Od rečí k novinkám: Kardinál Burke poslaný na Guam

1,417
Matej Trančo
Neutral

Zakaždým keď sa zdá, že v Katolíckej cirkvi sa veci nemôžu stať zvláštnejšími, tak sa takými stanú.

Ako Oakes Spalding včera hlásil, šíria sa reči o veľkých veciach dejúcich sa v zákulisí Ríma. Spomedzi týchto rečí je niekoľko z nich ohľadom kardinála Burkeho. Pár z nich naznačuje, že bol "umlčaný". Iné zase že začal rušiť naplánované stretnutia. Pred pár dňami sa ku mne dostala informácia, že dobre umiestnený zdroj odhalil fakt, že bol kardinál Burke povolaný do Ríma aby bol následne okamžite poslaný na Guam kde by mal riešiť problém s biskupom.

Chcel by som sa na chvíľu zastaviť a povedať niečo dôležité o tejto téme: je ťažke vysvetliť tým, ktorí sú zvyknutý na západný žurnalizmus a jeho podávanie správ na základe faktov, že intrigy a reči sú hlavnými hnacími nástrojmi prenostu informácií v rámci najstaršej byrokracie sveta. Tlačové konferencie v Ríme, keď sa dejú (alebo keď sa ich hlavní predstavitelia neobťažujú ukázať) sú len malými špičkami pomerne veľkých ľadovcov. Vo Vatikáne hrá každý dlhodobú hru. Politika, dosaďovanie ľudí, mocenské hry. Nedávno som vtipkoval, že ak neohlásime nejaké reči o Vatikáne, nebolo by o ňom čo povedať. (Koniec koncov nedostávame ani priamu odpoveď od pápeža ohľadom problematiky dubia. Snaha dostať sa k vážnym informáciam je ako snaha chytiť tieň.

Nie sme v tejto fáze existencie ako publikačný nástroj práve plnohodnotným spravodajstvom. Nemáme novinárov, ktorých by sme mohli poslať do sveta vyšetrovať príbehy, ani keby sme si to mohli dovoliť. Spoliehame sa na niekoľko medzinárodných vzťahov, vnútorných zdrojov, existujúcich správ a podobne. Je nám stále dodávané od našich kontaktov veľké množstvo informácií, ktoré musíme preriediť aby sme zdieľali len to, čo si eticky môžeme dovoliť. Veľmi sa snažíme vynechať čo najviac "povestí", ako je len možné a hľadať len tie najdôveryhodnejšie informácie, ktoré odovzdáme ďalej. Práve dnes ráno som si uvedomil, že som odmietol veľmi dôležité informácie od niekoho, koho považujem za dôveryhodného a to len preto, že nechcem podávať správy o veciach, ktoré nemám z prvej ruky. Nemám záujem aby sa 1P5, v podstate stal vatikánskym bulvárom.

Takže keď som sa dopočul o tom, že má byť kardinál Burke poslaný na Guam tak som si na to musel posvietiť hoci som si bol istý, že je to pravda.

A ako sa ukázalo tak aj je:

Tribunál z Vatikánu, ktorý bude vedený kardinálom, je naplánovaný tento týždeň na usporiadanie tajného vypočúvania na Guame aby si vypočul aspoň jednu z obetí obviňujúcich arcibiskupa Anthonyho Apurona zo sexuálneho zneužívania.

Kadrinál Leo Burke, kanonický právnik a bývalý predseda Vatikánskeho najvyššieho súdu, podpísal dňa 3. februára 2017 dekrét vyžadujúci aby sa jeden z Apuronových žalobcov, Roland Sondia, osobne dostavil pred Burkeho koncom tohto týždňa priamo na Guame.

Kardinál napísal dekrét "pri plnení funkcie sudcu."

Sondia bol podľa dekrétu povolaný "za účelom podania svedectva" v prípade Apuron.

Vatikánsky ekvivalent štátneho prokurátora a obhajca obžalovaného si podľa dekrétu taktiež vypočuje svedectvo žalobcu.

Vatikánsky prípad týkajúci sa Apurona má číslo protokolu také, ktoré by mohlo naznačovať, že prípad Apuron bol otvorený v roku 2008 hoci nebolo jasné, či boli obvinenia o sexuálnom zneužívaní podané do Vatikánu už tak dávno. Prípad rieši vatikánsky úrad, ktorý sa zaoberá "vierou a mravmi."

Burke ďalej napísal, že sa porozpráva s niektorými z Apuronových žalobcov po tom, čo bol delegovaný kardinálom Gerhardom Ludwigom Müllerom, ktorý je vedúci Kongregácie pre náuku viery.

Som jediný komu sa to zdá až neuveriteľne podozrivé?

Oficiálne funkcie kardinála Burkeho v Cirkvi boli účinne znížené až na nulu. Už viac nie je apoštolskou signatúrou, príslušníkom najvyššieho súdu Cirkvi. Podľa mojich vedomostí bol odstránený zo všetkých pozícií kúrie, ktoré predtým zastával a to vrátane Kongregácie pre biskupov. Je stále vedený ako Cardinalis Patronus Maltézskeho rádu, ale potom, čo pápež František prakticky anektoval tento suverénny orgán, nahradil jeho veľmajstra bábkou, znova zaradil do rádu najkontroverznejšieho člena Suverénneho koncilu, menoval pápežského delegáta ktorý sa bude starať o vzťahy medzi Vatikánom a rádom (predtým práca Burkeho), a dohliadol na to aby násilne do dôchodku poslaný veľmajster obvinil za celé fiasko práve kardinála Burkeho, je ťažké si predstaviť, že je teraz jeho úloha niečo viac ako nominálna.

Takže prečo práve Burke a prečo Guam? Nepodarilo sa mi nájsť históriu ohľadom kardinála Burkeho pri riešení takých záležitostí, ktoré by z neho robili logickú voľbu (pre riešenie tohto prípadu - editor). Má skúsenosti v tejto oblasti? A ak áno, tak existujú určite aj iné miesta, kde sú takéto služby žiadané - oveľa menej vzdialené miesta. Guam sa nachádza 7 552 míľ od Ríma. Jediné krajiny, ktoré sú od Ríma viac vzdialené sú Austrália a Nový Zéland a to nie o veľa. Guam je ostrovom Mikronézie v Južnom Pacifiku, neregistrovaným teritóriom USA s menej ako 200-tisíc obyvateľmi a celkovou plochou o veľkosti 210 štvorcových míľ. Je domovom viacerých amerických vojenských základní, najbližším územím k Mariánskej priekope - najhlbšiemu známemu bodu v oceáne - a vo zvláštnom vzťahu k cirkevnej histórii keďže boli Jezuiti z Guamu vyhnaní v roku 1769 na základe španielskeho práva.   

Bol Burke poslaný Müllerom na základe jeho vlastnej iniciatívy, alebo Müllerom na žiadosť pápeža? Ak je pravdou prvý prípad, bolo tak učinené preto aby ho pre jeho vlastné dobro odstránili z Ríma? Ak je ale pravdou druhý prípad, jedná sa o formu vyhnanstva, rovnako ako aj v prípade vyslania arcibiskupa Bugniniho aby sa stal nunciom Iránu v roku 1976 po tom, čo sa stal nepohodlným a bol podozrievaný z toho, že je Slobodomurárom? Zastavuje Brukeho práca na dubii tento stroj? Alebo tam (na Guame) zotrvá Burke len na krátku chvíľu?   

Avšak reči v Ríme o tom, že sa blíži niečo veľké pretrvávajú. Je s tým spojené načasovanie tohto vyslania? Je to pokus ako ho odpratať z cesty? Je to krok na zlomenie štyroch kardinálov odstránením de facto ich neformálneho vodcu z Ríma kde má najväčšiu viditeľnosť a vplyv? 

Nanešťastie máme v súčasnosti viac otázok než odpovedí. Ale je to príbeh hodný našej pozornosti a tú sa mu aj chystáme venovať.

 

 

Necenzurujeme nepohodlné správy o dianí v Cirkvi, aj ked sme jej ako katolíci podriadení. Prinášame "správy ktoré hýbu svetom". Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKÉ SLOVENSKO - pozn. šéfredaktora