Pápež urobil „pozoruhodný krok späť“ v reforme procesu vyhlásenia nulity manželstva

2,141
Kultúra života

Podľa odborníka v kanonickom práve Eda Petersa vyplynulo z prejavu pápeža Františka (22.01.2016) Rímskej rote, vatikánskemu súdu, ktorý rieši prípady neplatnosti manželstva, že urobil pozoruhodný krok späť v reforme procesov vyhlásenia nulity manželstva.

Kontroverzný aspekt reformy, tzv. „nedostatok viery“ bol v auguste 2015 uverejnený ako dekrét a začlenený ako jeden z hlavných dôvodov na prípadné urýchlenie procesu nulity.

Pápež vo svojom piatkovom príhovore Rímskej rote poznamenal, že „kvalita viery“ nie je podstatnou podmienkou na vyjadrenie manželského súhlasu. Tiež poukázal na to, že viera, získaná krstom, neustále ovplyvňuje dušu, aj „keď sa po krste ďalej nerozvíjala, alebo bolo zjavné, že duši chýba“.

Peters, najznámejší americký odborník v kanonickom práve, povedal pre LifeSiteNews, že víta pápežov „významný krok späť práve v oblasti, ktorá bola pre mnohých kánonistov problematická,“ v dekréte o reforme vyhlásenia manželstva za neplatné – Mitis Iudex, zvažujúc „nedostatok viery“ a jeho prípadný súvis s nulitou manželstva.  

„Pápež František v dekréte Mitis zaradil ‚nedostatok viery‘, ktorý ústi do napodobňovania manželstva alebo do omylu, čo vymedzuje vôľu, medzi podstatné dôvody urýchlenia procesu vyhlásenia manželskej nulity,“ potvrdil Peters, ale dodal, že „vo viacerých aspektoch išlo o nejasnú formuláciu“.

Peters to vysvetlil takto:

„Po prvé, hoci sú „napodobňovanie manželstva“ (kán. 1101) a „omyl vymedzujúci vôľu“ (kán. 1099) považované za dôvody na uznanie nulity manželstva, bývajú takéto prípady z rozličných dôvodov oveľa komplikovanejšie – žiadny súd ich nepovažuje za natoľko jednoduché, aby boli vyriešené rýchlo a to ani napriek tomu, že podľa Mitis spĺňajú podmienky na urýchlený proces. Po druhé, „nedostatok viery“ sa síce v súčasnosti neuznáva za dôvod na vyhlásenie nulity, no niektoré uznávané kánonické a teologické diela nabádajú položiť si otázku, či by sa „nedostatok viery“nemal zaň tiež pokladať. Táto otázka je na mieste, no súčasní odborníci na manželstvo sa ňou len začínajú zaoberať. A tak aspekt „nedostatku viery“, náhle označený za dôvod urýchlenia procesu vyhlásenia nulity, je, mierne povedané, nejasný. V dekréte Mitis napokon nebolo jednoznačne uvedené, či samotný „nedostatok viery“ alebo klasický prípad napodobňovania a/alebo omyl vymedujúci vôľu, majú tvoriť základ pre urýchlenie procesu.“

Peters hovorí, že pápež vo svojom príhovore Rímskej rote niektoré z týchto vecí nespomenul. „Nezdá sa, že by „nedostatok viery‘ mal byť prioritným dôvodom, ale usudzuje sa, že práve prvotne uznané dôvody napodobňovania a/alebo omylu vymedzujúceho vôľu, sú tými dôležitými.“ Peters je presvedčený, že „pápežurobil prezieravý krok späť vo vzniknutej situácii, prinajmenšom sa dá povedať, že urobil predčasný skok do zatiaľ nepreskúmanej oblasti“.

Peters pripúšťa, že máme známych kánonistov a teológov, ktorí legitímne prešetrujú teóriu, či by nedostatok viery mohol prispieť k manželskej nulite. Tento fakt by sa však nemal brať do úvahy pri urýchlených prípadoch.

Najväčšiu pozornosť médií pritiahlo pápežovo vyjadrenie, že „musíme mať jasno medzi rodinou z vôle Boha a akýmkoľvek iným druhom zväzku“. Toto vyjadrenie bolo akousi podporou prorodinnej manifestácii, ktorá sa konala 30. januára pri príležitosti Dňa rodiny ako protest proti návrhu vlády na registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia.

Vatikánsky reportér John Allen poukázal na to, že hoci išlo o schválené podujatie, pápež oficiálne Deň rodiny nepodporil a biskupa Nunzia Galantina, ktorý bol proti  Dňu rodiny, menoval za nového predsedu konferencie biskupov Talianska. Allen tiež uvádza, že nedávno zrušené stretnutie so súčasným predsedom konferencie, kardinálom Angelom Bagnascom, ktorý podporuje Deň rodiny, bolo akoby jeho nepriamym napomenutím.