Nespravodlivo väznená kresťanka Asia Bibi v ohrození! Mufti: “Jej poprava by situáciu upokojila”

876
Kultúra života

Pakistanskí imamovia žiadajú podľa správy rímskej misijnej služby „AsiaNews“ z 18. apríla okamžitú „exemplárnu“ popravu sedem rokov v cele smrti väznenej kresťanky Asie Bibi za údajné „rúhanie“. To by vraj hlasy v krajine kritizujúce justíciu „upokojilo“ – ako znie argument.. Podľa názoru známych islamských kazateľov bol 23-ročný študent Mashal Khan zlynčovaný na univerzite za „rúhanie“ usmrtený kvôli dlho sa kopiacemu „hnevu ľudu“. Ľudia sú rozhnevaní, lebo sa nekonajú popravy v zmysle zákona o rúhaní z r. 1986, ako vyhlásili imamovia.

Asia Bibi je najznámejšou kresťanskou obeťou zlovestného zákona o rúhaní. Vo väzení je od r. 2009. O jej prepustenie sa zasadzovali aj pápeži Benedikt XVI. a František.

Mufti Muhamad Haneef Qureshi pred kamerami minulý týždeň obhajoval vraždu lynčovaním na univerzite slovami:

„Keby hriešnici, ktorí boli súdmi odsúdení ako bohorúhači, nedostávali odsun trestu, študenti by už tak nekonali. Pre nedbanlivosť inštitúcií ľudia stratili dôveru v štát. Prípady ako na Univerzite Waliho Khana sa budú opakovať, dokiaľ sa ľudia budú cítiť urazení v náboženskom cítení.“

Pre „AsiaNews“ o. Emanuel Yousaf Mani, riaditeľ Národnej komisie pre spravodlivosť a pokoj pri Biskupskej konferencii Pakistanu, kritizoval „zvrátené argumenty“ muftiho a imamov: „Majú sa na túto realitu dobre pozrieť a ľudí zdržiavať od toho, aby brali zákon do vlastných rúk. Mešity by radšej mali prestať s provokačnými vyhláseniami.“

Tak ako mufti aj iní imamovia žiadali, aby sa rozsudok na Asii Bibi vykonal. Podľa imamov by boli štátne popravy vraj najlepšou formou odstrašenia pred výbuchmi masového násilia.

Tak obhajujú islamskí vodcovia strašnú udalosť minulého týždňa na univerzitnej pôde v Mardane, kde bol 23-ročný Mashal Khan davom odsúdený na smrť, lebo uverejnil komentáre v prospech moslimskej viery ahmadi na Facebooku. Príslušníci tejto viery veria v Mirzu Ghulamu Ahmadu ako sľúbeného mesiáša a mahdiho, ako prorokoval islamský prorok Muhamad.

Pervez Khattak, premiér provincie Khyber Pakhtunkhwa, povedal, že niet dôkazov o Khanovej vine. Polícia zatkla 22 osôb podozrivých z lynčovania študenta. Justícia obžalovala dvoch imamov zo Swabi, rodiska Mashala Khana. Pokúšali sa zabrániť jeho slávnostnému pohrebu.

O. Mani ocenil postoj moslimského vodcu Shaikha Saleha Bin Muhamada Ibrahima, imama Veľkej mešity v Mekke. Ten kritizoval falošné obvinenia z rúhania: „Islam je náboženstvo pokoja, odpustenia, tolerancie. Veriaci sa musia viesť a poučovať najlepším a najsvedomitejším spôsobom.“

Biskupská komisia pre spravodlivosť vydala manifest, v ktorom nalieha na vládu, aby postavila zodpovedných za túto nenávisť a extrémne násilie pred súd. Signatári – o. Mani a biskup zo Faisalabadu, Joseph Arshad uviedli: „Také násilie a barbarské správanie je neprijateľné. Nikto nie je oprávnený brať zákon do vlastných rúk. Treba odstrániť aj nenávistné a diskriminujúce materiály z učebníc, ak chceme vytvoriť pokojnú a tolerantnú spoločnosť. Univerzita musí napomáhať kritické myslenie a akceptovať názory iných nezávisle od náboženstva. Musíme našich študentov učiť cnostiam tolerancie a koexistencie,“ uvádza sa v manifeste.

54 násilníckych islamistických organizácií

Pre rakúsky „Kathpress“ pakistanská aktivistka za ľudské práva a právnička Dr. Aneeqa M. Anthony v stredu upozornila na zostrovanie klímy v jej vlasti stále viac poznačenej islamizmom a nenávisťou k menšinám. V Pakistane je už 54 islamistických organizácií ochotných k násiliu s napojením na Taliban, či IS a tie rozprestierajú svoje chápadlá hlboko do miestnych mešít.

Strach najvyšších sudcov pred revíziou prípadu Asie Bibi – ktorá sa už viackrát odsunula – je znamením pokračujúcej radikalizácie, ako hovorí Dr. Anthony. V tejto situácii musíme byť už vďační, ak sa prípad Asie Bibi skončí rozsudkom na doživotie. To by znamenalo de facto 14 rokov.

Katolíčka Aneeqa Mária Anthony, zastupuje pred súdom záujmy detí obetí lynčovania. Vraždy lynčovaním pre podozrenie z rúhania sa už stali viackrát od zavedenia zákona o rúhaní za prezidenta Ziu ul-Haqa v r. 1986. Na jeho základe sa extrémne prenasledujú náboženské menšiny.

 

Anthony hovorila minulý rok na audiencii aj s pápežom Františkom o prípade vraždy lynčovaním. Dala mu pomaľovanú keramickú tehlu ako symbol utláčania mnohých kresťanov v jej vlasti, ktorí v tehelniach lopotia ako otroci. Už ako študentka založila organizáciu pre právnu a humanitárnu pomoc „The Voice Society“, v Lahore v Punjabe.