Pápež František oslávi s protestantmi 500. výročie reformácie

2,543
Neutral

Pápež František pocestuje v októbri do Švédska, kde bude asistovať pri zahájení ročnej spomienkovej slávnosti 500. výročia oficiálneho začiatku protestantskej reformácie, ktorá sa začala 31. októbra 1517, keď Martin Luther vyvesil svojich 95 téz na brány wittenberského kostola. Pápež Lev X v roku 1520 exkomunikoval Luthera a zavrhol jeho tézy. Toto bolo druhé rozdelenie kresťanstva po oddelení ortodoxnej cirkvi v jedenástom storočí.

Vatikán oznámil v pondelok: „Jeho svätosť František sa zúčastní spojenej ceremónie Katolíckej cirkvi a Svetovej luteránskej federácie na počesť 500. výročia reformácie v Lunde (Švédsko) v pondelok 31. októbra 2016.“

Pápež pôjde do lundskej katedrály, kde sídli lundský biskup Luteránskej cirkvi vo Švédsku. Spolu s prezidentom Luteránskej svetovej federácie biskupom  Munibom Younanom a generálnym tajomníkom Martinom Jungeom povedú spoločnú bohoslužbu. „Bohoslužba má odštartovať rok plný udalostí na počesť 500. výročia protestantskej reformácie a zvýrazniť dôležitý ekumenický vývoj v dialógu katolíkov a luteránov za posledných 50 rokov,“ informovalo Rádio Vatikán.

Na správy reagovali mnohí zdesene. Niektorí tradiční katolíci sa dokonca obávajú, že udalosť bude falošným irenizmom [mierovým hnutím, pozn. red.]  v ekumenických vzťahoch, ktoré Druhý vatikánsky koncil zavrhol kvôli vážnym doktrinálnym rozdielom medzi Katolíckou a Luteránskou cirkvou.

V dekréte o ekumenizme Druhého vatikánskeho koncilu, s názvom Unitatis Redintegration, stojí:

Spôsob a metódy, akými sa vyznáva katolícka viera, by nikdy nemali stáť v ceste dialógu s našimi bratmi. Je však samozrejmé, že doktrína musí byť prezentovaná jasne a úplne. Nič nie je tak cudzie ekumenizmu ako falošný irenizmus, keď katolícka doktrína stráca na čistote a jej podstata je zatienená.

Správa Rádia Vatikán zvýrazňuje túto kontroverziu s názvom „Luteráni a katolíci na ceste k úplnej kresťanskej jednote“ a použila fotografiu katolíckeho biskupa Denisa Maddena ako stojí vedľa luteránskej biskupky Elizabeth Eatonovej.

Oznámeniu o pápežovej návšteve Švédska predchádzala šokujúcej návšteve luteránskeho kostola v Ríme 15. novembra 2015. Pápež vtedy povedal istej luteránke, ktorá ho žiadala o Sväté prijímanie so svojim manželom katolíkom, že „vysvetlenia a interpretácie“ prijímania sa môžu líšiť medzi katolíkmi a luteránmi, no „život je viac, než vysvetlenia a interpretácie“. „Nikdy by som sa neodvážil niečo také povoliť, lebo je to nad moje sily. Jeden krst, jeden Pán, jedna viera. Porozprávajte sa s Pánom a zvoľte si. Neopovážim sa povedať nič viac.“

Jeden vatikánsky zdroj opísal pápežovu reakciu ako „moment prekročenia Rubikonu“. Zdroj tiež podotkol, že pápežove slová zosmiešnili doktrínu a svedčia vraj o pápežovom nesúhlase s tradičným cirkevným učením o medziprijímaní.

Vatikánsky liturgický riaditeľ kardinál Robert Sarah zopár dní po tejto návšteve objasnil, že medziprijímanie nie je povolené medzi katolíkmi a nekatolíkmi. „Musíte vyznávať katolícku vieru. Nekatolík nemôže dostať prijímanie. To je veľmi jasné. Svedomie v tom nehrá žiadnu úlohu,“ povedal vtedy pre Aleteia.

rozhovore o mesiac neskôr však luteránsky pastor, ktorý privítal pápeža, povedal, že podľa neho František otvoril dvere medziprijímaniu medzi katolíkmi a luteránmi a odštartoval revolúciu. Kňazi Baziliky sv. Petra dali minulý týždeň luteránskej delegácii z Fínska prijímanie po tom, čo sa skupina stretla s pápežom Františkom. Luteránsky biskup z delegácie Samuel Salmi tvrdil, že delegáti žiadali len o požehnanie, no kňazi trvali na prijímaní.

Pápež František predpovedal spoločnú spomienkovú slávnosť reformácie v roku 2014, keď prijal delegáciu z Evanjelickej cirkvi v Nemecku. „Luteráni a katolícki kresťania spolu v roku 2017 oslávia 500. výročie reformácie,“ povedal. „Luteráni a katolíci sa budú môcť po prvý krát zúčastniť toho istého ekumenického memoriálu – nie triumfálnych osláv, skôr vyjadrenia spoločnej viery v Svätú trojicu.“