Obama a Biden propagujú homosexualitu v Afrike

2,340
Kultúra smrti

Vypuknutie eboly, či prebiehajúca kríza v Boko Haram v Nigérii neboli dôvodom, aby zabránili americkému prezidentovi Barackovi Obamovi a viceprezidentovi Joemu Bidenovi zaoberať sa počas Summitu amerických a afrických lídrov vo Washingtone v priebehu minulého týždňa otázkou homosexuality. Americkí predstavitelia spolu s ďalšími súčasnými i bývalými úradníkmi Obamovej administratívy chceli prostredníctvom ekonomických otázok povzbudiť afrických vodcov, aby rozšírili právnu ochranu a práva pre homosexuálov a vyzvali ľudí, aby prijali homosexualitu ako súčasť svojej kultúry.

Keď sa africkí vodcovia opakovane pýtali, čo môžu z veľkej časti vojnou zničené a zbedačené národy ich kontinentu urobiť pre podporu hospodárskeho rastu a rozvoja, Obama aj Biden povedali, že ak chcú africké krajiny prilákať viac pomoci, talentovaných ľudí a investícií zo západných krajín, potrebujú vytvoriť priateľské prostredie pre prijatie homosexuality.

„V 21. storočí existujú určité spoločné podmienky úspechu, ktoré sa stali samozrejmosťou,“ povedal viceprezident Biden vo svojom prejave 5. augusta. „Potreba hospodárskej integrácie; súdny systém, ktorý spravodlivo rozhoduje spory. Záväzok investovať do všetkých spoločenských vrstiev a rešpektovať ich práva, pretože krajiny, ktoré rešpektujú rovnoprávnosť občanov bez ohľadu na ich pohlavie alebo náboženstvo, bez ohľadu na to, koho majú radi, majú tendenciu byť ... najatraktívnejšími pre prilákanie medzinárodných talentov a medzinárodných investícií.“

Počas priestoru na otázky a odpovede prezident Obama odporučil, aby sa vládni predstavitelia a podnikatelia snažili vytvoriť spoločnosť otvorenú voči homosexualite, podobnú západu.

„Niektoré z našich skvelých amerických firiem robia naozaj dobrú prácu: podporujú ľudí, neustále dosahujú výborné výsledky, rovnocenne zaobchádzajú so ženami a taktiež zaobchádzajú spravodlivo a rovnocenne s ľuďmi rôznych rás, vyznaní a sexuálnej orientácie a zabezpečujú, že sa so všetkými ľuďmi zaobchádza v súlade so zmluvami, rešpektujúc právne obmedzenia – myslím si, že všetky tieto veci sa môžu zakoreniť aj v krajine ako je Zimbabwe alebo v hocijakej inej krajine,“ povedal Obama.

„Dúfam, že vlády sa o toto snažia, nie tomu bránia, a že si uvedomujú, že svet ako celok sa stále viac pohybuje týmto smerom. A časom uvidíte, že Afrika bude poháňaná jednotlivými podnikateľmi a súkromnými organizáciami a vlády budú reagovať na ich požiadavky.“

Homosexuálne aktivistické skupiny sa sťažovali, že táto správa sa nedostala dostatočne ďaleko a summit označili za „premárnenú príležitosť.“

Shawn Gaylord z homosexuálnej skupiny aktivistov Human Rights First ocenil organizátorov summitu za „silné sprievodné akcie“ zamerané na homosexuálne otázky, ale vyjadril sklamanie z toho, že „sa týchto podujatí nezúčastnili vodcovia, ktorí najviac potrebujú počuť tieto správy.“ Povedal, že namiesto toho mali byť homosexuálni aktivisti pozvaní k účasti na rokovaní so svetovými vodcami a špičkovými firemnými investormi na prezidentskej úrovni.

„Obamova administratíva jednoznačne preukázala, že je globálnym vodcom v oblasti ľudských práv LGBT ľudí a prezident zanechá dedičstvo pre jeho spoluprácu s medzinárodnou občianskou spoločnosťou,“ povedal vo svojom vyhlásení Gaylord. „To je dôvod, prečo je veľmi poľutovaniahodné, že Biely dom sa rozhodol ponechať tieto otázky doslova na okraji, len ako súčasť sprievodných podujatí a vylúčil občiansku spoločnosť a obhajcov ľudských práv zo stretnutí Bieleho domu, na ktoré boli pozvaní riaditelia firiem a investori.“

Hovorca Rady národnej bezpečnosti Ned Price však trvá na tom, že Obamova administratíva je ako vždy odhodlaná podporovať práva homosexuálov v zámorí.

„Obamova administratíva už dlho hovorí – aj s našimi africkými partnermi - o podpore univerzálnych ľudských práv a základných slobôd pre všetkých, vrátane lesbičiek, gayov, bisexuálnov a transgender jednotlivcov,“ povedal Price vo vyhlásení. „Summit poskytol príležitosť k pokračovaniu v tejto konverzácii.“

Vzhľadom na to, že Afričania doteraz neprijali Obamov prístup, zdá sa nepravdepodobné, žeby sa tento kontinent ponáhľal, aby nasledoval jeho vedenie, pokiaľ ide o uvedenie homosexuality do hlavného prúdu.

„Žiaľ, myslím si, že niektorí v administratíve sú posadnutí - a to platí aj pre samotného prezidenta - podporovaním potratových programov a LGBT agendy v našej zahraničnej politike,“ povedal nedávno Chris Smith (R-NJ. ) prezidentovi Family Research Council Tonymu Perkinsovi počas rozhlasového programu v rádiu Washington Watch.

„Práve tieto otázky poháňajú vo veľkej časti našu zahraničnú politiku v Afrike,“ pokračoval Smith. „Mnohé z týchto krajín silno odporujú, pretože majú hlboké pro-manželské a pro-life presvedčenie. Ale keď je vaša zahraničná pomoc obmedzená alebo podmienená týmito dvomi otázkami, niektoré vlády, našťastie nie mnohé, začínajú slabnúť.“

Obama aj Biden vo svojich pripomienkach zopakovali predchádzajúce ultimáta vydané nielen americkou, ale aj ďalšími západnými vládami, ktoré sa týkajú prístupu afrických národov k homosexualite. Homosexuálne správanie je nezákonné vo väčšine afrických krajín a tieto zákazy podporuje obrovská časť ľudí, ktorí sú oddanými stúpencami kresťanstva a islamu – náboženstiev, ktoré zakazujú homosexuálne správanie.

V posledných rokoch sa západné národy stále viac vyhrážali, že krajinám, ktoré neprijímajú homosexualitu ako platný, právne chránených životný štýl, odmietnu humanitárnu pomoc, no predstavitelia afrických štátov ich ponuku neprijali.

Počas minuloročného Obamovho turné po kontinente spustošenom AIDS, ktorého náklady boli 100 000 000 dolárov, prezident urazil niekoľko hláv štátov, keď verejne odsudzoval ich národné zákony proti homosexuálnemu správaniu. V apríli skupina štátov z Afriky, Tichomoria a Karibiku (AKT) vydala jasne formulovanú rezolúciu odsudzujúcu bohaté západné národy pre ich opakované pokusy o vydieranie afrických národov, že im odoberú charitatívnu pomoc, ak nelegalizujú homosexuálne správanie.

Keď sa premiér Veľkej Británie David Cameron vyhrážal, že africkým krajinám, ktoré kriminalizujú sodomiu a iné homosexuálne správanie, nebudú viac poskytovať pomoc, ghanský prezident John Atta Mills Evans povedal, že jeho národ si radšej pomôže sám, akoby mal prijať pomoc, ktorá je podmienená akceptáciou správania, ktoré považuje za nemorálne a škodlivé.

„Aj keď sme si vedomí veľkej finančnej pomoci a všetkej podpory, ktorú sme dostali od našich rozvojových partnerov, neprijmeme žiadnu 'záväznú' pomoc, ktorá má byť proti nášmu záujmu, alebo ak využitie tejto záväznej pomoci zhorší našu situáciu ako národa, či zničí samotnú spoločnosť, ktorej majú tieto peniaze pomôcť,“ povedal Mills.

Podobne ugandský prezidentský poradca John Nagenda pre BBC povedal, že Uganďania sú „unavení z týchto prednášok“ a nemá sa s nimi zaobchádzať „ako s malými deťmi“ a dodal, že Cameronova „mentalita šikanovania je veľmi zlá.“

Uganda je, ak si spomínate, suverénny štát a už sme unavení z ustavičného poučovania,“ povedal Nagenda pre BBC. „Preto ak si chcú vziať svoje peniaze, nech to spravia.“

Po minuloročnom katastrofálnom turné prezidenta Obamu po Afrike, Obianuju Ekeocha, nigérijská zakladateľka Culture of Life Africa napísala prezidentovi otvorený list, v ktorom zhrnula, ako mnohí africkí vodcovia vnímajú jeho pokusy 'viesť' kontinent k prijatiu homosexuality.

„V niektorých častiach Afriky sa stále snažíme zakázať ohavné praktiky, ako je mrzačenie ženských pohlavných orgánov, preto prosím, nesnažte sa nás presvedčiť, aby sme do našej spoločnosti zaviedli ďalší druh zmrzačenia,“ napísala Ekeocha.

„V mnohých častiach Afriky sa stále snažíme spamätať sa z hlbokých rán spôsobených manželskou anomáliou, akou je polygamné manželstvo, prosím vás, nehovorte nám, aby sme prijali ďalšiu manželskú anomáliu, ktorou je homosexuálne manželstvo,“ pokračoval. „V iných častiach Afriky ešte stále smútime a počítame hroby mladých ľudí, ktorí prišli o život kvôli AIDS - smrteľnej chorobe, ktorá má korene v sexuálnej zvrátenosti a skazenosti, preto vás prosím, nepovzbudzujte našich vodcov, aby prijali zákony, ktoré ešte viac rozšíria sexuálnu zvrátenosť.“

„Afrika chce ísť cestou autentického rastu, rozvoja a stability. A táto cesta nie je dláždená morálne spornými sexuálnymi 'právami,' ale skôr autentickými právami, ktoré podporujú ľudský rozvoj a všeobecné dobro,“ dodala.

Prezident Obama urobil boj za akceptovanie homosexuality ústrednou časťou svojej zahraničnej politiky už v roku 2011, keď požiadal americké ambasády po celom svete, „aby posilnili existujúce úsilie zahraničných vlád efektívne poraziť kriminalizáciu LGBT [lesby, gayovia, bisexuáli a transgender jednotlivci] statusu alebo správania“ a rozšírili úsilie v boji proti „diskriminácii, homofóbii a neznášanlivosti na základe LGBT stavu alebo správania.“

Obamovi štátni sekretári John Kerry a Hillary Clintonová opakovane uviedli, že presadzovanie homosexuálnej agendy v zámorí je „najvyššou prioritou“ zahraničnej politiky USA.