Návrhom zákona chcú zakázať používanie potratených plodov v potravinách

1,443
Kultúra smrti

V štáte Oklahoma bol predložený návrh zákona. Ním chcú zakázať predaj potravín, ktoré obsahujú potratené ľudské plody. Ľudia v krajine sa nestačia čudovať: Aké potraviny by mohli obsahovať časti tiel potratených detí?

Návrhom zákona, ktorý predložil 18. januára štátny senátor Ralph Shortey, chcú zakázať výrobu alebo predaj takých „potravín alebo akýchkoľvek iných produktov určených na ľudskú spotrebu, ktorých chuťové prísady obsahujú časti tiel potratených detí alebo sú súčasťou výskumu a výroby dochucovadiel z potratených ľudských plodov.“

Shortey odmietol uviesť konkrétne príklady. Priznal však, že niektoré potravinové závody používali bunky potratených embryí pri výskume a výrobnom procese.

„Je možné, že existujú spoločnosti, ktoré používajú časti tiel potratených detí pri výskume a výrobe dochucovadiel na dotvorenie rozličných chutí, priznal pre KRMG Radio. Neviem s istotou povedať, či sa to deje aj v Oklahome. Možno áno, možno nie. Čo však chcem povedať je, že, ak je to aj ich prípad, potom musíme tejto výrobe zabrániť.“

Shortey tak reaguje, na základe tvrdení, podľa ktorých spoločnosť Semonyx zo San Diega použila bielkoviny  ľudských embryonálnych obličkových buniek na testovanie umelých sladidiel, informovala NPR. Bunková línia, známa ako HEK 293, bola vytvorená z ľudského embrya v roku 1970 a stala hlavnou súčasťou výskumov v biochemických laboratóriách po celom svete.

Niektorý ľudia nazývajú tento návrh zákona tajný pokus o zákaz využívania bunkových tkanív na výskumné účely - zákaz, ktorý by Shortey určite podporil, oznámilo KRMG.

Výskum na bunkách potratených embryí vyvoláva skutočnú polemiku. Kritici tvrdia, že sa tým ničia embryá, ktoré považujú za zárodok nového života. Na druhej strane, podľa zástancov môžu takéto výskumy prispieť k liečbe rôznych chorôb. Minulý týždeň sa lekárom napríklad podarilo vďaka bunkovým tkanivám zlepšiť zrak dvom slepým ženám.

Ak tento návrh prejde, platnosť nadobudne od 1. novembra.