Ortodoxná Cirkvev, najbližší spojenec pre Katolícku Cirkev proti EU a OSN?

1,282
Kultúra života

Pozitívny smer, v dialógu medzi ruskou ortodoxnou cirkvou a rímsko-katolíckou cirkvou, sa začal ďalej vyvíjať minulý rok. “Spoločné snahy a viaceré stretnutia reprezentantov katolíckej cirkvi potvrdili, že naše názory sa zhodujú v mnohých problémoch moderného sveta, s ktorými kresťania musia dnes čeliť. Medzi tieto problémy patrí agresívna sekularizácia, globalizácia a erózia noriem tradičnej morálky,” povedala jeho svätosť Kirill, patriarcha Moskvy a celého Ruska vo svojej správe na biskupskej konferencii 2. Februára 2010.


Jeho svätosť sa vyjadrila, že pápež Benedikt XVI. má v týchto otázkach konzistentné postoje podobné postojom ortodoxnej cirkvi. “Dôkazom sú jeho vyjadrenia, odkazy, a tiež aj názory vyjadrené najvyššími zástupcami rímsko-katolíckej cirkvi, s ktorými zostávame v kontakte,” zúčastnených tak informoval moskovsky Patriarcha.

V septembri 2009, na ekumenickej návšteve predsedu moskovského patriarchátu pre externé cirkevné vzťahy, arcibiskupa Hilariona z Volokolamska so Svätým Otcom Benediktom XVI, sa uzrejmilo, že tak ako Katolícka tak aj Ortodoxná Cirkev majú rovnaký pohľad na ochranu ľudskej dôstojnosti človeka od prirodzeného počatia až prirodzenú smrť.

Správa patriarchu poukázala na spoluprácu s katolíckou Cirkvou pri hájení hodnôt života v Spojených národoch (UN) a v UNESCO, a tiež v medzinádorných európskych organizáciách. Podľa patriarchu Kirilla, začiatok spolupráce bol viditeľný jednotným postojom, tak ortodoxnou ako aj katolíckou reprezentáciou, počas diskusií pri okrúhlom stole na tému diskriminácia kresťanov v Európe. (zostavenej organizáciou OSCE minulý rok) Situáciu vyhrotilo novembrové rozhodnutie európskeho súdu pre ľudské práva proti vystaveniu krížov v talianskych školách, ktorý bol priamym útokom proti kresťanskej európskej tradícii. Najvyššia autorita ruskej ortodoxnej cirkvi vyjadrila solidaritu s rímsko-katolíckou cirkvou v Taliansku. ”Znovu sme sa vyjadrili, že európska civilizácia má kresťanské korene. Preto je totálne neprípustné, aby Európa a jej sociálne zriadenia mali odňaté právo na symboly vyjadrujúce jej tradičnú duchovnú identitu, a to len kôli uspokojeniu liberálnych a ateistických ideológií,” povedal.

Snahy zároveň pokračovali riešením existujúcich problémov medzi bilaterálnymi vzťahmi. V kontakte s rímsko-katolíckymi predstaviteľmi, hlavne z kongregácie pre orientálne cirkvi, bola diskutovaná ťažká situácia v ukrajinskej cirkvi, kde ortodoxní veriaci mali odňaté právo na svoje kostoly ako dôsledok nútených opatrení grécko-katolíckou cirkvou v 80-tych a 90-tych rokoch. Dodnes sa cítia ukrivdení. Tento problém bol znovu predložený počas stretnutia predsedu moskovského patriarchátu pre externé cirkevné vzťahy s prefektom kongregácie pre orientálne cirkvi, kardinálom Leonardom Sandrim, ktoré sa uskutočnilo v Ríme minulý rok.

Arcibiskup ruskej ortodoxnej cirkvi vyjadril nádej, že katolícka strana podnikne konkrétne a praktické kroky na riešenie problému ortoxno-katolíckych vzťahov na Ukrajine.