Otázka homosexuálnych manželstiev rozdelila Francúzsko

2,052
Kultúra smrti

PARÍŽ, Francúzsko, 14. september 2012 (LifeSiteNews.com) - Kardinál Philippe Barbarin, lyonský arcibiskup a galský primas, varuje, že legalizácia homosexuálnych manželstiev otvorí cestu polygamii a incestu a bude postupne viesť k rozpadu spoločnosti.

V rozhovore pre katolícke rádio RCF sa kardinál vyjadroval opatrne: „Ak sa raz zákon zlegalizuje, následky budú nespočetné. Ľudia budú chcieť vytvoriť páry z troch alebo štyroch ľudí. Jedného dňa možno už ani incest nebude tabu."

 „Slovo manželstvo znamená hradbu, ochraňuje najkrehkejšie miesto v spoločnosti, kde žena dáva nový život. Všetky podmienky, aby fungovalo čo najlepšie, sú splnené," vysvetľuje kardinál.

Rozšíril tiež výrok, ktorý použil v auguste (Parlament nie je Boh Otec): Pre nás má prvá strana Biblie (ktorá hovorí, že manželstvo spája muža a ženu) počas stáročí v rôznych kultúrach trochu väčšiu silu a pravdu, než náhodné alebo prechodné rozhodnutia parlamentu. Je to voľba, s ktorou nesúhlasíme."

Francúzsky kardinál vyjadril toto stanovisko v rozhovore krátko po stretnutí s francúzskym ministrom vnútra Manuelom Vallsom v Lyone. Témou rozhovoru bolo tiež homosexuálne manželstvo.

Celý rozhovor mal byť nedávno odvysielaný. Agence France presse (AFP) sa podieľala na nahrávaní a uverejnila niekoľko častí, čím podnietila množstvo nahnevaných reakcií z kruhov homosexuálnych aktivistov, ktorí kardinála obviňujú z homofóbie. Rádio stanica France Info uviedla správu s názvom Kardinál Barbarin násilne odporuje homosexuálnym manželstvám.

S blížiacim sa dátumom predstavenia návrhu zákona o homosexuálnych manželstvách naberá diskusia na intenzite. Francúzska ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová sa rohodla zverejniť vládnu agendu LGBT asociácii, ktorá je obvyklým vládnym kontaktom pre tieto záležitosti. Asociácia Interassociative lesbienne, gay, bi et trans po jeden a pol dňovom stretnutí s ministrom oznámili tlači, že navrhovaný zákon bude Rade ministrov predložený 24. októbra. Jeho znenie je stále v procese zostavovania. Očakáva sa, že o jeho schválení alebo zamietnutí rozhodne prezident Hollande.

Podľa hovorcu Interassociative Nicolasa Gougaina prezident zatiaľ neoznačil znenie zákona za finálne. Uisťuje, že súčasné štádium nedovoľuje homosexuálnym párom umelné oplodnenie. Taubirová opatrne dodala, že v tomto bode ale nepovstala žiadna zásadná opozícia a že sama bude nasledovať rozhodnutie prezidenta a premiéra.

Počas prezidentskej kampane sľubil Hollande lesbickým párom možnosť umelého alebo vnútromaternicového oplodnenia. Očakáva sa teda, že finálny text zákona môže byť k požiadavkám homosexuálov zhovievavý.  „Vláda chce postupovať rýchlo," vysvetlil Nicolas Gougain. Naznačil tiež, že niektoré obmedzenia sa pravdepodobne zavedú do pôvodného návrhu zákona, aby tak zaručili rýchle prijatie v parlamente.

Počet oponentov homosexuálnych manželstiev vďaka tomuto vývoju stále rastie. Skupina založená na obranu detí s názvom Collectif pour l’enfance vyzýva k rozšírenej a verejnej konzultácii tejto otázky. Požiadavku predniesol kardinál Barbarin.

Množstvo skupín a asociácií, od Les poissons roses (Ružové ryby), ktorá je blízko Francúzskej socialistickej strany, Asociácií katolíckej rodiny a pracovníkov s deťmi až po tradicionalistickú skupinu Civitas, už verejne vyjadrilo obavy. Civitas organizuje 18. novembra demonštráciu v Paríži a očakáva, že na základe toho vznikne ďalšia obdobná iniciatíva.

Niekoľko politikov a homosexuálov proklamuje svoj nesúhlas voči homosexuálnym manželstvám, rovnako ako aj niekoľko zástupcov francúzskych vidieckych primátorov. Tí po informácii, že návrh zákona nebude obsahovať žiadne ustanovenie hovoriace o výhrade vo svedomí, neskrývali zdesenie.