Päť úžasných vecí, ktoré dokážu deti v maternici

4,357
Kultúra života

Nenarodené deti nemusia byť v rovnakom vývojovom štádiu ako my, no predsa existuje veľa vecí, ktoré aj tak dokážu robiť! Srdce im bije už v 21. deň gravidity, mozgové vlny sa dajú zistiť už približne na štyridsiaty druhý deň; môžu si už aj sať palce a zívať. Majú dokonca chuťové poháriky a vlastné odtlačky prstov!

Neuveriteľné veci, ktoré môžu nenarodené deti robiť vo vnútri maternice, nás môžu prekvapiť, určite je to však znakom ľudskosti týchto nenarodených životov.

Učia sa!

BabyCentre deliac sa o to, že „maternica je zmyslovým ihriskom pre vaše dieťa“ poznamenalo, že to, že deti reagujú už v maternici, je znamením, že dieťa sa pripravuje na život po pôrode.

WebMD uvádza, že deti majú v maternici schopnosť učiť sa a počúvať.

Nový výskum naznačuje, že deti začínajú absorbovať jazyk už vtedy, keď sú v maternici - a to počas posledných 10 týždňov tehotenstva. To je skôr než sa doteraz myslelo.

Novorodenci skutočne vedia rozoznať rozdiel medzi materinským a cudzím jazykom už niekoľko hodín po narodení.

Tieto neuveriteľné skutočnosti dokazujú, že aj keď dieťa ešte nie je vidieť, on - alebo ona - je veľmi ľudské.

Reagujú gestami!

Deti dokážu v maternici počúvať reč i hudbu, pričom na hudbu dieťa dokáže i reagovať. Deti môžu reagovať v maternici na hudbužmurkaním alebo rytmickým pohybom“.

Deti v maternici dokážu tiež reagovať inými spôsobmi. Napríklad dávajú hore palce alebo davajú rukami iné signály. Nedávno sa na titulky dostalo isté dieťa po tom, čo jeho matka zverejnila video tohto svojho 14-týždňového dieťaťa, ktoré v maternici tlieska.

Pamätajú si!

Výskum tiež hovorí o tom, ako sa deti učia v maternici a ako si nenarodené deti dokážu pamätať. Výskum naozaj dokazuje, že deti môžu skutočne rozoznať jazyk a hlas svojej matky medzi inými.

Logopepička Melissa Wexler Gurfeinová naznačuje, že matky by sa aj naďalej mali „prihovárať svojmu novorodencovi od okamihu narodenia, aby tak pomohli uľahčiť rozvoj jazyka“.

Ako uvádza The Daily Mail deti si dokážu pamätať pesničky, ktoré počujú v maternici až štyri mesiace. Výskumníci hovoria, že vystavovanie hudbe v maternici môže tiež ovplyvniť „kritické obdobie vývoja mozgu“.

Je úžasné, že deti sa v maternici nielen učia, ale si aj pamätajú.

Snívajú!

Uvádza sa, že v 32. týždni deti prespia 90-95% dňa. Niektoré z týchto hodín trávia v rôznych fázach spánku - vrátane REM spánku, hlbokého spánku či neurčitého stavu.

Počas REM spánku, sa oči [detí] pohybujú sem a tam rovnako ako oči dospelého. Niektorí vedci sa dokonca domnievajú, že zatiaľ čo plody spia, snívajú! Rovnako ako deti po narodení pravdepodobne snívajú o tom, čo poznajú - o pocitoch, ktoré cítia v maternici.

Vedci, ktorí sledovali deti v maternici, poznamenali, že sú v stave pokojnej bdelosti. To naznačuje, že dieťa sa dokáže na niečo zamerať – napríklad na počúvanie matkinho hlasu.

Existujú ako ľudské bytosti!

Ešte predtým, než nenarodené deti dokážu robiť tieto veci, predsa stále existujú. V okamihu, keď spermia oplodní vajíčko, začína existovať nová ľudská bytosť!

Individuálne dieťa nie je nikdy ničím iným než človekom. Nikdy predtým neexistovalo a ani znova už nemôže. Nenarodené deti nás udivujú od okamihu počatia.