Pápež Benedikt chváli kardinála Saraha: "Liturgia je v dobrých rukách"

891
Kultúra života

Emeritný pápež Benedikt XVI dôrazne podporil hlavu vatikánskej liturgie kardinála Roberta Saraha v doslove pre pripravované vydanie kardinálovej poslednej vysoko hodnotenej knihy Sila ticha.

Pápežovo uznanie kardinálovej práce je hlboko dojímavé vzhľadom na chladný ohlas Františkovho Vatikánu k Sarahovým požiadavkám na obnovenie starých liturgických tradícií.

S kardinálom Sarahom, majstrom ticha a vnútornej modlitby, je liturgia v dobrých rukách,“ píše Benedikt.

Jeho doslov bol dnes publikovaný v novinách Forst Things a objaví sa aj v ďalších vydaniach Sarahovej knihy, ktorú v marci vydal Ignatius Press.

Mali by sme byť vďační pápežovi Františkovi, že menoval takého duchovného učiteľa za vedúceho kongregácie, ktorá je zodpovedná za slávenie liturgie v Cirkvi.

Pochvala pápeža Benedikta prichádza menej ako rok po tom, čo kardinál Sarah požiadal biskupov a kňazov po celom svete, aby slávili omšu „ad orientem“ - doslovne „smerom na východ“ - keď kňaz stojí tvárou k svätostánku (liturgický Východ. Editor) a nie k ľuďom.

Sarah apeloval na túto formu slávenia sv. omše počas konferencie o liturgii v júli 2016 v Londýne, Anglicku a navrhol, aby sa kňazi usilovali uskutočňovať postup ad orientem počas adventu 2016.

Takisto požiadal katolíkov, aby kľačali, keď prijímajú sv. prijímanie všade tam, kde je to možné a povzbudil veľkorysé prijatie tradičnej latinskej omše (do komunít).

Sarah vtedy povedal, že pápež František „má najväčšiu úctu k liturgickej vízii a k opatreniam pápeža Benedikta.

Ale dva dni po uverejnení komentárov, hovorca Vatikánu brat Frederico Lombardi vydal verejné vysvetlenie.

Vatikánske vydanie uvádza, že niektoré Sarahove „vyjadrenia“ boli „nesprávne interpretované“, a trval na tom, že „nové liturgické smernice sa od ďalšieho adventu neočakávajú, ako niektorí nesprávne usúdili zo slov kardinála Saraha.“

Okrem toho pápež František „úmyselne spomenul“ na návšteve Úradu pre Boží kult (a disciplínu sviatostí), že tradičná latinská omša, „ktorú povolil pápež Benedikt XVI“ pod jeho Motu Proprio Summorum Pontificum “nesmie nahradiť „bežnú“ omšu,“ uvádza vatikánske vydanie.

Americkí biskupi o deň neskôr urobili to isté s tlačovou správou, ktorá sa odvolávala na vatikánsky dokument a tvrdila, že neexistuje žiadny „nový mandát pre toho, kto slávi omšu odvrátený od ľudí.“

V októbri 2016 bol kardinál Sarah na poslednú chvíľu nahradený pápežom Františkom na otvorenie akademického roka v Inštitúte pre štúdium manželstva a rodiny v Ríme.

V novembri pápež František prepracoval Kongregáciu pre boží kult a disciplínu sviatostí, odstránil tradicionalistov a vymenoval 27 nových členov, pričom ponechal kardinálovi Sarahovi funkciu prefekta.

Novovymenovaní členovia zahŕňali takých známych činiteľov ako napríklad nemecký kardinál Rainer M. Woelki, ktorý použil  utečeneckú loďku  ako oltár na oslavu Corpus Christi a novozélandský kardinál John Dew, ktorý počas synody o rodine kritizoval jazyk katechizmu popisujúci homosexuálne činy ako „vnútorne neusporiadané.“

Spomedzi tých, ktorí vystúpili z Kongregácie boli americký kardinál Raymond Burke a austrálsky kardinál George Pell.

Obaja kardináli sú známi pre ich pravovernosť a Burke je jeden z tých, ktorí podpísali dubiu a žiadali Františka, aby objasnil, či sa Amoris Laetitia odchyľuje od katolíckej náuky o morálke.

V decembri pápež František zriadil komisiu, ktorá preskúmala Liturgiam Authenticam, vatikánsky dokument z roku 2001, ktorý stanovuje usmernenia pre preklad liturgických textov z latinčiny do miestneho jazyka.

Liturgiam Authenticam žiada, aby boli liturgické texty zrevidované tak, aby zodpovedali náležitej doktríne.

Podľa jezuitského časopisu America, František „špeciálne“ vymenoval zástupcu riaditeľa kongregácie, anglického arcibiskupa Arthura Roche, ako hlavu komisie.

Roche, ktorý bol desať rokov predsedom Medzinárodnej komisie pre angličtinu v liturgii (MKAL), „má viacej skúseností v liturgickej oblasti a otvorenejší prístup k liturgickým otázkam, ako jeho prefekt, kardinál Robert Sarah,“ píše America.

Podľa America František ustanovil komisiu, pretože chce dať biskupským konferenciám väčšiu autoritu nad liturgiou.

Je to aj jeho odpoveď na niektoré biskupské konferencie, ktoré „nepripúšťajú, že existuje taká vec ako ‘sakrálny jazyk’“ a považujú Liturgiam Authenticam za „príliš prísnu.“

Ale slávny vatikánsky pozorovateľ Sandro Magister vidí úlohu komisie ako „búranie“ Liturgiam Authenticam, ktorú opisuje ako „jeden z múrov odporu proti výstrednosti post-konciliárnych liturgov.“

Pápež Benedikt vo svojom doslove píše, že kardinál Sarah „nás učí tichu - byť v tichosti s Ježišom, skutočnom vnútornom tichu a práve týmto spôsobom nám pomáha znova pochopiť slovo Pánovo.

Podľa toho, čo naznačuje, že „sa môže stať skúškou svedomia každého biskupa,“ Benedikt cituje Saraha:

Môže sa stať, že dobrý a zbožný kňaz, akonáhle sa postaví na biskupskú dôstojnosť, rýchlo padne do priemernosti a obáv o svetský úspech. Premožený váhou povinností, ktoré vyplývajú z jeho funkcie, obava sa o silu, autoritu a materiálne potreby jeho úradu, ho postupne vyčerpáva.

Benedikt dodáva: „Kardinál Sarah je duchovný učiteľ, ktorý hovorí z hĺbky ticha s Pánom, z jeho vnútorného vzťahu s ním, a preto skutočne má čo povedať každému z nás.

 


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.