Pápež nalieha, aby najlepší kňazi boli vysielaní na periférie

759
Milko Kostovič
Neutral

Foto: Pápež František žehná skupinu kňazov na konci svojej týždennej generálnej audiencie v sále Pavla VI. vo Vatikáne, streda 11. januára 2017. 

Počas neočakávanej návštevy sa pápež František stretol s novicmi saleziánskeho rádu a poskytol rady ohľadne poslania a posudzovania. Pápež zdôraznil, že kritériom pre výber novicov je, aby "boli normálni" a dodal, že "na periférie musíme vysielať tých najlepších!"

Rím - Pápež František je legendárnym pápežom periférií a súdiac podľa jeho utorkových komentárov k nadriadeným hlavného katolíckeho náboženského rádu, nechce, aby sa jeho osobná vášeň pre ľudí na okraji začínala a končila s pápežstvom. 

Počas prekvapujúcej návštevy 2. mája pápež hovoril so skupinou saleziánskych novicov v Domus Sanctae Martae, v rezidencii vo Vatikáne, kde žije, a povedal, že najlepší kňazi by mali byť vysielaní na periférie. 

"Dobre zvážte, koho pošlete na periférie, najmä pri tých najnebezpečnejších," povedal pápež nadriadeným rádu, ktorí boli prítomní. "Musia tam ísť tí najlepší! ‘Ale tento môže študovať, získať doktorát...’Nie, pošlite ho. ‘Ale je tam mafia.’ Pošlite ho. Na periférie musíme posielať tých najlepších!"

Stretnutie nebolo v oficiálnom pápežskom programe, ale vďaka "Facebook naživo" videu (dostupné tu v taliančine) od jedného z prítomných mal svet príležitosť počuť pápežove rady mladým kňazom.

"Keď som videl žiadosť, povedal som si: Saleziáni? Nech prídu!" začal pápež. "Neviem, čo vám mám povedať, lepšie by bolo, ak by ste sa ma spýtali nejaké otázky, aby som sa inšpiroval a nepovedal niečo hlúpe," dodal žartovne. 

Saleziáni sú náboženský rád založený na konci 19. storočia talianskym kňazom, ktorý je dnes svätcom, Jánom Boscom, s poslaním pomáhať chudobným deťom počas priemyselnej revolúcie. Dnes sú druhým najväčším náboženským rádom v Katolíckej cirkvi po jezuitoch, na celom svete ich je vyše 16 000. 

Neformálny rozhovor pápeža so saleziánmi, prerušený niekoľkými otázkami, trval približne 50 minút. Rozhovor sa začal úvodom otca Guida Enrica, ktorý má na starosti štruktúry saleziánov v Taliansku. Enrico poukázal na rozmanitosť v skupine novicov,  ktorí pochádzajú z Albánska, Malty, Chorvátska a dokonca aj zo Sýrie.

Pápež František hovoril o svojej mladosti strávenej na saleziánskych školách, ktorým pripisuje svoju lásku k Panne Márii. V roku 2015 pápež potvrdil tento osobitný vzťah prostredníctvom návštevy saleziánov v bazilike Santa Maria Ausiliatrice v Turíne, v Taliansku. 

Giorgio z Turína bol prvý, kto vystúpil a položil otázku o svätosti. Po krátkej úvahe pápež odpovedal: "Je to veľmi jednoduché, svätosť: Kráčaj v mojej prítomnosti a buď bezúhonný." To je celé. Toto je najlepšia definícia. Viete, kto to povedal? Boh Abrahámovi. 

"Verím, že aj dnes môžu byť ľudia svätými. V Cirkvi ich je mnoho, mnoho, mnoho. Hrdinskí ľudia, rodičia, starí rodičia, mladí ľudia. Skrytí svätci, ako sú tí, ktorí patria do "strednej triedy" svätosti, ktorú nevidíte, ale je tam."

Keď sa prelomili ľady, otec Marcello položil ďalšiu otázku týkajúcu sa náročnej výzvy sprevádzať mladých ľudí pri odbornom posudzovaní. 

"Myslím si, že tým kritériom je... aby boli normálni," odpovedal pápež František. "Dávajte si pozor na mladých s tvárou "malého svätca," od tých ani nežiadam, aby recitovali Otčenáš!

Mali by byť "veselí, atletickí a normálni," dodal pápež. 

"Počas cesty sa vyskytne mnoho prekvapení od Boha a nie len od Boha. Mali by sme byť opatrní, keď sa im snažíme pomôcť čeliť týmto prekvapeniam. Ak existujú problémy, pozrite sa im priamo do tváre," povedal pápež František. "A musíme im pomôcť odstrániť akúkoľvek formu pokrytectva. Toto je mor: pokrytectvo v Cirkvi." 

Pápež sa nielen zaoberal korupciou v Cirkvi, ale tiež varoval pred pokrytectvom priemernosti tých, ktorí si želajú vstúpiť do seminára, pretože majú pocit, že nie sú schopní ovládať sa v skutočnom svete.

"Ak nájdete niekoho, kto je príliš diplomatický, dávajte si pozor. Ak nájdete niekoho, kto klame, vyzvite ho, aby sa vrátil domov," povedal pápež. 

Pápež pripomenul dôležitosť oddanosti k Panne Márii a požiadal tých, ktorí majú na starosti pomáhať novicom pri ich posudzovaní, aby dávali pozor na to, ako sa modlia. 

"Modlitba by mala byť v prvom rade "jednoduchá", povedal pápež, ako prvé modlitby, ktoré "ste sa naučili doma alebo na prvom prijímaní." 

Luigi zo Salerna bol tretím, kto položil otázku pápežovi, ktorého František prerušil a opýtal sa, či priniesol limoncello, likér vyrobený z citrónov typických pre región Salerno. Dav sa zasmial a mladý muž sa začervenal, ale pokračoval v otázke o osobnej skúsenosti pápeža ako novica. 

"Bola to iná doba," povedal pápež, "pred (Druhým vatikánskym) koncilom, a bolo to... rigidné."

"V tom čase to fungovalo, ale dnes už nie. Ale je tu niekoľko malých skupín, ktoré by sa k tomu chceli vrátiť. Keby som pozval novicov z týchto skupín, tak by prišli so svojimi sutanami... možno dokonca aj so saturnom!" (Odkazoval na široký klobúk s okrúhlym okrajom a zaoblenú korunu, ktorú v niektorých krajinách nosilo katolícke duchovenstvo). 

Pápež stále rozprával o "starých časoch", keď sa udial jeden z najdojemnejších okamihov stretnutia. Mladý muž, Michel zo Sýrie, si kľakol pred pápeža a po tom, čo povedal, že nevie veľmi dobre po taliansky, mu riekol, že "mnohí mladí ľudia posielajú svoje pozdravy" a zaujíma ich, kedy sa vojna skončí a čí tí, ktorí boli zabití kvôli svojej viere, sú mučeníkmi. 

"Sú mučeníkmi. Ak zomreli za svoju kresťanskú vieru, tak sú mučeníkmi," povedal pápež a požehnal mladého novica z vojnou zmietanej krajiny. "Dnes je viac mučeníkov než v raných dňoch" kresťanstva, dodal pápež. 

Pri ďalšej otázke, ako riešiť každodenné problémy v kňazskom a bežnom živote, sa pápež vrátil k žartu. "Ako muž," povedal pápež, zvierajúc spolu päste. "Podobne ako váš otec a starý otec!"

"Náboženstvo musí byť horkokrvné!"

Pápež pokračoval v tom, že toto nie je doba slov, ale svedectiev a pripomenul príklad sv. Jána Bosca, zakladateľa saleziánov, ktorý oslovoval mladých ľudí na ulici a volal ich na bohoslužby. 

"Keď hovorím o perifériách, mám na mysli všetky periférie, vrátane tých, ktoré sa nachádzajú v mysli," povedal pápež František vracajúc sa k obľúbenej téme rozhovoru. "Keď hovoríme k neveriacim, agnostikom, to sú periférie, uh! A potom sú tu "sociálne" periférie chudobných..."

Pápež vyzval prítomných, aby sa obrátili na mladých ľudí a "učili ich pomáhať druhým a ľudským hodnotám priateľstva, rodiny a úcty k starším." 

Pokiaľ ide o starších ľudí, pápež František zdôraznil, že žijeme v čase, keď je nevyhnutné pre mladých ľudí, aby slúžili ako "most" tým, že sa budú rozprávať so svojimi starými rodičmi. 

"Žijeme v spoločnosti rýchleho zbavenia sa, kde sú starí rodičia odhadzovaní," povedal pápež. "Dnes je všetko, čo je nepotrebné, odhodené, žijeme v kultúre "použitia a vyhodenia", no nie?" 

Pápež tiež poukazoval na mnohých mladých ľudí, ktorí sú "odhodení" a chýba im zamestnanie. 

Ale nie je potrebné zúfať, "mladí ľudia majú mnoho síl," čo je potrebné vyvažovať múdrosťou ich starých rodičov a medzera môže byť preklenutá prostredníctvom kreativity, ktorá umožňuje "povedať správnu vec v správny čas." 

Posledná poznámka pápeža k mladým ľuďom: "Musíte ich tiež nechať trochu o hlade, aby sa neskôr... mohli vrátiť s ďalšou otázkou."

Stretnutie sa ukončilo zhrnutím otca Enrica, ktorý pripomenul všetky periférie, kde sa saleziáni aktívne podieľajú. Jedným konkrétnym príkladom je indický otec Tom Uzhunnalil, ktorý bol unesený v Jemene. 

"Nevieme, či je nažive alebo je mŕtvy," povedal Enrico. 

Napokon sa pápež pripojil k novicom a saleziánom pri modlitbe Regina Coeli a požehnal prítomných, aby sa za neho modlili.