Otázka na plagáte pre pápeža je odveká tradícia, nie ‘práca diabla’

1,459
Lucia Salomonová
Neutral

V sobotu sa Rimanom naskytol nezvyčajný pohľad: mesto bolo pokryté plagátmi, ktoré sa odvolávali na zjavnú neprítomnosť pápežovho “milosrdenstva.”

Plagáty nie sú len primitívne žartíky, ale historický spôsob výčitky. Takto ju poznajú Rimania. V čase pápežských štátov takto občania Ríma láskyplne, ale s ostrým jazykom kritizovali vládu pápeža. Používali na to “Pasquino” sochu, ktorá sa nachádza na rímskom námestí. Je známa ako “hovoriaca socha” vďaka tradícii, podľa ktorej sa na jej podstavec lepili anonymné kritiky, aby podpichli známych politikov alebo známe osobnosti. Odsudzovali nespravodlivosť a zlé vládnutie.

Akokoľvek, tento prostriedok, ktorým veriaci vyjadrujú svoje obavy, bol verejne odsúdený jedným z najvyššie postavených vatikánskych kardinálov, Marcom Quelletom. Tento čin označil za “prácu diabla.” Kanadský kardinál, prefekt Kongregácie biskupov, komentoval plagáty v televízii Stanze Vaticane (Vatikánske siene) talianského Tgcom24.

Plagáty na Pasquino a po celom Ríme hovoria: „Ej Ferko, zasiahol si do Kongregácií, odvolal si kňazov, “popravil" hlavu Rádu maltézskych rytierov a Františkánov Nepoškvrnenej Panny Márie, ignoroval kardinálov... kde je tvoje milosrdenstvo?“ Na plagátoch sedí zachmúrený pápež na tróne oblečený v hrubom kabáte.

Hoci Ouellet sám vyjadril odpor k návrhu (kardinála) Kaspera, vo svojej kritike bol tvrdý na veriacich, ktorí vyjadrili svoje obavy prostredníctvom plagátovej kampane. „Takéto spôsoby anonymnej manifestácie sú skôr prácou diabla, ktorý nás chce rozdeliť,“ povedal. „To nie sú spôsoby, aké by sa mali praktizovať v živote Cirkvi.“

Blogerka Hilary White, bývalá rímska spravodajkyňa LifeSite, takto odpovedala kardinálovi Ouelletovi: „Skutočne? To nie sú metódy, ktoré by sa mali používať? Čo by vaša Eminencia navrhovala? Azda Dubia? Oficiálne predložený návrh zákonnou autoritou a v súlade s podmienkami kanonického práva? Ako úspešné sa to zdá byť?

Bielou farbou si pripomíname aj ďalšie vyjadrenie veriacich v Ríme, keď pár nocí predtým, ako pápež Benedikt XVI. odstúpil zo svojho pápežstva, sa skupina katolíkov stretla na námestí a spievali pieseň “Resta con noi,” čo znamená “ostaň s nami.“

Vatikánske správy v súvislosti s plagátmi hovoria svetu, že pápež František sa týmito výtvormi vôbec neznepokojuje. Katolícka spravodajská agentúra uvádza: „Podľa talianskej spravodajskej agentúry ANSA, pápež František prijal správy o plagátoch s ‘pokojom a odstupom.’“ Podobne kardinál Ouellet povedal o pápežovi, že je to muž vlády, ktorý robí rozhodnutia v hlbokej modlitbe a ktorý žije v pokoji.

Pokojný” odstup vedie k vyrovnaniu sa s únikom zvnútra pápežovej rezidencie v Dóme Santa Marta, ktorý v rôznych časoch odhalil mrzutého pápeža Františka, keď nie je strážený.  Rímsky spravodajca Ed Pentin z National Catholic Register v novembri citoval vatikánske zdroje. Naznačovali, že pápež František “kypel zlosťou” kvôli kritike o Amoris Laetitia. Talianské denníky oznamujú, že 13 kardináli napísali list počas 2. Synody o rodine v roku 2015, následne čoho pápež hnevlivo reagoval: „Ak je toto ten prípad, môžu odísť. Cirkev ich nepotrebuje. Všetkých ich stadiaľ vyhodím!

Avšak viac ako len klebety viedli k vnímaniu pápeža Františka tým, že si zaslúžil plagátovú kampaň. Doslovne, že mu chýba milosrdenstvo. Početnosť jeho homílií a prejavov použitím tvrdých a odmietavých termínov pre konzervatívcov Cirkvi môžu zohrievať srdcia mainstreamových médií, ale taktiež ranili verných katolíkov a ich deti.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Co si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.