"Očista": Vplyvné video o sviatosti zmierenia

1,121
Matej Trančo
Kultúra života

Strávili ste už niekedy nadmerné množstvo času stavbou domina len preto aby ste ho videli spadnúť v zlomku času v porovnaní s tým, ktorý ste venovali stavbe?

Pamätám si, že keď som ako dieťa prvýkrát uvidel domino efekt v akcii tak som to bral ako naúžasnejšiu vec akú som kedy videl. Napätie pri pozorovaní pádu domina kúsok po kúsku zažalo vzrušenie ktoré pripomínalo nával adrenalínu! Bol som natoľko ohromený týmto krátkym pocitom vzrušenia dokonalej synchronizácie že by som kúsky domina najradšej znova postavil a to len preto aby som ich videl opäť rozpadnúť sa. No priznajme si fakt, že aj domino efekt sa po čase stane niečím nezaujímavým. Samozrejme že je vzrušením sledovať rýchly pád perfektne postaveného domina spôsobený jemným štuchnutím, no dôsledok tejto zábavky a to podlaha posiata kúskami domina, ktoré treba po jednom pozbierať, už nie je takou úžasnou zábavou.

Pri pohľade z hľadiska životnosti ľudskej duše má "domino efekt" mnoho podobností s duchovným životom. Podobne ako pád jedného kúska domina spôsobí pád iných tak aj všetky naše životné činy majú určitý dopad na našu dušu a duše okolo nás. Máme možnosť rozhodnúť sa v tom, či chceme aby tento dopad bol pozitívny alebo negatívny. Z hľadiska duchovného života môže byť "domino efekt" preložený do dvoch kategórií - 1) "efekt dobroty" ktorý sa objavuje vtedy keď si zvolíme žiť život cnosti a spravodlivosti, alebo 2) "efekt hriechu" ktorý sa objavuje vtedy keď si zvolíme žiť život neresti a zloby. Je to voľba, ktorú robíme dennodenne s pomocou našej mysle, tela a duše. (Pozri Žalm 1)

VIDEO - musíš vidieť!

V tomto krátkom videu vidíme mladú slečnu, ktorá je vedená od jedného hriechu k druhému. Vrchol zúfalstva dosahuje vtedy keď dovolí závisti vstúpiť do svojho srdca počas listovania magazínu Glamour Magazine. Bez potrebnej ochrany srdca a mysle toto semeno závisti prekĺzne do jej srdca a snaží sa zakoreniť v jej živote. (Pozri Príslovia 4:23) Toto malé semienko závisti začne zapúšťať svoje korene a rásť vedúc ju k postoju nedôvery k Bohu. Jej sebaúcta je potom napadnutá duchom strachu, pocitu bezcennosti, nenávisti, hnevu a nakoniec zúfalstva. Toto je spôsob akým hriech rastie pomaly ale isto - preberá moc nad všetkými schopnosťami našej duše. Keď sa tak stane tak ostávame zničení, sami, vinní a plní hanby. Hriechy na seba navzájom nadväzujú. Začnú v malej vážnosti no postupne vyrastú do oveľa vážnejších. Keď si opakovane volíme hriešny životný štýl tak upadáme do nebezpečenstva umožnenia hriechom priviezť náš intelekt pomaly a postupne do temnoty. 

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.