Nepokoj vo Vatikáne; uistenie zlyhalo

1,625
Milko Kostovič
Neutral

Čo dôležité sa deje v Ríme tento týždeň?

Najprv Vatikánska tlačová agentúra zverejnila vyhlásenie Rady kardinálov, podporujúce pápeža. Bolo by určite novinkou, ak by Rada kardinálov nepodporila pápeža. Ale prečo sa toto vyhlásenie objavilo medzi správami? Prečo Rada ďakovala pápežovi vo februári za reč prednesenú rímskej kúrii v decembri? Je možné vidieť túto správu inak ako kontrolu škôd -  ako snahu uistiť svet, že evidentne rastúce napätie v rámci katolíckej hierarchie nespôsobuje trhliny v Cirkvi?

Bohužiaľ, dôkazov týkajúcich sa tohto napätia neustále pribúda. V stredu Vatikánske vydavateľstvo uviedlo knihu od kardinála Francesca Coccopalmeriho, podporujúcu nemecko/maltsko/argentísky výklad Amoris Laetitia. Takže teraz je kardinál Coccopalmerio, vatikánsky vysoký predstaviteľ v kánonických záležitostiach, v priamom konflikte s kardinálom Gerhardom Müllerom, vysokým predstaviteľom v záležitostiach doktríny. Ak mala Coccopalmeriho kniha umlčať otázky o dubii, nevyhnutne v tom zlyhá, rovnako ako pondelkové záhadné tlačové vyhlásenie, ktorému sa podľa očakávania nepodarilo upokojiť obavy o vnútorných konfliktoch vo Vatikáne. Univerzálna cirkev nepotrebuje ďalšie osobné čítanie preláta pápežského dokumentu, my potrebujeme konečnú odpoveď, ktorá môže prísť jedine od samotného pápeža.   

No je tu toho viac. Potom, čo Vatikán oznámil tlačovú konferenciu uvedenia Coccoplameriho knihy - s dostatočnou publicitou, ktorá potvrdzovala dojmy, že ide o ponuku ukončiť diskusiu - sa samotný kardinál neobjavil na akcii. Kancelária kardinála vysvetlila, že mal vtedy iný program a nemohol sa zúčastniť.  

Teraz sa na minútku zastavte. Ak ste vydavateľ a plánujete uvedenie novej knihy, úplne prvá vec, ktorú urobíte, je uistiť sa, že autor bude k dispozícií na tlačovej konferencii. Ak ste autor a termín je navrhnutý, úplne prvá vec, ktorú urobíte, je skontrolovať si prípadné konflikty v programe. Máme naozaj veriť tomu, že ani autor, ani vydavateľ neurobil tú úplne prvú vec potrebnú na to, aby bola tlačová konferencia úspešná? Ak bola táto kniha (brožúra v skutočnosti) považovaná za takú dôležitú, tak prečo nemohol kardinál zmeniť svoj plán a zúčastniť sa tlačovej konferencii, aj keby mal mať konflikt v programe?

Zvesti o intrigách sa okolo Vatikánu vždy rýchlo šíria. Ale v posledných týždňoch sa koleso klebiet roztočilo hrozivým tempom, chrlilo nepokojné správy, ktoré sa bohužiaľ ťažko odmietajú. Je situácia naozaj taká napätá a nestála ako naznačujú zvesti? Ak sa nás snažili verejné vyhlásenia z posledných dvoch dní presvedčiť, že sa jedná o bežné záležitosti Vatikánu, tak sa im to absolútne nepodarilo.   

 


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.