Pápež odkazuje vedúcim predstaviteľom OSN: Nenarodené deti sú „našimi bratmi a sestrami“

2,233
Kultúra života

NEW YORK -  Najvyššia predstaviteľka OSN pre ľudské práva, Navi Pillayová, hľadela do zeme a nepokojne sa vrtela, keď pápež František prednášal otvorený pro-life prejav generálnemu sekretárovi Ban Ki-moonovi a ďalším vedúcim predstaviteľom OSN.

Nenarodené deti sú „našimi bratmi a sestrami,“ povedal pápež František Pillayovej a jej kolegom zhromaždeným v Ríme na koordinačnom stretnutí. Úrad, ktorý Pillayová vedie, zastrešuje prácu tých komisií OSN, ktoré nedávno prikazovali Vatikánu zmeniť cirkevné učenie o potratoch.

„Dnes, jasne povedané, povedomie o hodnote každého z našich bratov a sestier, ktorých život je posvätný a neporušiteľný od počatia po prirodzenú smrť, nás musí viesť k tomu, aby sme sa v úplnej slobode delili o dobrá, ktoré Božia prozreteľnosť dala do našich rúk,“ nabádal pápež.

Táto správa prichádza v kľúčovom čase, keď sa v OSN diskutuje o novom rozvojom rámci, ktorý by mal nahradiť Miléniové rozvojové ciele (MDG) v roku 2015 a prispieť k odstráneniu chudoby, zlepšeniu zdravia a ekonomickému rozvoju. Vo Valnom zhromaždení OSN prebiehajú konzultácie na získanie konsenzu pre schému známu ako Ciele udržateľného rozvoja [Sustainable Development Goals].

Pápež vyzdvihol doterajšie snahy OSN, ale varoval, že stále sú mnohí vylúčení z benefitov sociálneho a ekonomického pokroku, a tu patria aj nenarodené deti.

Odsúdil nespravodlivosť „kultúry smrti“ a „spotrebnej kultúry“ našich čias. Potraty sú, podľa pápeža, súčasťou tejto kultúry, spolu s „ekonómiou vylúčenia.“ Vyzval predstaviteľov OSN, aby sa postavili proti týmto nespravodlivostiam „celosvetovou etickou mobilizáciou.“

Spravodlivý pokrok je možný iba skrze „solidaritu sprevádzanú štedrým a nezaujatým duchom vďačnosti na každej úrovni,“ povedal im.

Pápež František tiež požiadal zástupcov OSN, aby „poskytli rodine primeranú ochranu“ ako „základnému elementu udržateľného rozvoja ľudstva a spoločnosti.“

Pápežova intervencia v prospech nenarodených detí a rodiny pripomína intervencie Jána Pavla II. na ambicióznej konferencii OSN o populácii a rozvoji z roku 1994, kde snahy Clintonovej administratívy a predstaviteľov OSN uznať potrat za ľudské právo boli Františkovým predchodcom zmarené.

Jednania o rozvojovej agende po roku 2015 sú novým bojiskom, kde sa odohráva podobný zápas.

Posolstvo pápeža Františka má za cieľ zabrániť OSN podporovať potraty čo aj nepriamo, pod zámienkou poskytovania zdravotnej starostlivosti rodičkám alebo sexuálneho a reprodukčného zdravia.

Darcovské krajiny, ktoré podporujú potraty a predstavitelia OSN, ktorí sa im zodpovedajú, zahŕňajú potraty ako nevyhnutnú súčasť starostlivosti o matky a sexuálneho a reprodukčného zdravia. Skupiny, ktoré poskytujú a podporujú potraty, využívajú nejasnosti týkajúce sa potratov v politikách OSN na získavanie zdrojov.

Miléniové rozvojové ciele úspešne nasmerovali zdroje k riešeniu špecifických problémov. Ale mnohé ťažkosti a nejasnosti pretrvávajú pri tvorbe nového súboru cieľov.

Agenda sa rozrástla na vyše dvanásť široko definovaných zámerov, cieľov a indikátorov. Zatiaľ neexistuje zhoda na detailoch.

Kritici sa obávajú, že agenda rozvoja po roku 2015 sa odkloní od pomáhania chudobným krajinám v boji s chudobou a chorobami k nedosiahnuteľným univerzálnym cieľom v širokom spektre environmentálnych a sociálnych otázok blízkym bohatým krajinám.