OSN: Prostitúcia má byť legalizovaná!

1,992
Kultúra smrti

NEW YORK - Ženy zachránené z osídiel prostitúcie kritizujú agentúry OSN a Amnesty International za snahu legalizovať prostitúciu. Trvajú na tom, že legalizácia povedie iba k väčšiemu počtu dievčat predaných na prostitúciu a transformuje pasákov na legitímnych businessmenov.

„Keď [personál OSN] bude pracovať v bordeli, potom budem počúvať ich argumenty,“ povedala bývalá prostitútka ohľadom novovytvorenej agentúry OSN nazvanej OSN Ženy.

„Čo si do pekla [Amnesty International] myslia?,“ povedala Rachel Moranová, bývalá prostitútka z Írska. Moranová, autorka knihy Zaplatená: moja cesta prostitúciou, odkazuje na uniknutý koncept návrhu podporujucého legalizáciu „sexuálnej práce“. Návrh, ako povedala diskutérka na podujatí, sčasti pochádza od bývalého pasáka, ktorý je teraz zamestnancom Amnesty International, a bol kritizovaný za vytvorenie „práva mužov na kúpu sexu.“

Obete sexuálneho vykorisťovania a prostitúcie hovorili pred preplneným davom na výročnej konferencii OSN o ženách. Diskusia „Prostitúcia alebo sexuálna práca“ organizovaná Koalíciou proti obchodovaniu so ženami (CATW) sa konala preto, lebo diplomati prejednávali, či môžu opisovať prostitúciu ako „sexuálnu prácu“.

Výraz „sexuálna práca“ vytvorili americkí pasáci, aby normalizovali prostitúciu. Aj keď ho mnohí používaju, aby sa vyhli urazeniu prostitútiek [v rámci kultúry tzv. politickej korektnosti v USA, pozn. prekl.], posun k bežnému používaniu tohto výrazu prospeje iba pasákom a kupliarom, uviedli diskutérky. Argumentujú, že prostitúcia nie je práca, ale platené znásilnenie, pričom používanie výrazu „sexuálna práca“ iba poškodí snahy o jej zastavenie.

Agentúry OSN nedávno vydali hodnotiace správy, ktoré krajinám hovoria, aby dekriminalizovali všetky aspekty prostitúcie a týmto zabránili šíreniu HIV/AIDS a podporili ľudské práva. Správa Rozvojového programu OSN (UNDP) o HIV a zákone, sexuálnej práci a zákone v Ázii a Pacifiku spolu so správou UNDP a Populačného fondu OSN o AIDS, podporenou OSN, volajú po dekriminalizácii prostitúcie.

Hodnotiace správy vedú k záveru, že prostitútky „pracujú“, lebo si to vybrali. Naopak, Natashe Falleová, zakladateľka organizácie SEXTRADE 101, povedala, že viac ako 95% chce skončiť, ale potrebuje pomoc. Kanaďanka Falleová, ktorá sama prežila sexuálne vykorisťovanie, pomohla stovkám žien uniknúť prostitúcii.

Rovnako hodnotiace správy vzbudzujú dojem, že legalizácie zabezpečí zákonné bezpečnostné poistky pre prostitútky. Opäť nesprávne, povedali diskutérky. Muži platiaci za sex sú závislí a používajú ženské telá ako drogy, povedala bývalá obeť. Muži veria, že čas, ktorý si so ženou kúpili, im dáva [nad ňou] úplnú kontrolu. Zákony nariaďujúce použitie kondómu sa nedajú vynútiť.

Účastníci sa neveriacky dívali, keď im bolo povedane, že email pochádzajúci od OSN Ženy odhaľuje podporu pre dekriminalizáciu. Bývalé prostitútky povzbudili plné obecenstvo, aby povedalo agentúre OSN Ženy, že musia odvolať svoju podporu dekriminalizácii a že prostitúcia musí byť považovaná za násilie na základe pohlavia.

Vo februári potom Amnesty International odpovedala na spätnú kritiku uniknutej správy a uviedla, že „žiadne rozhodnutia ... sa zatiaľ neurobili.“ Amnesty poznamenala, že Svetová zdravotnícka organizácia, OSN Ženy, Globálna komisia pre HIV a zákona, špeciálny spravodajca OSN pre právo na zdravie a organizácia Human Rights Watch všetky „podporujú alebo volajú po dekriminalizácii sexuálnej práce.“