Netolerancia voči kresťanom v Európe rastie

2,177
Kultúra smrti

Observatórium intolerancie a diskriminácie kresťanov v Európe (OIDCE) zverejnilo koncom minulého týždňa správu za rok 2013, podľa ktorej netolerancia voči kresťanom v Európe rastie.

V správe sa uvádza, že minulý rok OIDCE monitorovalo až 241 prípadov neznášanlivosti voči kresťanom v Európe, pričom monitorovacia organizácia varuje, že počet takýchto incidentov sa zvyšuje.

   Riaditeľka OIDCE Gudrun Kugler uviedla, že v Európe stále silnie sekulárna spoločnosť a pre kresťanstvo je tu čoraz menej a menej priestoru. „Niektoré vlády a nohí predstavitelia občianskej spoločnosti sa usilujú vylúčiť kresťanstvo úplne. Do observatória dostávame obrovské množstvo prípadov neznášanlivosti ku kresťanom. Dúfame, že tým, že ich skúmame, dokumentujeme a zverejňujeme, dôjde k vytvoreniu správneho povedomia, čo považujeme za prvý krok k náprave,“ povedala G. Kugler.

   Observatórium roztriedilo 241 prípadov do troch skupín: intolerancia súvisiaca s nenávisťou, neznášanlivosť voči kresťanom v práve a v politike, a neznášanlivosť voči kresťanom v umení a v médiách.

   Správa hovorí, že v posledných rokoch observatórium monitorovalo „obrovské množstvo prípadov vandalizmu proti kresťanských miestam a bohoslužobným budovám", pričom správa poukazuje na to, že takéto údaje nie sú v oficiálnych materiáloch takto zaznamenané, pretože „európske vlády všeobecne nediferencujú údaje s ohľadom na kresťanstvo". Aj napriek tomu OIDCE zaznamenalo za minulý rok až 133 prípadov vandalizmu proti kresťanským miestach v 11-tich krajinách.

   Neznášanlivosť voči kresťanom v práve a v politike sa vyskytuje najmä v obmedzovaní výhrady vo svedomí, v slobode prejavu, v právnych predpisoch, v diskriminačnej politike rovnosti a v obmedzovaní rodičovských práv v oblasti sexuálnej výchovy ako aj v oblasti slobody zhromažďovania. V správe je zverejnených 41 zákonov v 14-tich európskych krajinách, ktoré bránia kresťanom voľnému praktizovaniu svojej viery.

   V dokumente OIDCE sa tiež hovorí, že umenie a médiá, rovnako ako sociálne siete, sa stali „nové detské ihriská neznášanlivosti" proti kresťanom. Observatórium zaznamenalo v roku 2013 15 takýchto prípadov v 6-tich krajinách.

   „Rešpekt je kľúčovým pojmom pre pochopenie ľudských práv všeobecne, no najmä pre slobodu náboženského vyznania," uvádza sa v správe.