Orbán: Rok 2017 bude “rokom revolty”

737
Neutral

Maďarský portál 888.hu prináša interview prezidenta Viktora Orbána s viacerými žurnalistami, ktoré sa ho pýtajú na názor k zahraničnej politike USA, na osobu novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa, na politiku Európskej únie.

Viktor Orbán sa pozitívne vyjadril k Trumpovej osobe: “Zmeniť krajinu môže iba osoba, ktorá nie je niečím obmedzená, ktorá môže hovoriť rovno a hovoriť, čo si myslí, a keď niečo povie, to má zmysel. Zmeniť Spojené štáty je gigantickou úlohou dokonca aj z pozície prezidenta (…), ale možno teraz sa to podarí.”

Myslí tým zmenu svetového systému. “Bolo tu status quo, ktorý začalo okolo konca osemdesiatych rokov, a každý si myslel, že je ho nemožné zmeniť. Predpokladalo sa, že bude spočívať na takých nehnuteľných pilieroch, že demokracia môže byť len liberálna. Rusko môže byť iba nepriateľom; medzinárodné organizácie majú vždy pravdu pred národmi; trh má vždy pravdu pred štátom; a politici musia počúvať ideológiou, a nie ľudí. Teraz, čo sa deje, práve tieto zdanlivo nehnuteľné piliere praskajú, sotva vydrží takáto štruktúra.”

O niektorých amerických politikoch vraví Orbán ako o “naozaj nepriateľských k celej strednej Európe, ktorí očakávajú, že tá prijme všetky ich podmienky, ako boli napísané”. Ak nie, snažia sa tam “vytvoriť kompletné typy pritakávačov”. “S využitím NGO (mimovládnych organizácií), nadácií, mediálnych organizácií presadzujú svoje vlastné záujmy,” dodáva Orbán.

Na otázku, čo si myslí o Merkelovej migrantskej politike a jej zákaze burky, Orbán odpovedá: “Myslím, že to, čo vidíme, je zúfalý pokus napraviť vážnu chybu v úsudku. Príliš málo, príliš neskoro.”

Nezabúda ani na kritiku Európskej únie, na jej centralizačné záujmy: “Svet nepôjde takým spôsobom, aby Bruselu nechal diktovať členským štátom. Stále sedia na koni a nemôžu vidieť, že lídri, ktorí idú proti vôli ľudu, jeden po druhom strácajú moc. Európski ľudia chcú zostať národmi; sú na ne hrdí, a chcú, aby ich národy boli nezávislé.”

Orbán verí, že “rok 2017 bude rokom revolty”.