Panika homosexuálov ohľadom nových zákonov v Rusku

1,521
Kultúra života

Na začiatku 20. storočia jeden psychológ zaviedol výraz „panika z homosexuálov,“ aby vysvetlil prudké reakcie heterosexuálov, ktorí boli sa stretli s homosexuálnym chlapom. Teraz sú to však homosexuáli, ktorí prepadajú panike. V tomto prípade kvôli hocijakej verejnej kritike, či už imaginárnej alebo skutočnej, alebo legálnemu obmedzeniu rozširovania ich radov.

Homosexuálny spisovateľ Jonathan Capehart uverejnil krátky príspevok v denníku Washington Post,  ako sa „ó tak odvážne“ postavil proti moci Evanjelia. Zúčastnil sa na pohrebe svojej tety v Severnej Karolíne, kde kazateľova „hosťovská pohrebná reč vyústila do tvrdej kázne o tom, kto sa môže a kto nemôže dostať do kráľovstva nebeského.“

Z toho, čo Capehart cituje, kazateľ vlastne nehovoril o tom, kto sa môže dostať do neba, ale skôr kto môže „premeniť“ svoj život obmytím sa v „krvi Baránka.“

„Počas jeho reči som prisahal, že mu nepodám ruku.“ Ale Capehart reverendovi nakoniec ruku podal a povedal: „Vaša kázeň bola pre mňa urážlivá.“ Prekvapený kazateľ povedal: „Čože?“ „Vaša kázeň bola pre mňa urážlivá. Chcem, aby ste to vedeli. To je všetko, čo k tomu môžem povedať.“ A Capehart ani nepočkal na odpoveď a vytratil sa.

V tomto letmom stretnutí je veľa skrytého. Nie je jasné, či kazateľ vôbec spomenul homosexualitu. Capehart povedal, že kazateľ citoval pasáž z Biblie, ktorá zahŕňa mnoho hriechov, vrátane homosexuality. Zdá sa však, že kazateľ zdôraznil iba, že „kupliar sa môže [obrátiť a] stať kazateľom“ „prostitútka sa môže [obrátiť a] stať prorokyňou.“ Ale to bolo dosť na to, aby to Capeharta naštartovalo.

To, čo nasledovalo, bol klasický úskočný útok, vzbudenie dojmu obete a označenie protivníka, nasledované odmietnutím zapojiť sa do sporu akýmkoľvek zmysluplným spôsobom. Nazýva sa to „džemovanie“. Cieľom nie je prejednať otázku s rešpektom alebo akokoľvek inak, ale zahanbiť a umlčať protivníka, skritizovať a vylúčiť ho do vonkajšej spoločenskej temnoty.

„Džemovanie“ pochádza z knihy Po bále (After the Ball), manifestu z roku 1989 o tom, ako homosexuáli môžu triumfovať v kultúre. Capehart vystihol kazateľa mimo strehu, postavil sa do pozície obete a naznačoval, že kazateľ je nenávistný a bigotný. Potom odkráčal bez toho, aby dal kazateľovi šancu prehovoriť, vysvetliť alebo sa aspoň ospravedlniť. Odvážne. Veľmi odvážne, Jonathan, a zaroveň vzorový príklad z knižky.

Niečo podobné sa deje pri vyvoji situácie v Rusku. Ruský parlament v júni 2013 schválil štátny zákon zakazujúci propagáciu homosexuality deťom v školách. Rovnako zákon zakazuje verejné manifestácie, ako sú pochody. Dodatočný zákon zakazuje adopciu detí homosexuálmi alebo adopciu do zahraničných krajín, ktoré povoľujú homosexuálne „manželstvá“.

Oponenti zákona sa neuspokoja iba so šokovaním svojich priateľov tým, čo sa naozaj deje v Rusku. Koniec koncov tieto nové zákony sú dostatočné na to, aby šokovali zmysly západniarov, kde už homosexualita vo veľkom triumfovala nad kultúrou. Ale oponenti Ruského zákona musia ísť ďalej v nanášaní pozlátka.

Tvrdia, že v Rusku je teraz ilegálne byť homosexuálom. Homosexuálny spisovateľ Harvey Fierstein napísal v New York Times , že rodičia, ktorí deťom hovoria o homosexualite v pozitívnom zmysle, môžu stratiť deti a dostať sa do väzenia. Napísal, že dokonca ľudia podozrievaní z homosexuality sa môžu dostať do väzenia.

Tvrdil nám, že športovci podozrievaní z homosexuality budú uväznení, keď prídu do Ruska na zimné Olympijské hry. Nikto menší ako Jay Leno z Tonight Show (populárny americký moderátor, pozn. prekl.) povedal americkému prezidentovi počas show, že sa stalo „ilegálne“ byť homosexuálom v Rusku. Porovnal to k Nemecku počas nacizmu a povedal, že to bolo, ako keď brali Židov. Čakal by som ohnivú búrku po tom, čo Jay Leno porovnal usmrtenie 6 miliónov Židov v plyne s homosexuálmi, ktorí nemôžu povedať svoj príbeh deťom v školách. Alebo si možno myslíte, že ho prezident USA, ktorý tam sedel, opravil. Obama to neurobil.

Vskutku, v Rusku sa môžu stať škaredé veci z pohľadu homosexuálov. Niektorí sú bití ostražitou lúzou. Hovorí sa, že bitkári sú podporovaní a chránení políciou, aj keď som nezaznamenal žiadny dôkaz tohto tvrdenia. V skutočnosti sa v New York Times objavil obrázok, ako bitkár bijúci homosexuála je fyzicky zadržaný a uväznený ruskou políciou.

Nijako sa nedá súhlasiť s bitím ľudí za fakt, že sú homosexuáli alebo to vyjadrujú. Ale pýtam sa, či v tom nie je trochu provokácie? Koniec koncov, obrázky gejov s krvavými nosmi sú čistým zlatom pre propagandu v západnej tlači.

Asi sa potom divíte, či je život pre gayov Rusku taký tvrdý. Sú nútení žiť neustále v podzemí v strachu o svoje životy?

Bol som v Rusku niekoľko týždňov pred písaním tohto článku a videl som otvorený transvestitizmus na ulice nie raz, ale dvakrát. Obidva razy to bolo, čo by kameňom dohodil od Kremľu alebo Dumy, ruského parlamentu, ktorý zakázal homosexuálnu propagandu deťom v školách. V skutočnosti sa zdalo, že sa majú celkom dobre.

Ako veľmi otvorená pre homosexuálov je Moskva? Nemusíte kráčať špinavou uličkou pod rúškom noci a klopať na neoznačené dvere, aby ste našli, čo hľadáte. Zadajte do vyhľadávača „Gay Moscow“ a nájdete kluby, kaviarne, kúpele a tanečné skupiny.

V Chubabar-BVP je „najlepšia gay after párty v Moskve. Trendová muzika. Trendoví gayovia. Veľmi priateľská atmosféra.“

Môžete ísť na „Propaganda gay night“ na mieste s menom Propaganda na „nedeľné gay párty...sú tu iba gayovia.“

Vedeli ste, že v Moskve sú dve gay pláže. Strieborný les /Serebrjany bor/ „je najviac navštevovaný.“

Je tu miesto zvané 12 Voltový klub, ktorý sa pýši „certifikátom OSN ako najlepší gay bar v Moskve.“

A čo v Petrohrade, pýtate sa? Je tam klub Central Station, ktorý je „situovaný v srdci mesta...vystupujú tam skvele vyzerajúci tanečníci, ktorých si možno budete želať odmeniť.“

Klub Cabaret je „najlepšie miesto pre gayov meste.“ Je umiestnený v bývalom paláci kultúry a koná sa tam polnočná transvesty show, „ale pred a po predstavení transvesty hercov môžete tancovať, tancovať, tancovať.“ Spisovateľ na cestách povedal o klube Cabaret: „Nevstúpili sme do tmavej miestnosti, ale z rozprávania vieme, že to tam môže byť poriadne napínavé.“

Je tam miesto zvané Bunker, „kde sa môžete stretnúť s ľuďmi a pozerať gej videá, navštíviť privátne izby, sprchy, prijemná atmosféra.“

Jedna webstránka láka svoju klientelu do normálnych kúpeľov, „nie gay sauny,“ kde je to vzrušujúce v utorky „vidieť niekoľko sto obnažených 18-22 ročných kadetov z Námornej akadémie.“

Žijú homosexuáli v Rusku v katakombách neustále v strachu o život? Posúďte sami a nabudúce, keď homosexuálny spisovateľ zasiahnutý panikou začne „džemovať“, že v Rusku je nelegálne byť gayom, tak mu povedzte o Bunkri.