Otrok na úteku, mystik, muž zázrakov: skutočný sv. Patrik

899
Milko Kostovič
Kultúra života

Sv. Patrik je nepochybne jeden z najväčších hrdinov-svätcov v cirkevnej histórii. Zabudnite na zelené pivo a škriatkov s dúhami: tento muž bol skutočným duchovným s pretekajúcou Božou milosťou v jeho žilách. 

Narodil sa do katolíckej rodiny v rímskej Británii, jeho otec bol katolíckym diakonom (kňazi sa vtedy mohli ženiť - pozn. editora) a zároveň aj miestnym rímskym vládcom a jeho starý otec bol kňaz. No sám Patrik nebral svoju vieru príliš vážne. A prečo by mal? Mal komfortný život a svetlú budúcnosť s neobmedzenými možnosťami.

Tak to bolo, pokiaľ naňho nedoľahol scenár nočnej mory keď mal 16 rokov: bol násilné zajatý pirátmi. Vytrhnutý z jeho rodnej Británii, vzali ho naspäť do pohanského Írska, kde bol predaný do otroctva, ponížený na nič viac, než len na niekoho majetok.

Bol ponížený a vydesený. Uvidí ešte niekedy svoju rodinu? Získa niekedy svoju slobodu? Zomrie v tejto zvláštnej a Bohom zabudnutej zemi? V úplnej beznádeji sa Patrik obrátil na jednu z mála vecí, ktoré mu ostali: katolícka viera, ktorú ho rodičia naučili.

Vyskúšal modlenie, skutočné modlenie, pravdepodobne po prvý krát v jeho živote. Bolo mu prikázané viesť stádo jeho pána, čo mu umožnilo modliť sa po celý deň. A akú zmenu to pre neho znamenalo! Toto bol zlomový bod v jeho živote, ako neskôr vysvetľovaľ v svojej autobiografii.

Čoraz viac rástla moja láska k Bohu, môj strach z neho i viera a moja duša bola tak povznesená cez deň, keď som sa modlil... stovky modlitieb a podobne aj v noci; okrem toho som zvykol ostať v lese a na vrchole hôr a vstával som pred úsvitom, aby som sa modlil v snehu, v ľadovom chlade, v daždi a nezvykol som cítiť ani choroby, ani iné lenivosti, pretože ako teraz vidím, v tom čase vo mne horela duša.      

Potom, jednu noc - po niekoľkých rokoch, strávených nútenou prácou, špinavou robotou, no s dušou približujúcou sa k Bohu - mal Patrik mystický zážitok. Nadprirodzene sa k nemu prihovoril neznámy hlas, “Robíš dobre, keď činíš pôst: už onedlho odídeš do svojej rodnej krajiny.” Čo to znamenalo? Vzhľadom na okolnosti sa javilo, že tu nie je cesta dostať sa preč. No počas ďalšej noci, nie tak vzdialenej, Patrik počul ďalší hlas, "Hľa, tvoja loď je pripravená." 

Loď? Veď bol vzdialený 200 míľ od najbližšieho prístavu. No on vykročil vo viere a dôveroval Bohu, že ho povedie. Tak po šiestich rokoch otroctva sa rozhodol utiecť. Vedený len skrze vieru, dostal sa nejakým spôsobom do prístavu. A podobne našiel loď, ktorá bola pripravená na odchod do Británie.

Nanešťastie, loď sa dostala mimo kurz a napokon zakotvila vo vidieckej časti Británie. Po takmer mesiaci pešieho pochodu im došlo jedlo a boli takmer vyhladovaní. Patrik sa ich snažil konvertovať, no oni sa naňho rozohnili, prečo im jeho Boh nepomáha. Patrik ich prosil aby sa oddali Kristu, čo napokon urobili - krátko na to narazili na stádo diviakov.

Títo muži boli pravdepodobne prví z mnohých, ktorých Patrik konvertoval. A Satan to nemohol vydržať. Patrik napísal, že "v tú istú noc, keď som spal, na mňa Satan násilne zaútočil, že si to budem pamätať tak dlho, ako budem v tomto tele." Ďalej povedal, že v jednom okamihu počas zápasu naňho padla veľká skala, ktorá ho neuveriteľnou silou pritlačila k zemi. Zavolal o pomoc a stalo sa niečo zvláštne: zrazu naňho dopadlo jasné slnečné svetlo a uvoľnilo ho. Patrik za tento zázrak, ktorý ho zachránil, vďačí Kristovi.   

Konečne sa dostal domov. No Boh ho nenechal dlho odpočívať: mal ďalšiu nadprirodzenú víziu, počas noci v ktorej počul volanie írskeho ľudu smerom k nemu, “Prosíme ťa, svätý mladík, príď a kráčaj s nami.” Počas nasledujúcej noci, dostal ďalšiu správu: “Ten, kto položil svoj život za tvoj, je ten, kto hovorí v rámci teba." Po tom všetkom, čo prežil, po týraní a utrpení, Boh ho povolal naspäť do krajiny jeho otrokárskych pánov. 

Patrik sa oddal štúdiu viery a čoskoro bol vysvätený za diakona, potom za kňaza a napokon za biskupa. Potom uposlúchol volanie Boha a vydal sa do Írska.

A vtedy sa začali diať mnohé zázraky.

Krátko po pristátí stretol druidského kráľa. Keď kráľ uvidel, že Patrik prišiel kázať kresťanské evanjelium, pokúsil sa ho zabiť - no zázrakom sa jeho ramená prestali hýbať. Zdvihol svoje ramená, aby ho udrel, no nedokázal nimi pohybovať dole. Až keď sa rozhodol zaujať priateľskejší postoj, začali sa jeho ramená normálne hýbať.  

Jedna biografia hovorí, že Patrik pravidelne liečil ľudí a niektorých dokonca oživil: 

V menej Najsvätejšej trojice obnovil silu končatín a úplne vyliečil slepých a chromých, hluchých a nemých, ochrnutých, pomätených, malomocných, epileptikov a všetkých chorých; tieto dobré skutky vykonával každý deň. Patrik tiež dokázal vzkriesiť tridsaťtri mŕtvych mužov, z ktorých boli mnohí už roky pochovaní...

Rovnaká biografia tiež líči neuveriteľnú patovú situáciu medzi Patrikom a mocným druidským kráľom. Miestny vládca vyhlásil, že nik nezapáli oheň v predvečer Veľkej noci. Patrik sa však vzoprel rozkazu kráľa, nasledoval liturgické zvyky a zapálil veľkonočný oheň. Rozčúlený kráľ nariadil 27 vojenským vozom, aby šli a uväznili ho. Patrik uvidel prichádzajúcich vojakov a pokojne riekol: "Nech príde Boh a rozoženie svojich nepriateľov a nechá ujsť, tých, čo ho nenávidia."  Na dohľad od kráľa, náhle, všetci vojaci popadali na zem. Vydesení silou Patrika, sklonil sa kráľ pred ním. Nasledujúci deň konvertoval na kresťanstvo.  

To je len niekoľko príkladov z tisícok zázrakov, pripísaných veľkému svätcovi, ktoré pomáhajú vysvetliť najväčší zázrak Boha skrz Patrika: jeho udivujúci evanjelizačný úspech. Niektoré zdroje odhadujú, že založil viac než 300 kostolov a osobne pokrstil 120 000 ľudí. Chváľte Pána! Na konci jeho života bola kresťanská viera v Írsku pevne zakorenená - a zostalo to tak až do dnešného dňa.  

Pokiaľ by sme mali vieru a úplne sa mu oddali, iba si predstavte, čo by Boh pre nás dokázal urobiť!

Sv. Patrik, prosím modli sa za nás!