Nový prieskum spoločnosti Gallup nám hovorí o stave našej kultúry a ten nie je dobrý

1,193
Kultúra smrti

Každý, kto má pozná osobne, vie, že nie som pesimista. To, o čom chcem však teraz rozprávať, môže vyvolať obavy u niektorých ľudí, a to hlavne u katolíkov, ktorí sú aktívni v hnutiach podporujúcich život a rodinu.

Nedávny prieskum spoločnosti Gallup poukázal na tri desivé pravdivé skutočnosti. Po prvé, nedarí sa nám pretvárať naše srdce a myseľ, aby sme rozvíjali a zachovali kultúru života. Po druhé, strácame mladšiu generáciu, ktorá uznáva hodnoty materializmu, sekularizmu a morálneho relativizmu. Po tretie, prirodzená schopnosť rozhodovať sa o tom, čo je dobré a zlé ako aj kresťanské svedomie sa v Amerike postupne vytrácajú, zatiaľ čo ľahostajnosť a tolerovanie zla vypĺňajú prázdnotu.

Priznávam, že prieskumom verejnej mienky neprikladám moc veľký dôraz, no výsledky tohto prieskumu odzrkadľujú súčasné trendy, ktoré  vidíme všade vo svete. Spoločnosť radikálne odmieta predošlé storočia presadzujúce židovsko-kresťanské názory na život a rodinu a víta nový sekulárny pohľad na život a človeka.

Pozrime sa na homosexualitu. 61% Američanov všetkých vekových katagórií si myslí, že zväzky rovnakého pohlavia by mali byť v zákone ustanovené za platné a 83% ľudí vo veku 18 - 29 rokov takýto životný štýl schvaľuje a obraňuje. Podľa prieskumu si 83% neveriacich ľudí myslí, že takýto životný štýl je morálne prijateľný, čo by nás nemalo prekvapovať, no 62% katolíkov, 41% protestantov a 85% židov tiež podporuje predefinovanie pojmu manželstva.

Počet eutanázií a asistovaných samovrážd sú rovnako zarážajúce: Podľa spoločnosti Gallup sú pre 47% katolíkov, 43% protestantov a 73% židov morálne prijateľné v porovnaní so 77% ľudí, ktorí sa nehlásia k žiadnemu náboženstvu.

Výsledky týkajúce sa predmanželského sexu tiež spôsobujú vážne obavy, predovšetkým keď sme konfrontovaní s názormi ľudí podporujúcich antikoncepciu a násilím potratov, ktoré sú dôsledkami tohto nemorálneho správania. Prieskum uviedol, že 68% katolíkov, 50% protestantov a 83% židov vníma promiskuitu ako morálne prijateľnú. Mali by sme tiež venovať pozornosť zisteniu, že 88% neveriacich nevidí žiadny problém s promiskuitným správaním. To naznačuje, ako sa situácia bude pravdepodobne vyvíjať v blízkej budúcnosti.

Čo sa týka potratu, 38% katolíkov, 33% protestantov a 76% židov ho schvaľuje v porovnaní so 73% neveriacich ľudí. Sekulárna kultúra má stále veľmi silné postavenie a zjavene veľmi ovplyvňuje spoločnosť.

Tento príbeh neprináša nič nové

Uvedené výsledky nám poukazujú na zložité problémy, ktorým čelíme v hnutiach podporujúcich život a rodinu v Amerike a zahraničí. Podarilo sa nám dosiahnuť pokrok vo vzdelávaní verejnosti o dôsledkoch, ktoré nesú ideológie a programy zamerané proti životu a rodine. Tieto témy sa dostali medzi širokú verejnosť. Stali sa predmetom diskusie súdnych siení, parlamentu, hlasovaní, kazateľníc a vo veľa prípadoch dopadli úspešne. Napriek tomu búrka čoraz silnie.

Keď otec Marx v roku 1972 začal s Human Life Center, pracovalo v ňom len málo ľudí. V súčasnosti má tisícky ľudí, ktorí zanietene presadzujú a ochraňujú život a rodinu. Takáto práca pomohla zabrániť krajine, aby rýchlejšie skĺzla do sekulárneho a morálneho relativizmu. No trendy v dnešnej dobe podložené číslami v nedávnom prieskume a každodenné titulky o útoku na realitu (ako napríklad dnešný hlavný titulok: „Snemovňa v meste Massachusetts schválila zákon, ktorý legálne ruší biologické pohlavie“) by nás mali prinútiť k tomu, aby sme sa na chvíľu zastavili a nad všetkým porozmýšľali.

Je smutné, že desaťročia plné ľahostajnosti voči týmto témam zo strany našich občianskych a duchovných predstaviteľov ako aj katolíckych, ortodoxných a židovských učiteľov majú ničivé následky. Samozrejme, že existujú aj výnimky, no nie je ich veľa. Horšie však je, že niektorí predstavitelia zámerne protirečili týmto témam. Američanom boli buď otázky antikoncepcie, homosexuality, eutanázie ľahostajné alebo ich dokonca podporovali a každým rokom boli čoraz tolerantnejší voči preverenému, nemorálnemu správaniu. Proces podkopávania židovsko-kresťanských názorov z minulých storočí a normalizácia morálneho relativizmu sú veľmi úspešné aj čiastočne kvôli kríze v morálnom vedení a zlyhaniu v oblasti vzdelávania.

Amerika stratila svoje svedomie! Čo spravíme?

Je potrebné evanjelium života

Je to kľúčová stratégia v reformácií svedomia, ktorú navrhuje pápež sv. Ján Pavol II:

Potrebná je všeobecná mobilizácia svedomí a spoločné etické úsilie, aby sa uskutočnila veľká stratégia obrany života. Všetci spoločne musíme budovať novú kultúru života: novú, to znamená schopnú podujímať sa a riešiť dnešné, predtým neznáme problémy, spojené s ľudských životom; novú aj v tom zmysle, že by ju mali rozhodnejšie a aktívnejšie prijať všetci kresťania; mala by byť tiež schopná podnecovať k solídnej a odvážnej kultúrnej konfrontácii so všetkými. Naliehavá potreba takejto obnovy kultúry vyplýva z historickej situácie, v akej práve žijeme, ale má korene najmä v samotnom evanjeliovom poslaní, zverenom Cirkvi.  Evanjelium má totiž tendenciu "premieňať zvnútra, tvoriť novú ľudskosť". (Evangelium vitae 95)

Verím, že Katolícka cirkev a všetci ľudia viery zohrávajú dôležitú úlohu v získavaní si späť kultúry a v obrátení zmeny myslenia spoločnosti v prospech života a rodiny. Nemali by sme ignorovať tento prieskum. Ukazuje nám, ako sa veci majú. Ľudia sú zmätení a ľahostajní voči tomu, čo je objektívne dobré, správne a krásne. Nedokážu rozlíšiť dobré od zlého. Musíme zmeniť naše svedomie. Musíme získať späť vzdelávací systém - občiansky a náboženský.

Morálnym relativistom sa podarilo prebrať vzdelávacie programy, ktoré vštepujú mladým ľuďom nenormálne definície o sexualite a ľudských vzťahoch, pričom zároveň podkopávajú hlavnú úlohu prirodzenej rodiny.

Kľúčová otázka však znie: Odradilo nás to alebo prebudilo a motivovalo?

Ak nám prieskum spoločnosti Gallup umožňuje lepšie pochopiť nášho nepriateľa a motivuje nás to k prehodnotení našich cieľov, stratégií a taktík, je to dobá vec. Poznatky a pravda o nepriateľovi je prvým krokom k zabezpečeniu si víťazstva.

Nečinnosť a nezáujem sú neprípustné! Pusťme sa do práce.