba, Guatemala, Mexik, Nikaragua, Panama, Paraguaj, Peru, Nikaragua, Portugalsko a Venezuela.

 Matthew Cullinan Hoffman, Latinskoamerický korešpondent