Pápežské krajčírstvo Gammarelli zdedila už šiesta generácia

1,357
Kultúra života

Gammarelliovci zaodievajú a zaobúvajú Kristovho námestníka už päť generácií. Historický krajčírsky salón v Ríme Ditta Annibale Gammarelli  je ich rodinným podnikom.

Keďže nedávno zomrel posledný majiteľ salónu, Annibale Gammarelli, zdedí ho šiesta generácia.

Podnik „Ditta“ založil Giovanni Antonio Gammarelli v roku 1798 za éry pápeža Pia VI. ako krajčírsky salón pre rímske duchovenstvo. Po Giovanniovej smrti prevzal vedenie salónu jeho syn Filippo a po ňom Filippov syn Annibale.

V roku 1874 ho Annibale presťahoval z pôvodnej lokality na súčasné miesto na ulicu Via Santa Chiara 34, len pár krokov od Panteónu. Nachádza sa vnútri Pápežskej cirkevnej akadémie, inštitútu, ktorý pripravuje budúcich vatikánskych diplomatov.

Keď zomrel aj Annibale, jeho synovia Bonaventura a Giuseppe sa z úcty k nemu rozhodli, že zachovajú názov „Ditta Annibale Gammarelli“, pod ktorým ho pozná talianske duchovenstvo i zvyšok sveta.

Bonavetura dal svojmu synovi meno po otcovi ako ďalší prejav úcty. Annibale Gammarelli sa tak stal druhým, ktorého meno bolo aj názvom podniku a nezaniklo.

Annibale odišiel z tohto sveta 12. júla v Ríme po dlhoročnom vedení krajčírskej dielne. Podnik prenechal synovi Stafanovi Paolovi a synovcom Maximilianovi a Lorenzovi, ktorí sú šiestou generáciou krajčírov pápežského odevu.

Počas každého konkláve sú Gammarelliovci poverení ušiť tri biele reverendy v troch veľkostiach – malej, strednej a veľkej – aby boli pripravené pre nového Petrovho nástupcu.

Biela reverenda sa spravidla nosí s červenou mozzettou (pápežskou krátkou pelerínou, vpredu na zapínanie, ktorá je súčasťou chórového odevu a nosí sa na pleciach). Pápež František ju však nenosí. S bielou reverendou nosí pápež aj bielu pelerínu (ktorá zakrýva ramená, ale vpredu je otvorená, nezapína sa), bielu fasciu (štólu, ktorú charakterizuje vyšitý pápežský erb; pápež František sa však rozhodol, že ju nebude nosiť) a biele zucchetto (alebo čiapočku).

(Zaujímavosťou je, že pápeži si reverendy zvyknú meniť zhruba každé dva mesiace, pretože strieborný kríž, ktorý nosia, oxiduje a na bielej látke zanecháva škvrny).

Krajčírstvo Ditta Annnibale Gammarelli bolo v roku 2000 zapísané na zoznam historických obchodov Ríma a pravdepodobne je najstarším obchodom, ktorý dosiaľ spravujú priami potomkovia zakladateľa.

Svoje služby ponúklo tisíckam kňazov a stovkám biskupov i kardinálov. Oblečenie pre rímskych pápežov šije od čias blahoslaveného Pia IX., ktorý sa v roku 1846 stal rímskym biskupom.

Fotografie bývalých deviatich pápežov zdobia vnútorné steny krajčírskej dielne, ktorá sa aj naďalej chystá zaodievať pápežov pod vedením ďalšej generácie Gammarelliovcov.