Nórske orgány rozhodli, že kresťanské deti vrátia rodičom

1,735
Kultúra života

Nórska vláda pod vplyvom medzinárodného tlaku stiahla obvinenia vznesené proti rodičom Bodnariuovým a rozhodla, že im vráti ich štyri deti, ktoré sú momentálne umiestnené v náhradných rodinách v rôznych častiach krajiny.

Takmer celý prvý júnový týždeň sa konali zasadnutia medzi miestnou okresnou radou, právnikmi rodičov Mariusa a Ruth Bodnariuových a právnikmi nórskej sociálnej kurately detí Barnevernet, ktorá rodičom odobrala päť detí v novembri minulého roku. Úrad na ochranu detí s veľkou neochotou nakoniec z prípadu odstúpil a povolil vrátenie detí.

„Budúci týždeň majú vrátiť dvoch chlapcov,“ pre LifeSiteNews povedal po zasadnutiach právnik Peter Costea z Houstonu. „Chcú však, aby dievčatá zostali v náhradných rodinách až do konca školského roka.“

Costea zozbieral na petícii za vrátenie detí viac než 100 podpisov od právnikov a expertov na ľudské práva z celého sveta. „Až medzinárodný tlak urýchlil proces oslobodenia detí,“ tvrdí Costea. Rumunskí kresťanskí prisťahovalci, akým je aj sám Costea, zorganizovali aj protesty pred nórskymi ambasádami a konzulátmi v 50 mestách viac než 20 krajín, kde nazbierali ešte viac ako 50 000 podpisov.

Deti boli odobraté po tom, čo zástupcovia štátnej školy nahlásili sociálke Barnevernet, že Bodnariuoví dávali svojim dvom školopovinným dcéram telesné tresty. Obvinili ich tiež z indoktrinácie detí, postoja, ktorý hlása konzervatívne letničné hnutie. V tejto cirkvi vyrastal otec rodiny, ktorý pochádza z Rumunska (kde stretol aj svoju súčasnú nórsku manželku).

Daniel Bodnariu, strýko týchto detí, povedal pre LifeSiteNews, že riaditeľ školy sa sťažoval, že rodičia sú „príliš kresťanskí“, a že „ich stará mama má silnú vieru, že Boh trestá každý hriech, a preto sa rodia postihnuté deti“ [a takéto presvedčenie by deti mohlo ovplyvniť – pozn. prekl.]. Riaditeľ však odporúčal poradenstvo, nie násilné odobratie detí.

Costea si myslí, že za celou vecou je niečo zlovestnejšie než náboženská neznášanlivosť. Podľa oficiálnych údajov odoberá Nórsko nadmerný počet detí. Napríklad, v roku 2014 odobralo 9 611 detí z ich vlastných rodín. Na porovnanie, Texas, s počtom obyvateľov 27 miliónov k nórskym 5,2 miliónom, odobral len niečo cez 17 000 detí.

Prečo taký veľký rozdiel? Costea to vysvetľuje dvojako. Po prvé, texaské úrady na ochranu detí musia odôvodňovať svoje konanie od samého začiatku na verejnom pojednávaní, kým sociálka Barnevernet pracuje za zatvorenými dverami. Ale je tu aj druhé vysvetlenie. Costea si myslí, že toto obrovské číslo odobratých detí sú deti imigrantov z Afriky, Stredného východu a východnej Európy a cieľom je vychovať z nich dobrých liberálnych a svetských Nórov.

„Prikláňam sa k myšlienke, že Nórsko má za lubom niečo naozaj nehanebné. Mám na mysli utajenú politiku demografického prerozdeľovania. Nórsko starne a rodí sa tam čoraz menej detí. Celá záležitosť sa dotýka úplných základov krajiny a onedlho nebudú v Nórsku nielen nórske deti, ale ani európske. Úlohou sociálky Barnevernet je teda odoberať deti a umiestňovať ich do nórskych domácností, kde stratia svoju etnickú a jazykovú identitu a stanú sa Nórmi,“ vyjadril sa Costea.

Costea potvrdil, že okresný úrad nariadil sociálke Barnevernet, aby prerokovala podmienky, na základe ktorých môžu byť deti vrátené rodičom, „pretože vyzerá, že tento prípad prehrá“. Napriek varovaniu sa celú vec nepodarilo upokojiť a nórska sociálka radšej jednoducho stiahla svoje sťažnosti na rodičov a zastavila proces trvalej adopcie, ako by mala v prípade prehrať.

Podľa Costeaových slov, rodinu Bodnariuových nepodporilo veľa Nórov. „Boli proti nim dokonca aj kresťanské noviny, ktoré písali o tom, že Biblia zakazuje telesné tresty. Napriek všetkému, prípad je uzavretý. Je koniec“, povedal pre LifeSiteNews. Costea sa ponúkol, že ochotne pomôže ďalším rodinám pri presadzovaní ľudských práv. „Kresťania si majú pomáhať,“ dodal.