Nový uniknutý e-mail Hillary Clintonovej odhaľuje, ako Soros nominoval Lajčáka na riešenie problému v Albánsku

1,135
Kultúra smrti

Ďalšie uniknuté e-maily Hillary Clintonovej z čias, keď bola ministerkou zahraničných vecí, ukazujú, že v oblasti zahraničnej politiky si brala radu od ľavicového aktivistu, miliardára Georgea Sorosa. Správu o tom prináša denník American Mirror.

E-mail, ktorý zverejnil portál WikiLeaks, ukazuje, ako Soros oslovil Clintonovú kvôli sporu v Albánsku:

“Drahá Hillary,

V Albánsku nastala vážna situácia, ktorá potrebuje naliehavú pozornosť na najvyšších úrovniach vlády USA. Možno vieš, že opozičné demonštrácie v Tirane v piatok mali za následok smrť troch ľudí a ničenie majetku.

Existujú vážne obavy týkajúce sa ďalších nepokojov v boji proti demonštrácii, ktorú zorganizovala vládnuca strana v stredu a na to nadviazali akcie opozície o dva dni neskôr.

Vyhliadky hovoriace o desiatkach tisíc ľudí, ktorí vyšli do ulíc a zapálené politické prostredie neveštia nič dobrého pre návrat verejného poriadku a krehkého demokratického procesu v tejto krajine do normálu.”

Soros vyzýva vtedajšiu ministerku zahraničia, aby zapojila medzinárodné spoločenstvo a vyvinula tlak na premiéra, aby “zabránil ďalším demonštráciám” a “zmiernil verejné výroky”. Druhým bodom jeho emailu je vymenovanie európskeho úradníka, ktorý bude slúžiť ako mediátor.

Ľavicový miliardár dal Clintonovej zoznam potenciálnych kandidátov na mediátora: Carl Bildt, Martti Ahtisaari. Posledné meno na zozname je skutočne zaujímavé. Ide o slovenského ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí – Miroslava Lajčáka.

E-mail bol odoslaný Sorosovým asistentom Richardom Vermom. Len tri dni po tom, čo Clintonová dostala e-mail od Sorosa, EÚ vyslalo Sorosovho kandidáta Lajčáka, aby bol mediátorom v občianskych nepokojoch, hlási BBC.