Pápež František: Nemôžete viesť dialóg s diablom!

3,547
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Modlitba a pokorné spoliehanie sa na Pána je najsilnejšou zbraňou proti pokušeniu, povedal dnes ráno pápež František a dodal, že pokiaľ príde na duchovný boj, nemôžete viesť dialóg s diablom. 

V reči k duchovenstvu a veriacim vo svojej homílii pri rannej omši v kaplnke svojho bydliska v Santa Marte, pápež nazval diabla špecialistom v klamaní, ktorý "sľúbi všetko a opustí vás nahého." 

V slabosti pokušenia, ktoré všetci zažívame, nie je podľa Františka kľúčom "skryť sa" pred Pánom, ale usilovať sa o jeho milosť, keď sme skúšaní a mali by sme hľadať jeho odpustenie. 

Diabol využíva dialóg s cieľom klamať

Pokušenie nás vedie k skrývaniu sa pred Pánom, takže zostávame s našimi "chybami," našimi "hriechmi," našou "skazenosťou." V komentári k prvému čítaniu z knihy Genesis sa Pápež František zameral na pokušenie Adama a Evy, a potom premýšľal o Ježišovi  púšti. 

V prípade Genesis sa diabol zjavil vo forme hada: je "atraktívny," a svojou rafinovanosťou sa snaží "klamať." V tomto je odborník, on je "otcom lží," "klamárom." Takže vie, ako klamať a ako "podviesť" ľudí. To je to, čo urobil s Evou: spôsobil jej "dobrý pocit," vysvetľoval pápež, a tak začal s ňou viesť dialóg; a krok za krokom ju Satan viedol tam, kam chcel.   

S Ježišom je to iné; skončilo sa to zle pre diabla, povedal pápež. "Pokúšal sa o dialóg" s Kristom, pretože ak diabol klame, robí tak skrz dialóg. Snažil sa ho oklamať, no Ježiš sa nevzdal. Potom sa diabol odhalil kým je. Ježiš mu odpovedal, no nie jeho vlastnými slovami, ale slovom Božím, pretože "nemôžete viesť dialóg s diablom"; skončíte, ako Adam a Eva, "nahý":

"Diabol je zlý platca, nikdy neplatí dobre. Je to podvodník! On vám sľúbi všetko a nechá vás nahých. Ježiš tiež skončil nahý, ale na kríži, skrze poslušnosť k Otcovi: toto je rozdielna cesta. Had, diabol je prešibaný: nemôžete viesť dialóg s diablom. Všetci vieme, čo sú pokušenia, pretože všetci ich zažívame. Toľko pokušenia! Toľko ješitnosti, pýchy, chamtivosti, lakomosti...tak veľa!" 

Skazenosť začína pri maličkostiach

Dnes, povedal pápež, sa tak veľa rozpráva o korupcii; a preto by sme tiež mali v tomto požiadať Pána o pomoc:

"Existuje toľko skazených ľudí, skorumpované "veľké ryby" vo svete o ktorých sa dočítame v novinách. Na začiatku bola možno maličkosť, neviem, možno zle nastavili váhy. Čo bolo kilo... nie, urobme z toho 900 gramov, ale bude to vyzerať ako kilo. Skazenosť začína s maličkosťami, ako je táto, s dialógom: "Nie, nie je pravda, že toto ovocie vám ublíži. Zjedzte ho, je dobré! Je to maličkosť, nikto si to nevšimne. Urobte to! Urobte to! A kúsok po kúsku, krôčik po krôčiku, spadnete do hriechu, spadnete do skazenosti."

Ak chcete byť víťaz, nikdy sa neskrývajte pred Pánom

Toto nás Cirkev učí, povedal František, takže nebuďme oklamaní - nechcem povedať hlúpy - takže keď sme v pokušení, majme svoje "oči otvorené" a žiadajme Pána o pomoc, "pretože to sami nedokážeme." Adam a Eva sa skryli pred Pánom; na druhej strane, "obrat a odpustenie" vyžaduje Ježišove milosrdenstvo.

"Pri pokušení nevediete dialóg, modlíte sa: "Pomôž mi Pane, som slabý. Nechcem sa pred tebou skrývať." Toto je odvaha, toto je víťazstvo. Keď začnete viesť dialóg, skončíte porazený. Nech nám Pán dá túto milosť, a sprevádza nás v tejto odvahe. A ak budeme podvedení pre našu slabosť v pokušení, nech nám daruje odvahu vstať a ísť dopredu. Pre toto prišiel Ježiš, pre toto."

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Co si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.