Päť pravidiel, ktoré ti pomôžu objaviť stratenú rovnováhu po rozvode

1,082
Kultúra života

Má Boh s nami skutočne nejaký plán? Bol môj rozvod súčasťou jeho plánu?

Za tie roky som tieto slová počul už toľkokrát a hoci ma zakaždým zamrzia, mám pocit, že sú ako odrazový mostík, ktorý ma v osobnom raste posúva ďalej. Ničota, ktorú človek po rozvode cíti, ho núti hľadať odpovede a hľadať Boha. Aj keď sa možno naňho práve hneváme.

Prečo Boh dopustil, aby som takto trpel? Ak chce, aby manželstvo trvalo do smrti, prečo nezabránil všetkému tomu ubližovaniu, hádkam a ponižovaniu? Počuje vlastne moje modlitby?

Odpoveď na tieto otázky je samozrejmá. Boh to dopustil, pretože nám daroval slobodnú vôľu, ktorú nechce nijakým spôsobom obmedzovať. Nikdy nebude zasahovať do našich chybných rozhodnutí. Keďže je rozvod tak zložitá skúsenosť, prirodzene, že sa nám v mysli vynára veľké množstvo hlbších otázok a veľmi rýchlo nadobudneme pocit, že sme nad svojím životom stratili kontrolu.

Poznáš prosbu o dar rozlišovania? Niekomu to môže prísť ako klišé, ale ukrýva v sebe obrovskú múdrosť: Bože, daruj mi silu prijať, čo zmeniť nemôžem, odvahu zmeniť, čo zmeniť môžem a múdrosť rozoznať jedno od druhého...Ak si sa práve rozviedol a máš pocit, že túto situáciu nezvládaš, dovoľ mi odporučiť ti tieto štyri kľúčové pravidlá, ktoré ti pomôžu nájsť stratenú rovnováhu, vnútorný pokoj a prinavrátia ti schopnosť znova dúfať:

1.   Zameraj sa na svoju budúcnosť

Človeka sa zvykne trápiť nad problémami dneška a ďalej stráca akúkoľvek nádej pre zajtrajšok. Ak nemôžeš zmeniť svoju minulosť, určite sa zameraj na svoju budúcnosť. Vytvor si jednotlivé stĺpce a do ich záhlaví napíš nasledovné slová: zajtra, budúci rok, o tri roky, o päť rokov. Pod každý nadpis vpíš ako by si chcel, aby tvoj život v tomto čase vyzeral. Neboj sa spomenúť aj svoje ciele, sny, túžby atď. Choď do detailov. Podstatné je, aby si prestal myslieť na svoje problémy, ale hľadel do budúcnosti.

 

2.    Premeň negatívne skúseností na pozitívne zmeny

Urob si zoznam všetkých vecí, ktoré by si chcel zmeniť. Môžu to byť úplne bežné zmeny, ktoré sa týkajú tvojej váhy, účesu, príjmu alebo aj menej postrehnuteľné zmeny ako získanie novej zručnosti, naučiť sa byť viac dôsledný v určitých oblastiach, praktizovanie nových aktivít, o ktorých si doteraz len sníval alebo sa zbav svojho zlozvyku. Každý deň si vyber jednu vec, ktorú si schopný zmeniť. Nesnaž sa robiť všetky veci naraz, lebo ťa to môže veľmi rýchlo odradiť. Napreduj pomaly! Choď na karate, začni cvičiť, chodiť do kostola každú nedeľu, študuj Sväté písmo alebo prestaň fajčiť. Nech ťa negatívne udalosti v tvojom živote inšpirujú k novým pozitívnym zmenám.

3.   Pomôž niekomu, kto je v núdzi

Keď sa nám stane niečo zlé, zvykneme sa obklopiť negatívnymi myšlienkami. Ak sa odpútaš od toho, čo ťa trápi a skôr sa zameriaš na druhých a ich potreby, získaš tak lepší a triezvejší pohľad na svet. Pomáhaním druhým sa nielenže cítime viac užitoční, ale sa z tohto sveta stáva aj lepšie miesto. Pomáha nám to pochopiť, že na tomto svete nie sme jediní, kto trpí – naopak dozvieme sa, že takých ľudí existuje veľa. Prejaviť sám od seba pozornosť núdznemu alebo dobrovoľne slúžiť vo svoje farnosti nikdy nie je na škodu. Niekedy práve tie najmenšie prejavy pozornosti v nás dokážu prebudiť nádej.

4.    Nájdi si čas na rozjímanie o doterajších výzvach a víťazstvách

Zamysli sa nad jednotlivými životnými okamihmi, kedy si naozaj zápasil s ozajstnými problémami. Mal si v tom čase pocit, že je daná situácia beznádejná? Ako si sa s tým popasoval? Pouvažuj nad tým, čo si sa z týchto ťažkostí naučil, ako to zmenilo tvoj život a čo dobré ti to do života prinieslo.

5.     Modli sa!

Zatiaľ, čo cvičenie posilňuje telo, modlitba dvíha ducha. Nielen, že nás duchovne posilňuje, ale nám aj pomáha plniť každodenné výzvy, pričom nám pomáha nestrácať pozitívny postoj a nádej. Pôsobí ako „duchovný imunitný systém‘‘, ktorý bojuje proti depresii, hnevu a samote. Len ľudia, ktorí cvičia pravidelne dokážu dostať svoje telo do rovnováhy a len ľudia, ktorí sa modlia pravidelne, dokážu vnímať vnuknutia Ducha Svätého. Akúkoľvek formu modlitby si zvolíš, či už naučenú naspamäť, modlitbu vlastnými slovami, zamyslenia nad čítaním zo Svätého písma alebo dokonca len rozhovor s Bohom o tom, čo cítiš, nezabudni sa pomodliť každý jeden deň.

Rozvod ti môže do života priniesť obrovské množstvo utrpenia a neistoty. V jednom okamihu života dokáže zničiť všetky tvoje sny a plány. Práve v takých situáciách má človek pocit, akoby sa ocitol v cudzej krajine bez mapy bez svetla. Sväté písmo nás však opakovane uisťuje, že Boh nás nikdy neopustí a že má s nami úžasný plán. Uver tomu. Uver, že skrze vieru začneš znova dúfať. Aj keď netušíš, čo má Boh pre teba pripravené, buď si istý, že je to o mnoho lepšie než si vieš vôbec predstaviť.