Orbán odkazuje Merkelovej: “Nebudeme platiť za vaše chyby”

1,257
Matej Trančo
Kultúra života

Pri zhromaždení EÚ lídrov v Bruseli maďarský líder Viktor Orbán nahnevane vyletel na Angelu Merkelovú kvôli jej laxnej imigračnej politike, ktorá v jej krajine vytvorila takúto krízu. Orbán varoval, že sa moslimský migračný kriminálny problém rozšíri aj do susedných krajín:

"Nemci a aj iné krajiny, ktoré urobili chybu a to dovolením vstupu do EÚ týmto ľuďom, sa teraz snažia o nich podeliť s ostatnými a teda každá krajina zdedí ich problém."

Dokonca aj Merkelová sa konečne priznala k problému s moslimskými migrantmi, problému, ktorý spôsobila, keď sa konečne prebrala a uvedomila si osobné dôsledky, ktoré spôsobila jej politika. Je hanbou, že zatiaľ čo boli tisícky nemeckých občanov napadnuté a obťažované, ona na Nemcov stále apelovala vetou "zvládneme to".

Už v júli Orbán rozbúril vlnu kontroverzie, keď "opísal príchod žiadateľov o azyl v Európe ako 'jed', hovoriac že jeho krajina nechcela a ani nepotrebovala 'ani len jedného migranta'."

Medzitým Švédsko, krajina ubíjaná kriminalitou moslimských migrantov a zónami so zákazom vstupu, "podporovalo požiadavky Talianska na Brusel ohľadom zníženia finančných prostriedkov štátom, ktoré nepreberajú svoj spravodlivý podiel žiadateľov o azyl."

"Nebudeme platiť za VAŠE chyby," nahnevaný Orbán rozbíja jednotu EÚ s migrantským útokom na Merkelovú (článok od Nick Guyteridge a Agnes Kegl, Express, 15. december, 2016):

Nekompromisný premiér obvinil Nemecko za to, že snaží zbaviť problému, ktorý vznikol po ich "chybe" pripustenia vstupu takému množstvu ľudí tým, že ich začne posielať do iných krajín v rámci režimu EÚ kvót.

Pustil sa do zlostnej tirády hneď ako prišiel do Bruselu na zasadnutie rady EÚ dnes ráno, opätovne sľubujúc, že Maďarsko nebude akceptovať túto kontroverznú politiku.

Od stretnutia 28 európskych vládnych hláv sa očakávalo, že dominantou ich jednania bude humanitárna kríza v Aleppe a možnosť ďalších sankcií voči Rusku.

Ale pán Orbán sa viac zaujímal o riešenie problému migrácie tvrdiac, že väčšina prichádzajúcich do Európy sú "ekonomickí migranti" a nie skutoční utečenci.

Vybuchol so slovami: "Stále sa hádame o povinných migračných kvótach. Maďari nechcú to, čo Nemci, alebo presnejšie Angela Merkelová vyžaduje."

"Nemci a aj iné krajiny, ktoré urobili chybu a to dovolením vstupu do EÚ týmto ľuďom, sa teraz snažia o nich podeliť s ostatnými a teda každá krajina zdedí ich problém. Maďarsku sa tento prístup nepáči."

Pán Orbán sa taktiež vydal do boja s eurokratmi sľubovaním, že urobí všetko čo je v jeho silách aby zablokoval schému, ktorú 98% Maďarov, ktorí hlasovali v národnom referende na začiatku roka, odmietlo....

Vodca malého štátu vyjadril sympatie pre pokusy Theresy May o vyjednanie rozumnej dohody s Bruselom a povedal, že jej krajina využije svoj vplyv na to, aby sa usilovala o konštruktívne rozhovory.

Niekoľko ľudí, vrátane gréckeho Alexisa Tsiprasa a belgického Charlesa Michela, odpovedalo na otázky týkajúce sa iných tém dnešného dňa ale podozrivo sa vyhlo kamerám, keď bola vznesená chúlostivá otázka Británie.

A ostatní sa striktne držali oficiálnej politiky EÚ a to takej, že "nemôže existovať žiadne rokovanie bez predchádzajúceho upozornenia", zopakujúc svoje výzvy na pani Mayovú aby uplatnila Článok 50 čo najskôr.

Fínsky premiér Juha Sipla sa vyjadril: "Začneme na konci marca, to je jasné."

A luxemburský Xavier Bettel podráždene odpovedá: "Myslím si, že stále čakáme na to, aby bol Článok 50 povolený britskou vládou. Toto sa musí stať aby sme mohli začať rokovania. Predtým ako sa to stane nemôžeme rokovať. Toto sú podmienky, ktoré musia byť rešpektované."

Odchádzajúci šéf Parlamentu EÚ Martin Schulz povedal novinárom: "Dúfam, že Článok 50 bude posunutý ďalej čo najskôr keďže čím skôr, tým ľahšie vám môžem odpovedať na vaše otázky."

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogherini okamžite zamietla všetky otázky na túto tému s povzdychom: "Toto ešte nie je zahraničná politika."

Lídri 28 členských štátov EÚ prediskutujú rôzne problémy na dnešnom mítingu vrátane situácie v Sýrii a možnosti ďalších sankcií voči Rusku, prebiehajúcej reakcie na migračnú krízu a úsilia o vytvorenie európskej armády.