Pôst zvykol byť oveľa náročnejší ako je dnes. Zvládol/a by si pôst z roku 1906?

3,633
Matej Trančo
Kultúra života

Ak sa sťažujete na boľavý žalúdok v deň Popolcovej stredy alebo sa sťažujete na rybí sendvič od McDonald’s ktorý ste mali na obed, mali by ste pomyslieť na katolíkov z minulosti a stíchnuť.

Pôst zvykol byť oveľa náročnejšou záležitosťou keďže katolíci nemohli zjesť nič až do západu slnka. Hodina hlavného chodu dňa bola potom daná na 3. hodinu poobede, potom na poludnie a neskôr dokonca aj na skoršiu hodinu ak mal jedinec dobrý dôvod. Za ten čas sa pravidlá pôstu a odriekania zmenili dokonca ešte viac. Pravidlá pôstu pre moderného katolíka tak vyzerajú naozaj jednoduché v porovnaní s čo i len nazretím na to ako sa tieto požiadavky zmenili za posledných 100 rokov.

Archivovaný článok z Denverského katolíckeho registra datovaný na pôstne obdobie roku 1906 hovorí o oveľa prísnejších pravidlách, ktoré vtedajší katolíci museli dodržiavať.

Toto sú pravidlá z roku 1906 týkajúce sa najmä pôstneho obdobia:

1. V roku 1906 bol každý človek starší ako 21 rokov zaviazaný vykonávať pôst. 

2. Všetky dni pôstneho obdobia s výnimkou nedieľ boli dňami pôstenia sa takým štýlom akým to robia moderní katolíci na Popolcovú stredu a Veľký piatok - jedno plnohodnotné jedlo a dve menšie občerstvenia.

3. Mäso bolo počas pôstu povolené len s udelením výnimky. Toho času Denverská diecéze udelila dišpenc dovoľujúci konzumáciu mäsa počas hlavného jedla dňa ale s výnimkou stried, piatkov a Bielej soboty.

4. Ryby a "mäso" nebolo dovolené konzumovať naraz a dokonca ani nie v nedele.

5. Väčšinou pôst vyzeral takto: káva, čaj alebo iný nápoj na ráno, hlavné jedlo na poludnie a malé občesrtvenie zvané "desiata" na večer. Mäso bolo dovolené konzumovať len počas hlavného jedla, no občerstvenia mohli obsahovať živočíšne produkty ako maslo či syr - vtedy nová výnimka povolená osobitným indultom Svätej stolice.

6. Použitie masti bolo povolené pri príprave bezmäsitých jedál.

7. Ak ste nemohli konzumovať hlavné jedlo na poludnie, tak ste si ho mohli dať večer a občerstvenie zvané "desiata" zas ráno. Hlavné jedlo nemohlo byť požívané ráno.

8. Výnimky pôstenia sa boli dovolené ľuďom pod 21 a nad 60 rokov, ľuďom "ťažkej práce" a tým, ktorí boli chorí alebo ktorým pôst negatívne vplýval na zdravie.

9. Tí, ktorí neboli viazaní pôstom mohli jesť mäso viac ako jedenkrát denne v dni kedy bolo povolené.

10. Pracujúci muži a ich rodiny mohli mäso jesť jedenkrát v deň pôstu s výnimkou piatkov, Popolcovej stredy a stredy a soboty Veľkého týždňa.

********

A ako je to dnes? Vyberáme z článku CATHOLIC NEWS AGENCY na porovnanie:

Boh to prikázal, Ježiš praktizoval a cirkevní otcovia hlásali o jeho dôležitosti - pôst je silným a základným pilierom kresťanského života.

Ale pre mnoho dnešných katolíkov je skôr len nápadom: niečim, čo s nechuťou praktizujeme na Veľký piatok, možno na Popolcovú stredu ak nezabudneme. Pôstili by sme sa viac, zvlášť počas veľkého pôstu, keby sme chápali ako veľmi to napomáha našim životom?

Odpoveďou na túto otázku je či už podľa svätcov včerajška alebo súčasných expertov hlasné "áno".

"Zoberme si ako príklad tých, ktorí sa vydali touto cestou a zvíťazili," povedal o svätých diakon Sabatino Carnazzo, zakladajúci výkonný riaditeľ Inštitútu katolíckej kultúry a diakon kostola grékokatolickej cirkvi v meste McLean vo Virginii.

"A tí, ktorí sa vydali touto cestou a zvíťazili boli mužmi a ženami modlitby a pôstu."

Čím je teda vo svojej podstate pôst?

Je "odriekaním si dobrého za účelom rozhodnutia sa pre vyššie dobro," vysvetlil diakon Carnazzo. Najviac je spájaný so zdržaním sa potravy avšak môže mať aj formu vzdania sa iných dobrých vecí či už z oblasti pohodlia alebo zábavy.

Toto je súčasná pôstna povinnosť katolíkov v USA: všetci nad 14 rokov sa mustia zdržať mäsa na Popolcovú stredu, Veľký piatok a počas všetkých piatkov veľkého pôstu. Na Popolcovú stredu a Veľký piatok sa musia ľudia od 18 do 59 pôstiť - nezjesť viac ako jedno veľké jedlo a dve menšie občerstvenia, ktoré ale pri skombinovaní nesmú byť na úrovni veľkého jedla.

Katolíci môžu "ak je to možné" pokračovať z pôstu na Veľký piatok cez Bielu sobotu až do veľkonočnej vigílie, dodáva Konferencia amerických katolíckych biskupov.

Iné piatky počas roka (okrem piatku pred bielou nedeľou) "sú dňami kajúcnosti v celej Cirkvi," podľa kanonického zákona 1250. Katolíci sa kedysi zriekali mäsa vo všetky piatky no americkí biskupi obdržali povolenie zo strany Svätej stolice hovoriace, že si katolíci môžu túto obetu nahradiť inou a namiesto nej napríklad vykonať dobrý skutok.

Katolíci východného obradu medzitým dodržiavajú svoje vlastné pôstne zákony.  

V ich "Pastoračnom vyhlásení o pôste a odriekaní" z roku 1966 Národná konferencia katolíckych biskupov povzbudzovala veriacich aby v dni mimo veľkého pôstu, kedy pôstenie sa nie je vyžadované, "sa zúčastnili na dennej omši a uložili si svoje vlastné pôstne pravidlo."

Tak aký je význam pôstu mimo týchto ustanovení?

"Významom pôstu je postaviť do harmónie vytvorený poriadok s našim duchovným životom," povedal diakon Carnazzo.

Pre nás ako "telesné stvorenia v padlom stave" je jednoduché "znížiť si svoje vášne" pre fyzické potešenie nahrádzajúce náš vyšší intelekt, vysvetlil. Dobré veci berieme ako samozrejmosť a siahame po nich kedykoľvek chceme, "bez rozmýšľania, bez ohľadu na toho, ktorý nám poskytuje pokrm a bez ohľadu na otázku či je to pre nás dobré alebo nie," dodal.

Avšak pôst pomáha "vytvárať viac priestoru pre Boha v našich životoch," povedal Monsignor Charles Pope, pastor katolíckeho kostola Sv. Cypriána vo Washingtone, D.C.

"A Pán pri studni so samaritánskou ženou, povedal, že 'každý kto sa napije z tejto studne bude opäť smädný. Prečo mi nedovolíte vstúpiť do vašich životov a dám vám fontánu večného života'."

Prečo môže byť pôst vykonávaný vo viacerých formách? Je zriekanie sa mäsa zvlášť dôležité?  

"Dôvod kvôli ktorému 2000 rokov kresťanstva hovorí o jedle (pri pôste) je ten, že jedlo je ako vzduch. Je ako voda, je úplným základom," povedal diakon Carnazzo. "A práve tu Cirkev hovorí 'zastav sa, toto je základná úroveň, získaj si nad ňou kontrolu.' Je to ako prvý krok ku duchovnému životu."  ZDROJ

(krátené)

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Vydržal-a by si pôst pred 100 rokmi? Napíšte nám do FB komentov.