Pápež o zneužívaní maloletých: podobá sa to svätokrádeži

1,598
Kultúra života

RÍM – V pondelok 7. júla pápež František opäť prejavil svoju súcitnosť, keď homíliu svätej omše adresoval niekoľkým obetiam sexuálneho zneužívania. Svojimi postrehmi hodnotil závažnosť, no reálnosť situácie, ktorá vznikla. Hovoriac o „niekoľkých kňazoch a biskupoch,“ ktorí „zneužívaním maloletých ohrozili ich nevinnosť a svoje vlastné povolanie ku kňazstvu,“ označil pápež tieto skutky za „viac ako opovrhnutiahodné.“

Je to ako svätokrádež, pretože títo chlapci a dievčatá boli zverení charizme kňazstva, aby mohli prísť bližšie k Bohu,“ povedal. „A títo zasvätení ich obetovali idolu vlastnej žiadostivosti. Znevážili tak obraz Boha, na ktorého podobu sme boli stvorení.“

V nedeľu večer zabezpečil bostonský kardinál Sean O’Malley stretnutie pápeža Františka so šiestimi obeťami zneužívania, sprevádzaných rodičom alebo priateľom. V pondelok ráno odslúžil pápež za ich účasti svätú omšu v Dóme sv. Marty, po ktorej sa spoločne naraňajkovali. Pápež sa obetiam venoval aj individuálne v rozhovoroch trvajúcich až do 12.20.

Pred Bohom a ľuďmi chcem vyjadriť svoj zármutok nad hriechmi a závažnými zločinmi, ktoré boli voči vám vykonané,“ povedal pápež vo svojej homílii. „A pokorne vás prosím o odpustenie.“

Prosil tiež o odpustenie za to, že „predstavení Cirkvi nereagovali adekvátne na oznámenia o zneužívaní, ktoré nahlásili rodiny obetí alebo obete samotné, čo viedlo k ešte väčšiemu utrpeniu zneužitých a ohrozovalo aj iných mladist vých.“

Pápež sa obetiam zneužívania poďakoval za odhalenie pravdy, označujúc ich prehovorenie za „službu lásky“, pretože „osvetlila temnú stránku života Cirkvi.“

V Cirkvi nie je miesto pre tých, ktorí takéto veci páchajú a sľubujem, že nebudem tolerovať škodu spôsobenú mladistvému či už človekom zasväteným alebo laikom,“ povedal pápež.

************

Znenie celej homílie:

Obraz Petra, ktorý vidí Ježiša vychádzať po tom strašnom vypočúvaní; plačúceho Petra, keď sa jeho oči stretávajú s pohľadom Ježiša – toto mi prichádza na myseľ, keď sa pozerám na vás a keď myslím na všetkých tých ostatných mužov a ženy, chlapcov a dievčatá. Cítim na sebe pohľad Ježiša a prosím o milosť plakať; o milosť pre Cirkev, aby mohla zaplakať a napraviť to, čo pokazili jej synovia a dcéry, ktorí zradili svoje poslanie, keď zneužili nevinné osoby. Som veľmi vďačný za to, že ste sem dnes prišli z veľkej diaľky.

Už nejaký čas hlboko vo svojom srdci cítim veľkú bolesť a utrpenie. Boli dlhú dobu skryté, zastierané nevysvetliteľnou spoluúčasťou, až kým si niektorí neuvedomili, že Ježiš sa pozerá; a ostatní tiež – a rozhodli sa tento pohľad opätovať.

Týchto pár ľudí, ktorí sa rozhodli zaplakať, sa dotkli nášho svedomia, reagujúceho na zločin a ťažký hriech zneužívania. Spôsobuje mi to úzkosť a bolesť, keď si uvedomím, že niektorí kňazi a biskupi zneužívaním maloletých ohrozili ich nevinnosť a svoje vlastné kňazské povolanie. Tieto skutky sú viac než ohavné. Je to ako svätokrádež, pretože títo chlapci a dievčatá boli zverení charizme kňazstva, aby boli privedení bližšie k Bohu. A títo ľudia ich obetovali idolu svojej vlastnej žiadostivosti. Znevážili tak obraz Boha, na ktorého podobu sme boli stvorení.

Ako všetci vieme, mladé srdcia, otvorené a plne dôverujúce, majú svoj vlastný spôsob chápania tajomnej Božej lásky a dychtia po raste vo viere. Dnes sa srdce Cirkvi pozerá do očí Ježiša, ukrytom v týchto chlapcoch a dievčatách a chce sa mu plakať; túži po milosti plakať nad týmto hrozným skutkom zneužitia, ktorý zanechal hlboké, doživotné jazvy.

Viem, že tieto rany sú zdrojom hlbokej a často neutíchajúcej emocionálnej a duchovnej bolesti, a dokonca aj zúfalstva. Mnohé z obetí zneužívania hľadajú úľavu v rôznych závislostiach. Iní zažili ťažkosti v signifikantných vzťahoch – s rodičmi, manželom/manželkou a deťmi. Utrpenie v rodinách je výnimočne závažné, pretože škoda vyvolaná aktom zneužitia ovplyvňuje tieto životne dôležité vzťahy.

Niektorí sa musia vyrovnávať so stratou milovanej osoby, ktorá sa rozhodla vziať si život. Úmrtia milovaných Božích detí sú ťažobou na mojom srdci a svedomí, ako aj celej Cirkvi. Týmto rodinám chcem vyjadriť spolucítiacu úprimnú lásku aj bolesť. Ježiš, ktorého vypočúvali a mučili, vyviedli neskôr na iné miesto. Tam sa pozerá na jedného zo svojich mučiteľov, na toho, ktorý ho zaprel a vyvoláva v ňom plač. Prosme si spoločne aj my takúto milosť, spolu s tou, ktorá nás učí konať zadosťučinenie.

Previnenia zo strany zasvätených osôb majú neblahý účinok na vieru a nádej v Boha. Niektorí z vás sa svojej viery pevne pridŕžate, ale viera iných ľudí v Boha bola zradou a opustenosťou oslabená. To, že ste dnes tu, je znamením zázraku nádeje, ktorý triumfuje nad najhlbšou temnotou. Je to určite znakom Božej milosti, že sme sa dnes mohli stretnúť, adorovať Boha; že sme sa jeden druhému mohli pozrieť do očí a hľadať milosť zmierenia.

Pred Bohom a jeho ľudom vyjadrujem svoju bolesť nad hriechmi a ťažkými zločinmi, ktoré spôsobili zasvätené osoby aktom zneužívania a pokorne vás prosím o odpustenie.

Prosím vás tiež o odpustenie tým predstaveným Cirkvi, ktorí nereagovali adekvátne, keď im rodinní príslušníci alebo obete samotné nahlásili sexuálne zneužitie. To potom viedlo k ešte väčšiemu utrpeniu zneužitých osôb a ohrozilo to aj iných maloletých.

Bolo to službou lásky, že ste vy a iní, ktorí tu nie sú, mali odvahu prehovoriť a odhaliť pravdu, pretože to osvetlilo temné stránky života Cirkvi. V nej nie je miesto pre tých, ktorí takéto veci páchajú a sľubujem, že nebudem tolerovať škodu spôsobenú mladistvému či už človekom zasväteným alebo laikom. Biskupi musia svoju pastoračnú funkciu vykonávať s najväčšou starostlivosťou, aby tak podporili ochranu maloletých, pretože neskôr budú za to niesť zodpovednosť.

Keď Ježiš hovorí o ľuďoch, prinášajúcich pohoršenie ako o mlynskom kameni hodenom do mora (porov. Mt 18, 6), máme si z toho brať ponaučenie aj my.

 

 

 

 

 

V tom istom znamení budeme pokračovať aj v ostražitej formácii budúcich kňazov. Spolieham sa v tom na členov Pápežskej komisie pre ochranu mladistvých; všetkých mladistvých, bez ohľadu na ich vierovyznanie, pretože sú tými maličkými, na ktorých Boh pozerá s láskou.

Potrebujem ich podporu, aby mi pomohli vo všeobecnej Cirkvi zaistiť vyvinutie lepších opatrení a krokov na ochranu maloletých a na školenie cirkevného personálu, zabezpečujúceho realizáciu týchto opatrení. Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme sa uistili, že tieto prehrešky nemajú miesto v našej Cirkvi.

Drahí bratia a sestry, pretože všetci sme členmi Božej rodiny, sme povolaní žiť život stvárnený milosťou. Náš Spasiteľ, Ježiš Kristus, je pre nás tým najlepším príkladom; hoci bol nevinný, vzal na seba kríž s našimi hriechmi. Byť uzmierený je základom našej spoločnej identity Kristových nasledovníkov. Obrátiac sa k nemu, sprevádzaní našou Presvätou Matkou, ktorá stála pod krížom celá ubolená, hľadajme u neho milosť zmierenia s celým Božím ľudom. Láskavé orodovanie našej Panej nežnej milosti je nevyčerpateľným zdrojom pomoci v procese uzdravovania.

Vy, ako aj všetci ostatní, ktorí ste sa stali obeťou zneužívania, ste milovaní Bohom. Modlím sa, aby zvyšky temnoty, ktorá sa vás dotkla, boli uzdravené objatím malého Ježiška. Nech bolesť, ktorú vám spôsobili, otvorí cestu obnovenej viere a radosti.

Som veľmi vďačný za toto stretnutie. Prosím vás o modlitby za mňa, aby oči môjho srdca vždy zreteľne videli cestu milosrdnej lásky; aby mi Boh udelil odvahu na tejto ceste vytrvať – pre dobro všetkých detí a mladých ľudí.

Ježiš po krutom vypočúvaní a nespravodlivom súde vychádza von a pozrie sa do očí Petrovi - a Peter zaplače. Prosme, aby sa pozrel aj na nás. Dovoľme mu to urobiť, aby nám podobne ako Petrovi bola udelená milosť zahanbenia a po štyridsiatich dňoch rovnako ako on, aby sme aj my mohli odpovedať: „Ty vieš, že Ťa milujem“; Ježiša počuť povedať „vráť sa na svoju cestu a pas moje ovce“ - a ja by som dodal - „nedovoľ žiadnemu vlkovi vniknúť do stáda.“