Pápež vyzval katolíkov a protestantov, aby prekonali nezhody

2,041
Neutral

Pápež František vyzval katolíkov a protestantov, aby prekonali svoje nezhody. Urobil tak v pondelok na stretnutí s hlavou nemeckej evanjelickej cirkvi Heinrichom Bedfordom-Strohmom vo Vatikáne.

“Pretrvávajúce rozdiely vo veciach viery a mravov zostávajú stále výzvami na ceste k viditeľnej jednote, ktorú si naši veriaci tak túžobne želajú,” uviedol pápež pri príležitosti 500. výročia reformácie z roku 1517.

“Tento jubilejný rok nám ponúka príležitosť uskutočniť ďalší krok vpred bez toho, aby sme sa museli pozerať do minulosti s nenávisťou,” vyhlásil František. Výzva na jednotu kresťanov je ešte naliehavejšia “v časoch krutých rán a nových foriem vylúčenia či marginalizácie,” dodal pápež.

Nemecká evanjelická cirkev stretnutie označila za priateľské, zatiaľ čo pápež považuje Bedforda-Strohma za “človeka s ohňom v srdci”. Na vatikánskej audiencii bol prítomný aj predseda Nemeckej biskupskej konferencie Reinhard Marx.

 

Impulzom reformácie, ktorá viedla k odchodu protestantov od katolíckej cirkvi, bola sčasti spisba nemeckého teológa Martina Luthera.