Pápež František: Odmietnuť homosexuálom udeľovanie manželských licencií je ľudské právo

1,718
Kultúra života

Pápež František jasne schválil postoj Kim Davisovej, ktorá sa postavila proti vydávaniu „manželských“ licencii homosexuálom. Spravil tak v pondelok počas svojho návratu do Ríma. Odmietnutie vykonania povinnosti, ktorá je proti svedomiu osoby, nazval „ľudským právom“ vládnych úradníkov.

Počas letu domov zo svojej prvej návštevy USA, sa pápeža opýtali, či by podporil jednotlivcov (vrátane štátnych úradníkov), ktorí odmietajú poslúchať niektoré zákony; napríklad, keď odmietajú vydávať „manželské“ licencie párom osôb rovnakého pohlavia.

„Námietka z dôvodov svedomia musí vstúpiť do každej právnickej štruktúry, pretože je to právo,“ povedal Svätý Otec v odpovedi.

Náboženská sloboda bola v posledných mesiacoch v Spojených štátoch horúcou témou. Rôzne malé a stredné podniky po celej krajine sa totiž stali terčom pokút, prenasledovania a útokov na sociálnych sieťach kvôli klesajúcej účasti na homosexuálnych „svadbách“ kvôli „náboženským“ a „mravným“ námietkam ich vlastníkov.

Nedávne titulky sa venovali prípadu úradníčky Kim Davisovej z Rowanského okresu v Kentucky, ktorá šla do väzenia za to, že odmietla vydávať manželské licencie všetkým párom. Chcela sa tak vyhnúť diskriminácii homosexuálnych párov. Požiadala o dohodu, aby jej meno a titul bolo odstránené zo zoznamov ľudí, ktorí majú licenciu.

„Nemôžem myslieť na všetky prípady, ktoré môžu existovať, keď sa jedná o námietky z dôvodov svedomia,“ povedal pápež František novinárom počas svojho letu, „ale áno, môžem povedať, že námietka z dôvodu svedomia je právom, ktoré je súčasťou každého ľudského práva“.

„A ak niekto inému nedovolí, aby namietal z dôvodu svedomia,“ povedal Svätý Otec, „odopiera [mu] právo.“

Pápež tiež povedal, že námietka z dôvodu svedomia sa v právnych štruktúrach musí rešpektovať.

„Inak by sme skončili tak, že by sme si vyberali, čo je správne hovoriac: ,Toto právo má hodnotu, toto zas nie,‘“ vyhlásil.

Tieto jednoznačné postrehy pápeža Františka na podporu slobody náboženského vyznania prichádzajú v zapätí iných porovnateľných vyhlásení, ktoré urobil. V týchto vyhláseniach - vyslovených aj symbolických – počas svojej historickej návštevy do Spojených štátov opakovane hovoril o téme náboženskej slobody.

Prvý raz sa téme náboženskej slobody pápež venoval hneď počas uvítacieho ceremoniálu návštevy Bieleho domu. Pri tejto príležitosti vyjadril znepokojenie nad tým, že v súčasnosti je v USA v oblasti náboženskej slobody čoraz nepriateľskejšie prostredie.

„Pán prezident, americkí katolíci sú spolu so svojimi spoluobčanmi zaangažovaní do budovania spoločnosti, ktorá bude opravdivo tolerantná a inkluzívna, do ochrany práv jednotlivcov a spoločenstiev a do odmietnutia akejkoľvek formy nespravodlivej diskriminácie,“ povedal. „Spolu s nespočetným množstvom ďalších ľudí dobrej vôle, sú si rovnako vedomí, že snaha o budovanie spravodlivej a múdro usporiadanej spoločnosti zodpovedá ich najhlbším záujmom a ich právu na náboženskú slobodu.“

Svätý Otec tiež hovoril o tom, že pre amerických občanov je dôležité, aby zostali ostražití a bránili náboženskú slobodu. Pochválil pritom amerických biskupov za ich úsilie.

„Táto sloboda zostáva jedným z najcennejších výdobytkov Ameriky,“ uviedol František v Južnom parku Bieleho domu. „A ako nám pripomenuli moji americkí bratia biskupi, všetci sú povolaní k bdelosti, ako dobrí občania, aby uchovali a bránili túto slobodu od všetkého, čo by ju mohlo ohroziť alebo spochybniť.“

Administratíva prezidenta Obamu nie je práve známa tým, že by sa voči náboženskej slobode stavala priateľsky - od svojho pretláčania postihov vlastníkov malých podnikov, ktorí uplatňujú námietku vo svedomí voči homosexuálnym „manželstvám“, až po vnucovanie antikoncepčného mandátu, ktorým zamestnávateľov nútia platiť za antikoncepciu a potraty. Prezident Obama sa teda pripravil na to, že Svätý Otec sa tejto téme bude venovať.

Príhovor pápeža Františka Obama predišiel svojimi vlastnými postrehmi. V nich Obama odprezentoval myšlienku, že podporuje náboženskú slobodu a pápežovi povedal, že jeho prítomnosť je pripomienkou toho, že ľudia sú slobodní len vtedy, keď môžu slobodne praktizovať svoju vieru, a že náboženskú slobodu si v Spojených štátoch cenia.

Prezident pápežovi povedal: „Preto stojíme pri Vás v obrany náboženskej slobody a medzináboženského dialógu, keďže si uvedomujeme, že ľudia všade na svete musia mať možnosť žiť svoju vieru slobodní od strachu a zastrašovania.“

František na to nadviazal neskôr počas neplánovanej zastávky, ktorú urobil preto, aby navštívil Chudobné sestry, teda medzinárodnú náboženskú komunitu rehoľníčok, ktoré prevádzkujú skupinu domovov a v 30 amerických mestách poskytujú dennodennú starostlivosť chudobným seniorom. V súčasnej dobe sú terčom Obamovej administratívy kvôli tomu, že odmietajú robiť kompromisy so svojimi katolíckymi hodnotami len preto, aby dodržiavali Antikoncepčný mandát Ministerstva zdravotníctva.