Občianske a ľudskoprávne organizácie žiadajú ústavný zákon o ochrane manželstva

1,649
Kultúra života


Aktivisti žiadajú, aby vláda predložila ústavný zákon, ktorý ochráni definíciu manželstva ako trvalého zväzku muža a ženy, ako aj jeho výnimočné postavenie v spoločnosti.
 
Bratislava 5. septembra (TASR) - Šesť občianskych združení organizuje 11. septembra 2012 o 16.00 h pred budovou parlamentu zhromaždenie, v rámci ktorého chcú vyjadriť svoj odmietavý postoj voči návrhu registrovaných partnerstiev homosexuálov. Spúšťajú tiež kampaň s názvom Niečo tu nepasuje, ktorou chcú poukázať na výnimočnosť manželstva.
 
Aktivisti žiadajú, aby vláda predložila ústavný zákon, ktorý ochráni definíciu manželstva ako trvalého zväzku muža a ženy, ako aj jeho výnimočné postavenie v spoločnosti. "Manželstvo má nezastupiteľnú a jedinečnú funkciu v spoločnosti, a preto si zaslúži výsadné postavenie. Zavedenie registrovaných partnerstiev je krok proti tomuto výsadnému postaveniu manželstva," uviedol jeden z hovorcov kampane Patrik Daniška.
 
Cieľom kampane Niečo tu nepasuje je poukázať na fakt, že vďaka komplementárnemu dopĺňaniu muža a ženy je manželstvo nasmerované na plodenie a riadnu výchovu detí. "Vďaka tejto výnimočnosti je prirodzené, že spoločnosť podporuje práve manželstvo a priznáva mu výnimočné postavenie," uviedli organizátori.
 
Opozičná SaS predložila na septembrovú schôdzu parlamentu zákon o registrovaných partnerstvách. Podľa návrhu by osoby rovnakého pohlavia mali mať od roku 2013 možnosť uzatvárať registrované partnerstvá. Ak SaS uspeje, registrované partnerstvo sa bude uvádzať ako rodinný stav do úradných dokumentov.