Novelu o ochrane mravnosti z dielne Braňa Škripeka posunuli do druhého čítania

1,921
Kultúra života

 
Poslanec Obyčajných ľudí Branislav Škripek chce, aby z dennej tlače zmizli zobrazenia nahého ľudského tela.
 
BRATISLAVA. Mládež by mala byť chránená pred ľudskou nahotou.
V dennej tlači a v pravidelných periodikách, ktoré nie sú označené ako pornografické, by sa nemali vyskytovať zobrazenia nahého ľudského tela, aby tak nedochádzalo k jeho obscénnemu neúctivému zobrazovaniu.
 
Vyplýva to z novely zákona o ochrane mravnosti detí a mládeže poslanca za OĽaNO Branislava Škripeka, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.
 
„Sme bezbreho zaplavovaní poškodzujúcim a zlým zobrazovaním ľudskej nahoty. Je to dehonestovanie pohľadu na ženu, často propagovaním perverzity. Dochádza k vyprázdňovaniu pohľadu na ľudskú intimitu,“ argumentoval Škripek.
 
Návrhom chce zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré môžu ohroziť mravnosť mládeže, mladším ako 18 rokov.
Novela má presnejšie upraviť, ako môže byť takýto obsah predkladaný. Súčasný zákon totiž nezdôrazňuje úpravu predaja takejto tlače.
 
„Ak sa stretávame s časopisom, ktorý prináša denné správy, potom nemá byť erotický. Sloboda tlače sa týka aj erotických časopisov, ale tie patria do svojej kolónky. Majú sa predávať tak, aby neohrozovali mravnosť,“ zdôraznil.