Obmedzenie potratov ukazuje, čo môže spraviť pro-life tlak

1,733
Kultúra života

Ešte skôr než španielska socialistická vláda vyhlásila potrat za „právo“ ženy v roku 2010, Španielsko sa „preslávilo“ ako centrum potratov v Európe. Hoci potraty sú údajne povolené len do 14. týždňa, toto obmedzenie sa hrubo ignoruje a ženy sem cestujú z celého kontinentu za hrôzostrašnými potratmi vo vysokom štádiu tehotenstva. Bývalý premiér, socialista Rodriguez Zapatero, v skutočnosti  robil všetko, čo mohol, aby podporil potraty za všetkých okolností. Ale tie dni sa azda chýlia ku koncu.

Vláda Ľudovej strany (The Popular Party) Mariana Rajoya teraz navrhla (a jeho kabinet to schválil) nový zákon, ktorý umožní ženám ukončiť tehotenstvo iba v prípade znásilnenia alebo pri vážnom riziku hroziacom ich fyzickému alebo psychickému zdraviu. Ak bude táto legislatíva schválená, znamenalo by to návrat k takému obmedzeniu potratov, ktoré bolo zahrnuté v zákone z roku 1985.

Oceňujeme úsilie konzervatívnej Ľudovej strany splniť svoje predvolebné sľuby a zrušiť predchádzajúci zákon. Rovnako však chceme poukázať aj na to, že by sa bez úsilia Hazteoir.org, Foro Español de la Familia a iných španielskych pro-life skupín nič nestalo. Uplynuli dva roky, odvtedy čo sa Rajoy chopil moci. Politici, tak ako i politické strany, konajú len vtedy, keď sú pod tlakom, aby tak spravili.

Ignacio Arsuaga, prezident Hazteoir.org, neprestával celé mesiace tlačiť na Ľudovú stranu, aby dodržala svoj ​​záväzok, ktorý dali pro-life voličom. Arsuaga povedal pre PRI:  „Nie je to zákon, ktorý sme chceli [zakázať všetky potraty ]. Ale toto je i tak historické víťazstvo. Tento zákon sa vyznačuje tým, že je to vôbec po prvýkrát, keď potratové hnutie v Španielsku bolo nútené ustúpiť. Je to jasným signálom, že vo veci života je možné  pokročiť a dokazuje to, že nie je pravda - ako niektorí hovorili - že potratové zákony v Španielsku nemožno zmeniť.“

Hlavnými rozdielmi medzi právnymi predpismi z roku 2010 a tým, o ktorom sa v súčasnej dobe uvažuje, sú :

- Zákon z roku 2010 vyhlásil potrat za „právo“. Nový zákon definuje potrat ako trestný čin, ale dekriminalizuje ho v prípadoch (1.) znásilnenia a (2.) v prípade, že tehotenstvo vážne ohrozuje život alebo duševné či fyzické zdravie ženy.

-  Zákon z roku 2010 vyhlásil, že žena môže ísť na potrat so svojim nenarodenéým dieťaťom z akéhokoľvek dôvodu počas prvých 14. týždňov tehotenstva. Teraz bude potrat povolený len počas prvých 12. týždňov v prípade znásilnenia, a to iba v prípade, že žena oznámila trestný čin polícii.

- Zákon z roku 2010 tiež umožňuje potrat až do 22. týždňa, ak tehotenstvo predstavuje vážnu hrozbu pre život alebo zdravie matky. Nový zákon hovorí to isté, avšak ukladá ešte požiadavku, že dvaja lekári, ktorí nepracujú na klinike, v ktorej by sa potrat mal vykonať, vydajú osvedčenie, o „nevyhnutnosti“ potratu.

- Zákon z roku 2010 povoľuje potrat 16 a viac ročným adolescentkám bez súhlasu rodičov. Nový zákon vyžaduje súhlas rodičov pre každé dieťa vo veku do 18 rokov.

- Zákon z roku 2010 nestanovuje, že by lekár mohol z dôvodu svedomia niečo namietať. Nový zákon vytvoril pravidlá umožňujúce lekárovi namietať proti praxi, ktorú budú považovať vo svedomí ako morálne problematickú.

Návrh nového zákona musí ešte prejsť parlamentom  a je teraz silne kritizovaný mimovládnymi socialistami. Aj tak však, keďže má Ľudová strana v parlamente absolútnu väčšinu, záverečnému prejdeniu zákona by nemali byť kladené veľké prekážky. Španielsko sa tak stane prvou krajinou v 28-člennej EÚ, ktorá zvrátila, aspoň čiastočne, legalizáciu potratov.

Vyhliadka tejto historickej porážky podnietila ľavicu vystupňovať svoju rétoriku. Tá tvrdí, že obmedzenie potratu akýmkoľvek spôsobom predstavuje „vojnu proti ženám“.  Znie vám to niekomu povedome? No i tak sa podarilo pro-life skupinám dostať sa do rečníckej prevahy. Zákon sám o sebe sa volá „komplexný zákon o ochrane práv žien, ktoré počali a sú tehotné.“ Presvedčivo argumentujú, že ženy samotné sú obeťami potratov.

Prechodom nového zákona neskončí boj na obranu nenarodených. Hazteoir.org, el Foro Español de la Familia a ďalšie pro-life skupiny sa musia mať skôr na pozore, aby zabezpečili, že ustanovenia umožňujúce potrat, keď je ohrozené duševné zdravie matky, nemôžu byť zneužívané. Je známe, že v Španielsku sa medzi rokmi 1985 až 2010 vykonávalo z týchto dôvodov tisícky tajných potratov.

Existujú aj iné problémy. Vláda, čo znamená bežní Španieli, budú aj naďalej preplácať potraty, ktoré prešli právnymi opatreniami. Budú tiež potrebné lepšie zákony ohľadom prenatálnej starostlivosti a zdravia a zjednodušenie adopcie. Pokiaľ zákon nebude účinne zavedený do praxe, „právna ochrana nenarodených“ zostane len sloganom.

Nový zákon predstavuje pre Ignacia Arsuaga a ďalších pro-life predstaviteľov skôr počiatočný než  koncový bod. Budú sa aj naďalej usilovať o úplné zrušenie potratov v Španielsku. Pace Arsuaga  hovorí:  „Budeme pokračovať v boji, kým nedosiahneme náš cieľ  -  „potratovú nulu“.

Viva España!