Obamova administratíva vyjadrila žiaľ nad neúspechom v oblasti potratov v OSN

858
Neutral

WASHINGTON, D.C. 17. január 2013 (C-FAM.org) - Obamova administratíva uviedla, že obhajcovia interrupcie nebudú môcť pretláčať „sexuálne práva“ v rozhovoroch o financovaní OSN (na jar v roku 2013), kvôli zhoršeniu situácie v oblasti reprodukčných práv. Situácia sa zhoršila od predchádzajúceho zasadnutia vysokej úrovne OSN v Riu o udržateľnom rozvoji.

Opozícia je „hlasná a dobre koordinovaná,“ ​​povedala Beth Schlachterová, poradkyňa v oblasti populačnej politiky na ministerstve zahraničných vecí na podujatí Wilsonovho centra s názvom „Stanovenie rozvojových cieľov pre populačné dynamiky a reprodukčné práva.“ Schlachterová začala ubezpečením, že Obamova administratíva podporuje sexuálne a reprodukčné zdravie (ang. skr. SRH) a reprodukčné práva (RR) a uznáva, že je potrebné prepojiť ich s kontroverznou myšlienkou „populačných dynamík“ v rámci rozvoja po roku 2015.

Moderátorka diskusie vo Wilsonovom centre, Suzanne Ehlersová, ktorá je zároveň prezidentkou globálnej potratovej skupiny Populácia Action International (PAI), povedala, že diskusia sa začala v dôsledku porážky v Riu.

Prepojenie termínov „populačnej dynamiky“ s „reprodukčným zdravím a právami“ v medzinárodných dokumentoch je najnovšou stratégiou obhajcov reprodukčných práv, aj keď sa kritici obávajú, že toto kontroverzné prepojenie je maskovanou kontrolou populácie a prostriedkom na vytvorenie medzinárodného práva na potrat.

Delegácia USA žiada silné slová spájajúce sexuálne a reprodukčné zdravie a reprodukčné práva na rozvoj,“ povedal Schlachterová. Pokračovala tvrdením, že aby sa splnili rozvojové ciele, vodcovia agentúr OSN ako sú UNFPA, UN Women a UNICEF musia byť pevní a jednotní vo veci reprodukčných práv, aby tak účinne implementovali svoj mandát a svoje programy.

Rečníci na Wilsonovom podujatí súhlasili s tým, že Rozvojové ciele 2015 musia zahŕňať sexuálne a reprodukčné zdravie a práva dospievajúcich, ktoré by mladých ľudí (vo veku 10-24) podporili, aby robili svoje vlastné rozhodnutia“.

Riaditeľka komunikácie Medzinárodnej federácia plánovaného rodičovstva (ang. skr. IPPF), Kelly Castagnarová, verí, že teraz je „jedinečná príležitosť“ na pokrok v „sexuálnych právach“ vzhľadom na nedávne rozhodnutie v Peru novelizovať zákon zakazujúci sexuálne aktivity medzi maloletými.

Keďže doteraz neexistuje žiadna medzinárodná definícia „sexuálnych práv“, zástupca IPPF povedal, že prijatie tohto termínu by vytvorilo medzinárodný štandard a vlády by sa tak mohli brať [kvôli tomu] na zodpovednosť.

Kritici IPPF hovoria, že táto skupina a jej spojenci chcú, aby bol tento pojem nedefinovaný a vágny, môžu tak totiž šikanovať vlády, aby zmenili svoje právne predpisy o umelom prerušení tehotenstva, rodičovských právach a problémoch LGBT.

Keď sa spýtala, kedy sa Obamova administratíva chystá zahrnúť termín „sexuálnych práv“, predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí odpvoedal, že nedávne nezdary naznačujú, že pri snahe vložiť „reprodukčné práva“ vznikol dosť veľký odpor a že sa teda budú naďalej usilovať len o to, aby sa v záverečnom dokumente objavil termín „sexuálne práva“.

Pozornosť sa zameriava na to, aby nadchádzajúce stretnutie komisie OSN poskytlo zázemie pre vypracovanie Cieľov trvalo udržateľného rozvoja 2015, najmä v rámci Komisie OSN pre postavenie žien (ang. skr. CSW), ktorá v predchádzajúcom roku nedokázala vytvoriť výsledný dokument. Členské štáty odmietli jazyk reprodukčných práv, ktorý agresívne pretláčala americká delegácia.

Predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí vyjadril žiaľ a uviedol, že druhý rok bez záverečného dokumentu CSW by to už nešlo, pričom uznal potrebu pomôcť občianskej spoločnosti pretlačiť ho cez prah“ prostredníctvom sociálnych médií a stretnutiami so zástupcami členských štátov.

Musíme pracovať spoločne, aby sme dosiahli silný súhlas s dokumentmi,“ povedala.