Pápež odhalil svoj prekvapujúci osobný problém a ako mu Boh pomohol ho prekonať

2,031
Milko Kostovič
Kultúra života

Pápež František urobil osobné vyznanie počas rozhovoru uverejnenom v nedeľu v denníku La Stampa.

Rozhovor je súčasťou série pápežových úvah v knihe s názvom “In Viaggio”, či “On a Trip (Na ceste).”

Knižná séria sa zameriava na mnohé Františkove púte od jeho nástupu do funkcie v roku 2013. Tie zahŕňajú návštevy v Ázii, Severnej Amerike, Afrike, Grécku, Lesbose, Južnej Amerike a na Sicílii.

Hoci precestoval takmer celý svet, pápež František priznal: "Nikdy som nemal veľmi rád cestovanie."

Neskôr vysvetlil: "Keď som bol biskupom Buenos Aires, prišiel som do Ríma len keď to bolo nevyhnutné, a ak by som sa tomu mohol vyhnúť, urobil by som to. Bolo to pre mňa vždy ťažké byť vzdialený od mojej diecézy, ktorá je pre nás biskupov naša "manželka." 

"Okrem toho, väčšinou som bytosť zvyku. Pre mňa dovolenka znamená mať viacej času na modlitbu a čítanie, no na relax nepotrebujem zmenu vzduchu či atmosféry."

K svojmu tajomstvu pápež dodal, že Pán mu otvoril oči, aby uvidel aký veľký význam má cestovanie.  

Po jeho prvom výlete na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý je jeden z hlavných cieľov utečencov pri pokuse dostať sa do Európy, pápež pochopil, prečo musel odložiť svoje priority a nasledovať Boží plán.

"Bolo dôležité tam ísť," vysvetlili Pápež. "Nebol tam žiadny program, žiadne oficiálne pozvanie. Cítil som, že tam musím ísť, cítil som sa dotknutý správami o migrantoch, ktorí zomreli na mori, ktorí sa utopili."

Po tomto okamihu osvietenia, pápežova neochota cestovať zmizla. Pochopil, že jeho fyzická prítomnosť bola potrebná, aby videl z prvej ruky potreby ľudí a aby ponúkol nádej beznádejným.

Po svojej prvej ceste do Lampedusy sa podľa Františka pozvánky začínali kopiť, čo mu neumožnilo zastaviť svoje cestovanie.

Ľudový pápež je známy pre ignorovanie bezpečnostných protokolov tým, že vojde do davu a pózuje pre selfie napriek tomu, že priznal menšiu opatrnosť, keď cestuje do krajín, kde sú ľudia priveľmi entuziastickí.  

"Mojou prvou reakciou je pomyslenie, či vedia keď kričia "Hosana!", ako to čítame v evanjeliách, že to môže skončiť s "Ukrižuj ho!"“

Pápež citoval Pavla VI., aby vysvetlil dôvod, ktorý pápež chápe v srdci každej pápežskej cesty:

"Verím, že zo všetkých hodností pápeža je tá najviac závideniahodná otcovstvo. Otcovstvo je emócia, ktorá postihuje ducha i srdce, ktorá zostáva každú hodinu dňa, ktorá sa nemôže zmenšiť, no ktorá rastie tak ako počet detí.  

"Je to pocit, ktorý neunavuje človeka, ale poskytuje oddych akémukoľvek dôvodu vyčerpania. Nikdy, ani na minútu som nebol unavený, keď som zdvihol ruku na požehnanie. Nie, nikdy ma neunaví požehnanie alebo odpustenie. Verím, že tieto slová vysvetľujú, prečo sa pápeži v súčasnej dobe rozhodli cestovať."

Pápež pokračoval potvrdením svojho naliehania na čo najčastejší osobný kontakt s ľuďmi.

"Nemôžem sa pohybovať v obrnených autách, či v papamobile za nepriestrelným sklom. Veľmi dobre chápem potrebu bezpečnosti a som vďačný tým oddaným ľuďom, ktorí zostávajú blízko pri mne a dohliadajú na veci.

"No biskup je pastierom, otcom a tam nemôže byť príliš veľa bariér medzi ním a ľuďmi. [Vždy bude existovať riziko], ale tiež je tu stále Pán."


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Čo si myslíte o téme? Napíšte do FB komentov.