Nemecko: Výbor pre morálku za legalizáciu incestu

1,913
Kultúra smrti

Nemecký poradný výbor pre morálku sa na adresu vlády vyslovil, že by mala legalizovať incest medzi príbuznými dospelými. Vedúci Kresťanskí demokrati na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou však nestrácali ani minútu, aby tento návrh odmietli.

V stredu hlasoval nemecký Národný výbor pre morálku za legalizovanie incestu v pomere dva k jednej. „Trestné právo nie je vhodný prostriedok na zachovanie sociálneho tabu,“ vyjadril sa výbor vo svojom vyhlásení. „Základné právo dospelých súrodencov rozhodnúť sa pre sexuálne sabaurčenie bude mať väčšiu váhu než abstraktná predstava ochrany rodiny.“

Mnohí ľudia by mohli považovať „základné právo...pre sexuálne sebaurčenie“ za abstraktnejší pojem ako „ochrana rodiny“, vrátane sudcov aj politikov.

Výbor pre morálku však tvrdil, že keď bol nelegálny incest v Nemecku zriedkavý, rovnako zriedkavý bude aj vtedy, keď bude legalizovaný. Niekoľko novinových článkov citovalo štúdiu Inštitútu Maxa Plancka, ktorá tvrdila, že dve až štyri percentá Nemcov mali takýto vzťah.

Výbor rovnako zamietol riziko narodenia detí s genetickými vadami v príbuzenských vzťahoch. Nie preto, že by bolo riziko nereálne – reálne je, pretože u oboch rodičov dieťaťa je pravdepodobné, že majú defektný gén a môžu ho prenášať – ale z dôvodu, že neexistoval žiaden zákon proti uzavretiu manželstva dvoch ľudí (nepríbuzenského vzťahu), ktorí mali rovnaké defektné gény.

Výbor bol zriadený zo zákona, aby radil nemeckej vláde v otázkach morálky týkajúcich sa zdravia a vedy. Tvorí ho 26 členov s pôsobivými akademickými titulmi z medicíny, z oblasti vedy či teológie a jeho dejiny sa vyznačujú popieraním tradičnej morálky. V minulosti napríklad výbor odporúčal odstránenie právnych obmedzení týkajúcich sa výskumu embryonálnych kmeňových buniek.

Aj tak však iba menšina členov tlmočí kresťanskú morálku. V tomto prípade sa deväť členov výboru vyjadrilo v prospech súčasného zákona o inceste, pretože „ochraňoval integritu a nezlučiteľnosť rozličných dedičných rolí rodiny ako dôležitých predpokladov zdravého vývoja osobnosti človeka.“

Predstava o tom, že by deti mali byť oslobodené od sexuálneho zneužívania nielen rodičmi, ale aj súrodencami, spoliehajúc sa na ich ochranu a podporu, väčšine expertov zrejme nenapadla.

Napadlo to však sudcom v prípade, ktorý viedol k zvažovaniu incestu výborom pre morálku. Týkalo sa to prípadu súrodencov Patricka Stuebinga a Susan Karolewskej, ktorí majú spolu štyri deti – z nich dve sú telesne znevýhodnené – kým súd nevzal Patricka do väzby a Susan neodobral okrem najmladšieho dieťaťa všetky ostatné. Patrickovo odvolanie na Európsky výbor ľudských práv v roku 2012 neprešlo.

Nemecký súd uviedol: „Príbuzenské partnerstvá vedú k prekrývaniu rodinných vzťahov a sociálnych rolí, a tým aj k narušeniu rodiny, ktorá je ochudobnená o prislúchajúce úlohy. … Pre deti pochádzajúce z týchto vzťahov je veľmi náročné nájsť si v štruktúre rodiny svoje miesto a budovať vzťahy dôvery s tými, ktorí sa o nich budú starať aj neskôr. Funkcia rodiny, životne dôležitá pre ľudskú spoločnosť, … je kriticky narušená, ak je jej prislúchajúca štruktúra otrasená príbuzeneckými partnerstvami.“

Čo sa týka vlády, ktorej chcú mravouci radiť – teda nemeckých Kresťanských demokratov – tí ich návrh zamietli. „Zákaz ofenzívy incestu medzi súrodencami by nebol dobrým znamením,“ povedala hovorkyňa Elisabeth Winkelmeiero-Beckerová. „Likvidácia hrozby trestu voči incestu, páchanom v rodinách, zároveň zabráni ochrane nerušeného vývoja detí.“

Sociálna prohibícia incestu nie je vôbec univerzálna: incest bol na dvore faraóna starovekého Egypta skôr pravidlom ako výnimkou. Takéto vzťahy tam boli realizované, aby sa zachovalo pokrvné príbuzenstvo dynastie. A vo Francúzsku zákon obmedzujúci incest zrušil Napoleon.

Rovnako evidentné je dovolávanie sa incestu medzi lídermi americkej popkultúry: napríklad americký románopisec John Irving zastával v diele Pravidlá muštárne potrat na požiadanie a incest v diele Hotel New Hampshire. Filmár Woody Allen sa začlenil do známeho Hollywoodskeho prostredia tým, že mal sexuálny vzťah so ženou, ktorá mohla byť jeho vlastnou dcérou, Miou Farrowovou; po rozchode s ňou si dokonca za ženu zobral jej dcéru, Soon-Yi.