Pápež vyzval na účasť k REFERENDU!

3,406
Kultúra života

Svätý Otec sa počas rannej omše vo Vatikáne vyjadril, že mu situácia na Slovensku nie je ľahostajná a povzbudil ľudí k odvahe pri podpore rodiny.

Svätej omše v Dome sv. Marty vo Vatikáne sa zúčastnila skupina Slovákov, ktorí sa podieľajú na živote Slovenskej katolíckej misie v Ríme (SKM). Podľa Vatikánskeho rozhlasu pápež František ocenil ich prínos a prejavil radosť z účasti na živote Rímskej diecézy. Zároveň vyzdvihol úsilie o ochranu hodnoty rodiny v súvislosti s nastávajúcim referendom.

Slováci ostali prekvapení

„Povedal, že sme odvážny národ, že v týchto chvíľach bojujeme za rodinné práva na Slovensku,“ informovala o pápežových slovách Lucia Majerčáková, ktorá sa zúčastnila rannej omše. Podľa ďalšieho z prítomných, Františka Fudályho, pápež v osobnom rozhovore hovoril o potrebe uvedomiť si, že nejde len o podporu rodiny, ale že sa začal boj proti totalite ideológie.

„Stretnutie so Svätým Otcom má vždy vážnosť a nesie so sebou aj záväzok. V úvode rannej liturgie nás prekvapil tým, že sleduje situáciu okolo rodín na Slovensku. Tento stav mu nie je ľahostajný,“ povedal pre Postoy.sk správca SKM Ľubomír Majtán, ktorý ho na konci stretnutia uistil o modlitbách Slovákov. „Zároveň som ho poprosil, aby sa aj on modlil za náš národ, najmä za naše rodiny,“ dodal Majtán.

Z pápežových slov bol prekvapený aj kňaz Košickej arcidiecézy Matúš Imrich. "Po tom, čo Svätý Otec prišiel k oltáru, privítal Slovákov približne týmito slovami: ,Vítam dnes otca Ľubomíra so slovenskou komunitou. Slovensko v týchto dňoch odvážne bojuje za ochranu rodiny´," povedal Imrich a dodal: "V mysli mi ostali zapísané práve tieto tri slová: odvaha, zápas a rodina."

František podporil aj chorvátske referendum

Pápežove slová potešili aj Alianciu za rodinu. "Napriek tomu, že Aliancia nepoužíva náboženské argumenty, skôr jej názoroví oponenti vytŕhajú slová pápeža Františka z kontextu, sme radi, že pápež vie o slovenskom referende, povzbudzuje, aby sme mali odvahu a podporil tak naše snahy o ochranu rodiny na Slovensku," povedal pre Postoy.sk hovorca Aliancie Anton Chromík. "Pridávame sa k Františkovi a povzbudzujeme všetkých občanov, aby im nechýbala odvaha slobodne vyjadrovať svoje názory," dodal Chromík.

František podobným spôsobom podporil aj referendum v Chorvátsku, keď sa pred jeho konaním stretol s dobrovoľníkmi, ktorí spolupracovali pri jeho organizácii.

Daniela Matejovičová
Autorka študuje žurnalistiku na Katolíckej univerzite v Ružomberku.